09.09.2012,  21:05:26 | 0 comentarii | 592 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Pe Maleia, / Nedeia de Sfântă Mărie Mică
de Alina PIPAN

Conform calendarului popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Bătrânii spun că în această zi rândunelele pleacă spre zonele calde, insectele încep să se ascundă în pământ, iar frigul îşi face simţită prezenţa. Asta am simţit pe pielea noastră sâmbătă dimineaţa când am păşit la biserica cu Hramul Sfintei Marii de pe Maleia.

Boabele de rouă încă nu dispăruseră la umbră, acolo unde se întinseseră mesele pentru nedeie, şi unde bucătarii fierbeau mâncarea, în timp ce în biserică, lumea asculta atentă slujba preoţilor spre cinstea acestei zile.
8 septembrie este şi ziua în care se desfăşoară diferite târguri, iar la noi se organizează nedei. Din aceasta zi începe culegerea unor fructe şi plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, culesul viilor, semănatul cerealelor de toamnă. Aşadar, înainte de aceste săptămâni de muncă, este nevoie de o zi de petrecere, în care comunitatea să se adune laolaltă.
După cum se ştie, nedeia de pe Maleia este organizată, în fiecare an, de Fundaţia Sf. Maria Valea Jiului. 
La nedei, femeile merg la biserică, iar bărbaţii stau la gura oalei să fiarbă ciorba de oaie, varza şi păsatul. Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta pe Maleia. Cu o zi înainte, femeile au tăiat câteva sute de kilograme de varză, legume, au cernut mălaiul. Iar la 6 dimineaţa, bărbaţii s-au strâns în curtea din faţa bisericii, au făcut focul, au pus ceaunele la fiert. Mâncarea fierbe câteva ore bune. Din când în când, bucătarul şef se plimbă ţanţoş printre ceaune şi mai pune câte una alta în zeamă, să iasă gustoasă. În altă parte, se fierbe păsatul. Păsatul nu-i tocmai o mămăligă. Este treabă serioasă. Ceaunele din alamă se pun pe foc, se pune ulei, apă, mălai, sare, se dă în clocot. Trei ore încheiate se fierbe la foc mic şi se amestecă în continuu. Se adaugă mai apoi unt şi brânză. Înainte de masă se bea o ţuiculiţă bună şi aromată, de vreo 35 de grade, cum povestesc bătrânii, iar după masă, o bere sau un vin. Dar toate acestea numai după ce preotul sfinţeşte mâncarea. Se spune că fumul focului şi binecuvântarea preotului fac mâncarea de la nedeie mai gustoasă ca acasă.
Preotul Dimitrie Jura ţine slujba la Maleia. La ora 10 bat clopotele şi cheamă lumea la slujbă. preotul îşi pregăteşte cărţile sfinte, îşi pune haina bisericească şi începe. Vocea lui se aude şi afară în difuzoare. Biserica este plină, lumea rămâne şi afară pe trepte să asculte, închide ochii, se închină. Iar gândul şi sufletul lor spun cel puţin un Tatăl Nostru în casa Domnului, pentru că urmează recolta şi tot gospodarul are nevoie de ajutor divin. Afară, altarele cu lumânări, pentru cei vii şi cei morţi, se umplu încet cu lumină. În acelaşi timp, în cele 3 ore de slujbă, soarele se arată bine şi aerul se mai încălzeşte.
Maşinile se adună în jurul bisericii ca la cununie. Familiile de momârlani vin cu mic cu mare, toţi premeniţi ca la zi de sărbătoare. Un bătrân ne spunea că se pierd tradiţiile odată cu portul. Nu mai este nimeni îmbrăcat în port momârlănesc. Toată lumea are acasă măcar o vestă din aceea neagră de pânză, dar costumele populare au rămas pentru mulţi mici. Stau în ladă şi nu mai folosesc decât la aducerea aminte. Însă momârlanii nu uită să respecte ziua sfântă. Bărbaţii iau cămaşa albă, pantalonii de stofă şi pantofii, apoi pe cap pun pălăria aia bună. Femeile au, cele mai învârstă, batic, haine vesele şi, unele dintre ele, păstrează cu străşnicie straiţa. Ţesută frumos, cu alb şi negru, numai de cele care ştiu să le croiască. 
Aurelian Serafinceanu era şi el acolo. Nu lipseşte de la nicio slujbă, de la nicio nedeie pe care fundaţia lui o sponsorizează.
„De opt ani facem această nedeie, după ce am construit biserica aceasta aici. Nu numai nedeia asta o sponsorizăm, o sponsorizăm şi pe cea din Jieţ. Îmi place să fac asta pentru comunitatea noastră şi sper să o facem mulţi ani de-acum înainte”, a spus omul de afaceri.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *








* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter