04.10.2012,  20:07:36 | 0 comentarii | 1367 vizualizari
H. Vochiţoiu, liderul PP-DD Hunedoara, cu privire la situaţia CNH SA: / „A fost nevoie de un control de amploare ca să fie scoase la iveală adevăruri bine dosite şi strajnic păzite de slujbaşi de vază...”
de Ziarul Vaii Jiului

PP-DD, filiala Hunedoara, a aflat fără prea multă surprindere că Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a anunţat că în urma auditului desfăşurat de Curtea de Conturi la Compania Naţională a Huilei SA din Petroşani au fost descoperite mai multe nereguli. 

Neregulile au fost descoperite în urma auditului general al activităţii proprii ministerului şi a companiilor aflate în subordine din perioada 2009 - aprilie 2012. Printre acestea se enumeră: vânzarea sub preţul de producţie a huilei (adică în pierdere) - 58 lei (13,6 euro) pe gigacalorie (170 lei pe tonă) către CET Deva, respectiv 64 lei (15 euro) pe gigacalorie (230 lei pe tonă) către CET Paroşeni, sub preţul huilei de import, majorarea nejustificată a cheltuielilor de exploatare, prin contracte de servicii încheiate în defavoarea companiei (ex. spălare echipamente, servicii de curăţenie, întreţinere etc.), iar controlul continuă.
Ne întrebăm câtă responsabilitate au „ei” şi câtă încredere mai puteţi avea dumneavoastră” în cei ce conduc destinele ţării şi ale Văii Jiului (senatori, deputaţi şi lideri de la toate partidele ce s-au perindat la guvernare), guvernanţi (miniştrii şi premieri), lideri de opinie care toţi la unison au aplaudat strategii fără cap şi fără coadă, făcute pe genunchi, care nu făceau altceva decât să asigure continuitate propriilor lor interese, în detrimentul marii mase a cetăţenilor cinstiţi.
În timp ce PP-DD prezenta materiale laborioase, făcute în baza unor analize multidisciplinare pornind de la legislasţia internă şi externă, strategii europene, starea economiei naţionale şi locale şi terminând cu starea populaţiei, pe date culese din teren, toţi aceşti „specialişti” plătiţi gras de la buget, ne fluturau izbăvirea pe colţul unor hârtii, singurele hârtii aflate pe birourile lor. Nu s-au bazat nici o clipă pe analize serioase şi nici măcar pe bunul simţ.
În timp ce PP-DD prezenta date concrete, toţi ceilalţi strigau şi împroşcau cu minciuni, în declaraţii de presă, pe blogosferă, în adunări (adunături), în spate continuând să facă ce ştiau mai bine – adică să fure. 
A fost nevoie de un control de amploare, ca să fie scoase la iveală adevăruri bine dosite şi strajnic păzite de slujbaşi de vază, aduşi în fruntea „treburilor” cu un singur scop, să pună în practică o politică nenorocită de distrugere sistematică a Văii Jiului, pentru că, nu-i aşa, să nu se mai repete mişcări de masă atunci când „viermilor” le va fi foame.
Vă aducem aminte doar câteva dintre aspectele semnalate la începutul anului 2012, de conducerea PP-DD filiala Hunedoara, într-un document programatic, intitulat sugestiv Huila Poporului:   
1. continuarea implicării statului trebuia să se facă în limitele permise de legislaţia internă dar cu respectarea angajamentelor asumate de Statul Român, inclusiv cele legate de preţul minim la huilă conform Deciziei Consiliului UE nr.1407/2002/UE, prin care România nu avea dreptul să vândă huila la un preţ mai mic decât preţul huilei din ţări terţe sau Deciziei 2010/787/UE privind acordarea ajutorului de stat pentru perimetrele miniere de exploatare neviabile.
2. costurile de vânzare nu acopereau costurile de producţie, fiind necesară majorarea preţului de vânzare a huilei către furnizori, iar ca măsuri se propuneau creşterea preţului la huila energetică vândută către termocentrale, de la 58,66 lei/Gcal la 85 lei/Gcal, care ar fi asigurat eliminarea completă a subvenţiei, intervenţia ministerului de resort pentru reducerea pierderilor din sistemul termoelectric care să fi permis creşterea ponderii preţului materiei prime (huilă) în preţul MW ( cca. 35÷45%), până la valoarea reală.
3. posibilitate de reducere a cheltuielilor companiei se putea face într-o marjă foarte redusă, fără a afecta grav buna funcţionare a acesteia, iar ca măsuri se propuneau reducerea costurilor la toate exploatările miniere până la un prag de rentabilitate aflat la un nivel de cca. 80÷82 lei/Gcal (sub pretul de vânzare) prin renegocierea contractelor de furnizare şi prestări servicii într-un mod avantajos pentru companie, restructurarea sistemului de lucru în subteran cu accent pe personalul direct angrenat în activităţile din abataje, ajustarea şi, după caz, externalizarea şi a altor activităţi auxi-liare lucrărilor din abataj, realizarea de parteneriate, contracte pe termen determinat şi, după caz, leasing de utilaje etc.
4. nu mai era posibilă reducerea personalului având în vedere că acesta este îmbătrânit iar declinul natural prognozat de companie arăta un trend descendent, până la cca. 40-43% faţă de anul 2010, iar ca măsuri se propuneau sprijinirea directă sau indirectă de către stat a furnizorilor de formare profesională din Valea Jiului în crearea şi acreditarea unor centre pentru furnizarea programelor de calificare şi recalificare a personalului inclusiv cel disponibilizat pentru activitatea minieră şi conexă, crearea unor pârghii pentru ca autorităţile publice locale să poată beneficia de o parte din taxele (TVA, redevenţă sau altele), reutilizarea spaţiilor şi activelor devenite disponibile în procesul de reconversie etc.
5. huila trebuia să rămână în continuare o activitate strategică deoarece noile tendinţe în UE şi pe plan mondial sunt de a relaxa politica de închidere în schimbul accentuării măsurilor de reducere a carbonului la sursă, pe baza tehnologiilor deja existente, lucru dovedit de Germania care renunţă treptat la energia nucleară, chiar dl C-tin Jujan, ex-director general al CNH, afirma că subvenţia pentru huilă în România era de 8 euro/Gcal, faţă de Germania unde ajungea la 100 de euro/Gcal.
6. preluarea CNH de către o altă companie prin formarea unui mix energetic nu este fezabilă, ba chiar utopică în condiţiile date, chiar dacă este permisă de prevederile UE, deoarece acoperirea costurilor generate de eficientizarea acestei noi entităţi din eventualele mici beneficii ale primelor, sunt foarte mari, lucru care le va compromite pe amândouă, fapt dovedit încă de la început de dificultatea peluării activelor şi pasivelor de la minele neviabile, iar neplata TVA pe produsul huilă va genera alte pierderi suplimentare la bugetul de stat. 
7. impactul social generat de eventuala închidere a minelor din Valea Jiului pentru cetăţeni şi economia locală este catastrofal, având în vedere structura monoindustrială a zonei şi structura familială preponderent bazată pe veniturile realizate de un singur soţ. Iată că se anunţă disponibilizări încă înainte de a se realiza complexul energetic mult trâmbiţat, fără Compania Naţională a Huilei. Ca măsuri, PP-DD propunea deblocarea unor fonduri de la rezerva de stat pentru susţinerea imediată, pe termen scurt, a familiilor ce vor fi afectate de reorganizarea C.N.H., reutilizarea spaţiilor şi activelor devenite disponibile, sprijinirea directă sau indirectă de către stat a furnizorilor de formare profesională din Valea Jiului în crearea şi acreditarea unor centre pentru furnizarea programelor de calificare şi recalificare a personalului disponibilizat, autorităţile publice locale să poată beneficia de o parte din taxele (TVA, redevenţă sau altele) ş.a.
Vă lăsăm pe dumneavoastră, poporul, să decideţi cine a minţit şi cine a spus adevărul.
”MECMA îşi continuă activitatea de audit şi de centralizare a rezultatelor deja existente urmând ca măsurile luate să se materializeze în sesizarea organelor abilitate, (acolo unde este cazul), mergând până la desfacerea contractului de muncă în cazul persoanelor vinovate”, se mai spune în comunicatul prezentat. 
PP-DD filiala Hunedoara, reafirmă că niciodată nu este prea târziu pentru a corecta aceste erori de abordare strategică, iar implicarea onestă a factorilor de decizie în interesul cetăţeanului şi nu a găştii de partid, ar putea conduce la salvarea a ceea ce a mai rămas din CNH.
PP-DD actualizează în prezent propria strategie, Huila Poporului, la condiţiile create de iresponsabilitatea celor care se află, sau care s-au aflat la guvernare, şi promite cetăţenilor Văii Jiului, că va face tot ce îi stă în putere pentru a redresa activitatea economică din zonă. În acest sens PP-DD consideră că CNH reprezintă principalul motor pentru Poporul Văii Jiului. 
Vizita d-lui Dan Diaconescu în subteranul Văii Jiului, contactul cu viaţa de zi cu zi a ortacilor a creat o punte între mineri şi Bucureşti, iar în condiţiile în care voi veţi decide ca PP-DD să vă reprezinte, încă din acest an, această punte va asigura existenţa viitoare, de sine stătătoare a casei noastre.
preşedinte
Haralambie VOCHIŢOIU


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter