18.09.2012,  21:07:10 | 1 comentariu | 834 vizualizari
Primarul din Aninoasa vrea să se aleagă cu ceva din amenzile neplătite: / Ore de muncă în folosul comunităţii
de Alina PIPAN

Primarul Nicolae Dunca din Aninoasa a decis. S-a zis cu huzureala. La primărie s-au strâns sute de amenzi, mai vechi sau mai noi. Toate, bineînţeles, neplătite. Dumnealui înţelege, nu are lumea bani pentru plata amenzilor. Dar cei cu amenzi pe stoc, ca să spunem aşa, dacă nu au bani, trebuie să aibă măcar timp pentru plata amenzilor. Acesta se va adresa Judecătoriei din Petroşani pentru a converti amenzile neplătite în ore de muncă în folosul comunităţii. Că nevoie de oameni la muncă este în permanenţă. 

Dacă nu plăteşti cu bani, plăteşti prin muncă
„Nu pot să mai las lucrurile aşa. Mie nu-mi dă nimeni degeaba. Cine are bani să le plătească, cine nu are bani să facă bine să muncească. O să avem nevoie pentru curăţarea vegetaţiei uscate, la iarnă pentru deszăpezire. Nu-i o problemă, de lucru găsim noi”, spune primarul. 
Prestarea unei munci în folosul comunităţii se poate aplica doar contravenienţilor persoane fizice, însă numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti, conform Ordonanţei Guvernamentale nr. 2/ 2001, care spune aşa: „În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanţa de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată”. Contravenientul poate să ceară instanţei un termen de 30 de zile, în vederea achitării integrale a amenzii. Însă, în cazul în care acesta nu achită amenda, instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, iar hotărârea rămâne irevocabilă. 
Unde pot să presteze orele cei care nu pot plăti amenda? În foarte multe dintre instituţiile şi spaţiile administraţiei locale cum ar fi: întreţinerea locurilor de agrement, a parcurilor şi a drumurilor, păstrarea curăţeniei şi igienizarea localităţilor, desfăşurarea de activităţi în folosul căminelor pentru copii şi bătrâni, a orfelinatelor, creşelor, grădiniţelor, şcolilor, spitalelor şi a altor aşezăminte social-culturale.
 
Dacă nu munceşti... amendă
Durata activităţii în folosul comunităţii poate fi cuprinsă între 50 şi 300 de ore, iar prestarea ei se execută în fiecare zi din cursul săptămânii, timp de maxim 8 ore pe zi, activitatea lui fiind supravegheată. Instanţa emite un mandat de executare ce va fi transmis poliţiei şi primăriei, iar primarul este cel care are obligaţia să aducă la îndeplinire mandatul, prin stabilirea acti-vităţii, în cel mult cinci zile de la primirea mandatului. 
Partea amuzantă a acestui demers este că, în cazul în care contravenientul, cu rea voinţă, nu se prezintă la primar pentru luarea în evidenţă şi executarea muncii în folosul comunităţii, sau se sustrage de la executarea ei, judecătoria, poate înlocui această sancţiune cu sancţiunea amenzii. Şi mai interesant este că executarea sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii se prescrie în termen de 2 ani de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti, prin care s-a aplicat sancţiunea. Este şi legea aceasta câteodată ca Hopa Mitică, oricum o pui, tot în cap ate-rizează.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 cv19.09.2012,  21:15:06
normal,doar traim in tara lui papura-voda...si acolo cred ca era mai bine!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter