10.09.2012,  22:44:02 | 1 comentariu | 1008 vizualizari
Program pentru medici / Depistarea precoce activă a cancerului de col uterin
de Mihaela PETROŞAN

Direcţia de Sănătate Publică (D.S.P.) a judeţului Hunedoara aşteaptă până la 15 septembrie ca medicii de familie să îşi anunţe participarea la un program numit „Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin”. Programul face parte dintr-o acţiune multi-anuală ce are loc la nivel naţional.

O prima acţiune
Pentru a face mai clar scopul acestui program, la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o primă sesiune de instruire în Hunedoara şi Petroşani. Acţiunea s-a desfăşurat cu participarea D.S.P. Hunedoara şi a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, şi a fost susţinută de dr. Elena Bernad, coordonator al Unităţii Regionale de Management Vest, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara - Clinica Bega.
 
Un program pentru sănătatea femeii
Programul, de fapt un subprogram naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne şi constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. În acest program pot fi incluse persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col. Testarea se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale. Potrivit specialiştilor, nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
 
Invitaţie pentru medici
Pentru atingerea obiectivelor acestui program de sănătate, D.S.P. Hunedoara a lansat o invitaţie către medicii de familie care vor să participe. Aceştia, dacă nu şi-au depus deja dosarele de validare, o pot face până la jumătatea acestei luni la Spital Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalul Municipal „ Al. Simionescu” Hunedoara şi la Spitalul de Urgenţă din Petroşani. După validarea dosarelor, formulare specifice vor fi ridicate de la sediul D.S.P Hunedoara.
 
Obiectivele specifice ale subprogramului sunt următoarele: depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament; creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 asigurat13.09.2012,  15:24:34
In concluzie, d.nele care doresc sa intre in acest program ar trebui sa se prezinte la medicul de familie, de unde vor primi un formular, dupa care sa se prezinte la examenul propriuzis, mai exact la Policlinica Petrosani? Exista un criteriu de selectie a persoanelor cuprinse intre 25 si 64 de ani, in sensul ca cele care au un venit mai mare de 1000 lei/lunar, nu pot participa la program, decat daca isi achita consultatia? De asemenea, daca medicul de familie nu si-a depus dosarul de validare pentru a participa la acest proiect, asiguratul/pacientul se poate adresa direct spitalului, sau numai contra cost?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter