24.10.2012,  21:37:22 | 1 comentariu | 1411 vizualizari
La şedinţa de ieri a Consiliului Local Petrila, / Un proiect de toată pomina
de Corneliu BRAN

Şedinţa de Consiliu Local Petrila, desfăşurată miercuri, în sala de şedinţe a Casei de Cultură „Ladislau Schmidt”, a adus pe ordinea de zi 12 proiecte de hotărâre, cu unul mai mult decât vă anunţam în numărul de ieri. Dintre acestea, unul singur n-a fost votat, marea majoritate a consilierilor locali abţinându-se. 

O anexă cu cântec la un proiect slab documentat…
Este vorba de proiectul de hotărâre care stabilea „trecerea din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a oraşului Petrila şi în administrarea consiliului local a terenurilor prevăzute în anexa 1”. 
Să recunoaştem, titlul proiectului nu ne spune mare lucru, dar după cum am văzut noi nici conţinutul proiectului nu arată prea bine. 
Chiar dacă secretarul oraşului, jr. Toma Vărgatu, a încercat să mai îmbunătăţească proiectul din vorbe, încercând să explice în sala de şedinţe că este vorba de terenurile aflate în intravilanul localităţii, motivând că cetăţenii au probleme cu parcelarea, fiind obligaţi să plătească ei, din propriile buzunare această operaţiune, şi nu primăria, cum ar fi normal, consilierii locali, atât din partea PD-L, cât şi din partea PSD, PNL sau PPDD n-au prea fost de acord, considerând că anexa 1 e prost explicată, iar ei nu pot vota ceva ce nu cunosc.
Uitându-ne şi noi în anexa 1 le dăm dreptate consilierilor locali. „Terenuri situate în U.A.T. Petrila care aparţin domeniului public al oraşului Petrila”, sună titlul din anexă. Apoi, într-un tabel sunt înşirate pe 24 de poziţii numerele cărţii funciare ale acestor terenuri, nr. topografic şi zona. Atât şi nimic mai mult. Ori, ce să înţeleagă consilierul Temneanu, unul dintre cei mai vehemenţi opozanţi ai acestui proiect, de data asta pe bună dreptate, când, de exemplu, la poziţia 21 se spune: „3858 - Petrila 7316/52/4/b/5/2/54 Cartier 8 Martie” sau la poziţia 7 -  907 - Livezeni 3112 Jieţ? „Cartierul 8 Martie e mare, domnule secretar, de unde să ştim noi ce-i cu cifrele astea şi unde-i localizat terenul respectiv?!”, a spus pe bună dreptate Ion Temneanu, urmat şi de consilierii Ţurcaş, Vişănescu, Benke, Heljiu şi alţiit. 
Directorul Drăghici a încercat, timid, să explice că nu se poate face documentaţie topo-cadastrală pentru toate zonele, deoarece „costă enorm, gândiţi-vă, dacă un garaj costă 6-7 milioane, cât ar costa asta!”. Intervenţia lui Drăghici a fost întărită de juristul Vărgatu: „Sute de miliarde de lei! Atât costă! Nici un oraş n-a făcut asta şi toţi au aprobat trecerea. Numai noi nu vrem, tot încercăm din consiliul local trecut şi văd că nu vreţi să ajutaţi oamenii!”. Tonul şi insistenţa juristului din primărie nu i-au prea plăcut consilierului Temneanu: „Domnule secretar, nu săriţi aşa pe scaun când vă întrebăm! Vă rog să fiţi mai calm. Nu vă enervaţi când noi punem întrebări, doar asta e menirea dumneavoastră, să ne răspundeţi, poate noi nu ne pricepem. Eu n-am să votez aşa ceva, cum bine spunea domnul Ţurcaş, ce să votăm? Scrie zonă Taia, zonă Jieţ, zonă 8 Martie, zonă Groapa Seacă şi tot aşa… Cum pot vota o asemenea anexă, fără o hartă haşurată, fără nimic?”. 
După câteva minute de explicaţii pro şi contra proiect, pro şi contra cauză, pro şi contra idei, unele care mai de care mai distractive (se ajunsese la un moment dat la terenul de sub spital, un consilier întrebând „Şi acolo se parcelează? Ce se parcelează, domnule secretar, ne-aţi spus că e vorba de parcelare pe banii oamenilor, ce se parcelează la acel teren?), în „scenă” apărând şi viceprimarul Vasilică Jurca, fireşte cu argumente pro proiect, preşedintele de şedinţă Marius Heljiu pune capăt poveştilor: „Eu unul mă abţin. Mai doreşte cineva să spună ceva? Nu, atunci supunem la vot proiectul!”. Şi la vot, aproape toată lumea a votat „abţinere”, cu specificaţia din partea consilierilor că, dacă se vine cu o anexă mult mai clar explicată, se va vota şi acest proiect, „că doar n-om fi noi Gică contra…”. 
 
Pe 11 noiembrie - inaugurarea Căminului Cultural din Jieţ
Celelalte proiecte au fost aprobate în unanimitate, cu rapiditate, printre acestea şi vreo câteva interesante, asupra cărora vom reveni în ediţiile viitoare. 
Acum vom zăbovi şi la proiectul suplimentar de pe ordinea de zi a şedinţei. Intitulat „Proiect de hotărâre privind aprobarea cofinanţării activităţii culturale organizate cu ocazia inaugurării Căminului Cultural Jieţ”, proiectul suplimentar a trecut foarte repede. Consiliul Local Petrila a aprobat suma de 2.000 de lei din capitolul bugetar „Cultură, recreaţie, religie”, bani care vor fi folosiţi pe data de 11 noiembrie 2012, când se va inaugura acest cămin.
„Am vrut să-i dăm drumul acestui cămin cultural înainte de lăsarea Postului Crăciunului. Chiar dacă mai sunt multe de făcut la el, sper ca lucrările din interior să fie finalizate până atunci, iar cele de la exterior au timp şi la anul. Dar am vrut să vadă jieţenii ce frumos loc frumos au de făcut nunţi, botezuri şi pomeniri. Această lucrare face parte din oglinda oraşului Petrila”, le-a spus colegilor consilierul Preda.
Ca un amănunt interesant, mai ales pentru jieţeni, spectacolul dedicat inaugurării căminului cultural se va numi „Jieţul în sărbătoare”, spectacol care va avea loc la iniţiativa primarului Ilie Păducel, a consilierului local Preda - preşedintele comisiei de cultură din Consiliul local şi a profesorului Iulian Doda.
Spectacolul va consta într-o şezătoare, în cadrul căreia elevii de la Şcoala Generală nr. 5 Petrila, şi membrii Ansamblului Folcloric „Tradiţii Petrilene” vor interpreta cântece populare şi vor dansa.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 amira14.11.2012,  17:59:44
Bravo Temneanu!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter