04.10.2012,  21:38:47 | 5 comentarii | 1303 vizualizari
Jujan şi Nica fac echipă împotriva Curţii de Conturi / Actualul guvern aruncă vina pierderilor CNH în cârca lui Jujan, dar nu face nimic să le reducă
de Alina PIPAN

Ieri Ziarul Văii Jiului a fost singura publicaţie din Valea Jiului care nu a abdicat de la deontologia profesională publicând în întregime comunicatul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, referitor la controalele Curţii de Conturi la Compania Naţională a Huilei. Astăzi revenim asupra subiectului, semnalând şi ieşirea oarecum bizară din „hibernarea” sindicală a lui Bebe Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele”. Care, dacă nu ne înşelăm, din septembrie se poate cere la pensie. Şi nu e singurul „muntean” sindical încă angajat al CNH, aflat în fericita postură de a aştepta poştaşul cu pensia… (ZVJ)

Constantin Jujan - luat în vizor
În perioada  mai -  iunie, Curtea de Conturi a luat în vizor Compania Naţională a Huilei. Acest control a început chiar înainte de numirea unui noi director în funcţie. Probabil, dacă nu era dirijat de minister, acest audit ar fi fost cerut chiar de actualul director, pentru a se disculpa faţă de situaţia financiară dezastruoasă a CNH.
Raportul prezentat scoate în evidenţă strict unele aspecte ale activităţii fostului director pedelist. Acesta este acuzat de faptul că nu a reuşit să realizeze venituri în sumă de 543.724.257 de lei din cauza contractării şi livrării cărbunelui la un preţ mai mic decât preţul de cost al exploatărilor miniere exact în perioada 2009- 2011, livrat către SC Termoelectrica SA, SC Electrocentrale Deva SA. 
Această practică a vânzării cărbunelui, sub preţul pieţei, există de 20 de ani, tocmai pentru că fiecare guvern în parte, după revoluţie, a preferat această anomalie de tranzacţionare, pentru a forţa ca preţul energiei să rămână sub un anumit prag. Asta, în folosul consumatorilor, dar în detrimentul CNH, care a pierdut în timp bani mulţi, devenind nerentabilă, păguboasă, trăgând după sine şi închiderea în timp a exploatărilor miniere. 
Aşa cum a explicat Bebe Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele”, şi în cadrul unei conferinţe de presă, dar şi cu alte ocazii, sindicatele au cerut, în repetate rânduri, creşterea preţului de vânzare a huilei ca rezolvare a problemelor minerilor. Să nu uităm că la sfârşitul anului trecut, dar şi la începutul anului, minerii au ieşit în stradă şi pentru acest lucru. Niciodată nu a fost aprobată de către minister o mărire a preţului gigacaloriei, mai mult de un leu, doi. Cu toate că s-a calculat un cost de producţie de 92,94 de lei per gigacalorie, cărbunele se vinde cu 69 de lei per gigacalorie. Şi toate acestea cu acceptul fiecărui ministru în parte. „Tocmai de aceea, spune Constantin Jujan, există acele subvenţii în minerit, pentru a acoperi acele pierderi. Este un raport maliţios care nu este în conformitate cu realitatea. În acest sens am formulat obiecţiuni şi se poate face şi contestaţie în justiţie”. 
 
Sindicatul Muntele. 2 ani. 24 de adrese
Bebe Nica a subliniat faptul că Sindicatul Muntele a făcut 24 de adrese către guvernanţi, în ultimii doi ani, în care ridica problema vânzării cărbunelui. Acestea au avut rezultate, dar ridicole. Preţul de vânzare a crescut doar cu câţiva lei. Şi la începutul anului tot sindicatul a trimis scrisori către toţi parlamentarii Văii, către minister şi guvern. Şi cu toate acestea, preţul de vânzare a rămas acelaşi. „Dacă se poate schimba preţul de vânzare al gigacaloriei, de ce nu a făcut ministerul această schimbare din iunie sau august? Şi acum se foloseşte acelaşi preţ, se înregistrează acelaşi pierderi”. Acesta a mai precizat faptul că deplasările sindicatului la Bucureşti pentru a reprezenta interesele minerilor au fost decontate de CNH, şi aici vorbim de carburant. Un lucru firesc, ce nu poate fi imputat conducerii companiei.
 
Despre contractele pentru servicii, mai puţine explicaţii
Raportul Curţii de Conturi precizează şi cheltuieli nejustificate pentru servicii. În această privinţă, licitaţia pentru aceste servicii a fost cusută cu aţă albă, pentru că serviciile au fost acordate unei firme care a licitat un preţ mai mic decât costul serviciilor în sine. 
„Majorarea nejustificată a cheltuielilor de exploatare cu suma de 486.620 lei, reprezentând servicii de spălare echipamente neefectuate. La această sumă se adaugă penalităţi în sumă estimată de 42.689 lei, conform prevederilor din contract.
- acordul cadru, având ca obiect „prestarea serviciilor de spălare echipament” a fost semnat în 29.09.2010, în timpul mandatului directorului general Jujan Constantin şi a fost urmat de contracte subsecvente încheiate în 29.09.2010 şi 30.09.2010.
- în perioada octombrie 2010 - mai 2012 au fost efectuate plăţi necuvenite în sumă de 486.620 lei, reprezentând servicii acceptate în mod nejustificat la plată.
5. Majorarea nejustificată a cheltuielilor de exploatare cu suma de 446.787 lei, reprezentând servicii de curăţenie neefectuate. La această sumă se adaugă penalităţi în sumă estimată de 49.241 lei, conform prevederilor din contract.
- CN a Huilei SA Petroşani, în timpul mandatului directorului general Jujan Constantin, a încheiat contractul de servicii în 05.10.2010, acordul cadru în 10.11.2010, contractul subsecvent în 10.11.2010 şi contractul de servicii în 14.11.2011, pentru perioada 2010-2012, având ca obiect „servicii de curăţenie pentru CNH şi sucursalele sale”.
- au fost efectuate plăţi necuvenite în suma de 446.787 lei, reprezentând:
- 205.352 lei, servicii de curăţenie pentru suprafeţe care nu fac obiectul contractului;
- 4.504 lei, servicii de curăţenie şi de întreţinere pentru suprafeţe mai mari decât cea determinată în baza releveurilor;
- 241.848 lei, servicii de curăţenie acceptate la plata la nivelul sucursalelor, pentru suprafeţe care nu fac obiectul contractului”.
Despre aceste acuze Constantin Jujan spune că aşteaptă dovezi clare în acest sens, iar Bebe Nica susţine că, dacă se vor dovedi adevărate aceste acuze, sindicatul va lua atitudine.

Comentarii articol (5 )

#1 ??05.10.2012,  07:18:14
Problema care se pune este daca CNH-ul merita sa fie ajutat de Guvern. Nu problema pretului la huila "asortata" e buba ci cum au fost 'chivernisiti" banii. Pe Sindicate nu le intereseaza decat partea lor. Sa nu fiu gura rea dar situatia de la Oltchim ar trebui sa fie un semnal de alarma. Cred ca e totusi un apel la o baba surda.
#2 Lovin05.10.2012,  09:01:51
Sindicalistii,Lolek si Bolek tin cu ursu,de ce nu se scapa mineritul de gramada de sefi din combinat ,fiecare unitate miniera are o gramada de linge blide incepand de la director pana la sefii de schimb,cati adevarati mineri dau carbune?,tineti in spate afaceri cu transportul,autobuze,rabe,dubite,etc.Cantinele o adevarata jecmaneala?Paza care este pa mana cu hotii?
#3 marius05.10.2012,  10:11:14
UITE CINE VORBESTE !BEBE NICA ,HOTUL HOTILOR !ASTA TREBUIA SA IASA LA PENSIE ,CE DRACU ISI DA EL CU PAREREA DUPA CE A FURAT CAT A PUTUT SI A CHELTUIT COTIZATIILE MINERILOR DUPA BUNUL PLAC ,PE CAND UN AUDIT SI LA JEGOSII ASTIA DE SINDICALISTI?ASTIA NICI USTUROI N-AU MANCAT NICI GURA NU LE PUTE !
#4 Minerul11.10.2012,  14:25:38
Cine se aseamana ,se aduna!
#5 GHITA25.11.2012,  11:43:14
COTRACTUL CU SPALATUL ECHIPAMENTULUI PLIMBAT PE LA BUCURESTI SI CEL CU CURATENIA SINT ALE GLORIOSULUI PDL IST ZAMFIR DACIAN MAI NOU COLORAT IN ROSU SI CARE A FOST BENEFIC DOAR PENTRU EL PERSONAL DACA STAI SI STUDIEZI PUTIN DECLARATIILE LUI DE AVERE DIN 2011 SI 2012 CIND SI A ACHIZITIONAT CU BANII JOS CIRCA 20000 DE EURO O MASINA,A DAT DARUL PT POSTUL DE DIRECTOR SI TOT I AU RAMAS MAI MULTI BANI DECIT AVEA IN 2011


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter