16.09.2012,  23:25:46 | 1 comentariu | 1787 vizualizari
În sfârşit, semnale bune şi pentru activitatea medicală din Petroşani! / Spitalul de Urgenţă Petroşani a dat lovitura prin două proiecte gândite de primărie şi conducerea instituţiei
de Corneliu BRAN

Ambulatoriul integrat capătă straie noi în aceste zile, peste 4 milioane de euro, bani europeni nerambursabili, fiind alocaţi în acest proiect.

Ambulatoriul integrat Spitalului de Urgenţă Petroşani se modernizează în aceste zile pe un proiect obţinut de primărie şi spital din fonduri europene nerambursabile, doi la sută fiind şi contribuţia comunităţii locale. Salutăm pe această cale acest proiect şi felicităm pe toţi cei din admi-nistraţia publică locală şi spital, care au stat în spatele acestei idei, transformată într-un proiect viabil, câştigătoare fiind toată comunitatea locală petroşeneană. 
Toată lumea poate observa cum clădirea ambulatoriului este luată cu asalt în aceste zile de muncitorii firmei care a câştigat licitaţia, procesul de anvelopare a clădirii de la exterior fiind în curs de desfăşurare, lucrările la acest capitol trebuind să se finalizeze până la sosirea zilelor friguroase de iarnă, undeva spre mijlocul lunii noiembrie. 
Dar acest proiect nu înseamnă doar izolare termică exterioară sau zugrăvire decorativă a clădirii, înseamnă şi un puhoi de lucrări interioare, de la A la Z, tot ce ţine de reabilitare şi reparaţii capitale, inclusiv câteva lucrări de rearanjare a cabinetelor, plus schimbarea tuturor conductelor de apă, a reţelelor electrice şi termice şi aşa mai departe. Tot acest proiect înseamnă şi dotarea cu mobilier modern şi aparatură medicală de ultimă oră.
Cum valoarea proiectului este mare, undeva peste 4 mi-lioane de euro, iar lucrările şi toate celelalte care se fac sunt mai mult decât binevenite, aşteptate de vreo 10-15 ani de toată lumea, nu puteam să nu-l întrebăm pe managerul spitalului, dr. Alin Vasilescu, cât mai multe despre acest proiect. Fiind prezent la emisiunea „Verde-n Faţă” de la Kapital TV, miercuri seara, Alin Vasilescu ne-a declarat: „Dotarea ce vine pe acest proiect înseamnă cam tot ce înseamnă mobilier, aparatură medicală şi tot ceea ce este nevoie într-un ambulatoriu modern. În plus, este prevăzută dotarea practic a întregului spital, dar pe acest proiect vom primi şi un tomograf computerizat mult mai performant decât ceea ce există la SUP acum. Există în momentul de faţă un tomograf în spital, pus în funcţiune în 1998, dar care în cursul anului 2011 s-a stricat. Este doar decorativ în momentul de faţă şi tot ce înseamnă tomografii computerizate se efectuează la Euromedic. Singura parte rea, oarecum, a acestui proiect, este disconfortul creat activităţii medicale de către activităţile de reabilitare, dar asta e, nu putem întrerupe activitatea medicală, ea continuă în paralel cu lucrările. S-a încercat izolarea zonei unde se lucrează – se merge pe parter şi etajul unu pe fiecare latură a clădirii, plus exteriorul, partea de anvelopare – dar automat apare disconfort, atât din cauza zgomotului, prafului şi tot ce rezultă de-aici. În plus a fost necesară şi comasarea anumitor cabinete pentru ca activitatea medicală să continue normal. Dar trecem peste astea, pentru că sunt lucruri inerente, iar dacă vrei să obţii un lucru bun trebuie să treci peste aceste mici inconveniente”.
Ca interval de timp, trebuie să vă mai spunem că finalizarea acestui proiect va fi cam peste  un an de zile de-acum înainte, conform aceleiaşi surse, după care ambulatoriul va fi gata şi va arăta ca şi unul demn de anii pe care-i trăim.
 
Urmează spitalul, începând din primăvară
De data aceasta cu bani de la guvern – după ce s-a primit deja acceptul. Valoarea proiectului va fi undeva spre 40 de milioane de euro, iar finalizarea lui se va face în 3-4 ani.
Ştiam încă dinainte de emisiune că lucrările în domeniul medical, ce ţin de spital, nu se opresc aici. Medicul Alin Vasilescu ne-a dat mai multe amănunte şi despre viitoarea reabilitare a clădirii care adăposteşte Spitalul de Urgenţă Petroşani, care necesită şi ea, de foarte mulţi ani, un amplu proces de reabilitare şi modernizare, inclusiv saloanele, sălile de operaţii şi toate celelalte cabinete sau anexe ce ţin de această instituţie spitalicească. Aici vorbim deja de un cu totul alt proiect, care se pare că, din câte ne-a spus managerul spitalului, îşi va lua avânt din primăvara anului viitor. Dar să vedem împreună ce a declarat, la emisiune, dr. Alin Vasilescu:
„În primul rând trebuie să spun că la acest proiect de reparaţii capitale la clădirea spitalului (care există în două variante în momentul de faţă, ambele fiind OK, rămâne să vedem ce variantă va alege ministerul de resort) costurile vor fi de 10 ori mai mari decât la ambulatoriu, undeva la 40 de milioane de euro. Aceşti bani nu vor mai veni pe fonduri europene, ei vor veni de la guvern. Lucrările presupun o mult mai amplă acţiune, în sensul că va trebui să mai construim şi o anexă la clădirea care există, care să găzduiască în primul rând blocul operator. Tot ce înseamnă clădire a actualului spital va suferi un proces de cosmetizare şi de rearanjare. Saloanele care la ora actuală au o suprafaţă de 35 mp (o suprafaţă în care, în funcţie de secţie se găsesc între 5-8 pacienţi), vor ajunge să aibă 28 mp, iar 7 mp vor fi repartizaţi grupurilor sanitare (unde vor fi o chiuvetă, o toaletă şi o cabină de duş cu apă caldă şi rece non-stop). Deci, fiecare salon va avea grup sanitar propriu, cu tot ce trebuie. Modificări majore vor fi însă destule. Se va mai construi, cum spuneam, o anexă, pentru a menţine numărul de paturi la numărul pe care-l avem acum. În primul rând există standardele actuale, care presupun o înălţime de 3,5 metri la sălile de operaţie (nu de 3 metri cât avem acum). La fel ca şi la ambulatoriu, se vor înlocui toate instalaţiile de apă şi canalizare, energie electrică şi tot ce ţine de instalaţiile sanitare, practic tot ce ţine de o reparaţie capitală de la cap la coadă. Dacă lucrurile vor merge bine, că ştiţi cum e când e vorba de bani de la guvern, proiectul ar trebui să se finalizeze în patru ani, sau în cazul optimist undeva în trei ani, la finalul lui 2015. Acti-vitatea din spital va continua, ca şi la ambulatoriu, în paralel cu operaţiunile de lucru se vor desfăşura şi activităţile medicale din spital. De altfel, una din cerinţele din sistemul de proiectare a fost tocmai acest lucru, acela ca pe toată perioada de reparaţie capitală spitalul să nu funcţioneze cu mai puţin de 550 de paturi (minim 90% din capacitate).
Până la ora actuală nu avem semnale clare de la Ministerul Sănătăţii, dar după cum ştim cu toţii că merg lucrurile în ţara asta fiecare pas înainte va trebui să fie bine fundamentat ca să se poată obţine acei bani. Contăm în continuare pe sprijinul doamnei deputat Monica Iacob-Ridzi, pe care până la ora actuală am avut-o alături, atât la partea de obţinere a gradului III pentru spital, dar şi la partea de obţinere a fondurilor pentru acest proiect de la ambulatoriu, aflat în desfăşurare. De asemenea, foarte mult s-a implicat şi domnul primar Iacob-Ridzi, sprijinit şi de întregul Consiliu Local Petroşani. Sperăm să meargă bine lucrurile şi în continuare , iar undeva în primăvară să înceapă primele lucrări din acest proiect”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 kemal17.09.2012,  21:06:29
Imi place ultima bucata "Până la ora actuală nu avem semnale clare de la Ministerul Sănătăţii, dar după cum ştim cu toţii că merg lucrurile în ţara asta fiecare pas înainte va trebui să fie bine fundamentat ca să se poată obţine acei bani. Contăm în continuare pe sprijinul doamnei deputat Monica Iacob-Ridzi, pe care până la ora actuală am avut-o alături, atât la partea de obţinere a gradului III pentru spital, dar şi la partea de obţinere a fondurilor pentru acest proiect de la ambulatoriu, aflat în desfăşurare. De asemenea, foarte mult s-a implicat şi domnul primar Iacob-Ridzi, sprijinit şi de întregul Consiliu Local Petroşani. Sperăm să meargă bine lucrurile şi în continuare , iar undeva în primăvară să înceapă primele lucrări din acest proiect”. Cred ca unii ar trebui sa se intereseze mai mult atunci cand scriu--e grea memoria unora sau se apropie campania. Asa cum spunea Dorel"mai taie-le laudele macar 2 zile"


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter