25.10.2012,  21:32:24 | 0 comentarii | 619 vizualizari
Primăria şi Consiliul local se alătură unui mare eveniment cultural petroşenean: / Sărbătorirea a 75 de ani de la turnarea Coloanei şi de la înfiinţarea Şcolii de zbor fără motor
de Alina PIPAN

Asociaţia Petro Aqua Petroşani a întreprins demersurile necesare pentru a se asigura că la 17 noiembrie va avea loc una dintre cele mai importante manifestări culturale la Petroşani. Sărbătorirea a 75 de ani de la turnarea Coloanei fără sfârşit a lui Brâncuşi şi de la înfiinţarea Şcolii de zbor fără motor, aparţinând Aeroclubului Petroşani. Este încurajator să vedem că, încet şi sigur, Petroşaniul, dar şi restul Văii, începe să-şi consolideze viaţa culturală, prin aceste evenimente, dar şi prin multe altele.

Sorana Georgescu-Gorjan va fi numită cetăţean de onoare
Este fiica inginerului Ştefan Georgescu- Gorjan, un om care a făcut multe pentru Petroşani, dar care până acum a stat cu discreţie ascuns în spatele draperiilor timpului, din cauza mentalităţilor înguste ale celor care se împiedicau de eticheta de legionar pusă pe numele lui Gorjan de comunişti. Indiferent de convingerile lui politice, Ştefan Georgescu- Gorjan, director în cadrul Atelierelor Petroşani, a fost cel în care Brâncuşi a avut încredere şi cu care s-a consultat permanent în vederea creării acestei capodopere a neamului românesc.
De asemenea, tot inginerul este cel care a înfiinţat la Petroşani Şcoala de zbor fără motor, în cadrul Aeroclubului Petroşani. 
Aşa cum tatăl ei a reprezentat peste hotare Societatea Petroşani, şi Sorana Georgescu-Gorjan a reprezentat cu mândrie Petroşaniul în ţară şi în lume. A petrecut la Petroşani doar câţiva ani din viaţă, dar au fost cei mai însemnaţi. A rămas să ducă mai departe povestea Coloanei şi a făcut-o prin toate mijloacele posibile. Are publicate 4 volume şi 140 de eseuri în domeniul cercetării creaţiei brâncuşiene. În fiecare dintre ele Petroşaniul şi echipa de muncitori părtaşă la acest proiect important sunt pe deplin reprezentate.
 
Petro Aqua a reuşit să facă ce nu a reuşit o societate
Din fericire, intelectualii din Asociaţia Petro Aqua nu au uitat de marele Ştefan Georgescu- Gorjan. Aceştia l-au promovat în mai multe rânduri prin diferite acţiuni. Primăria şi Consiliul Local Petroşani se alătură în demersul din data de 17 noiembrie, atunci când asociaţia va tipării un caiet bilingv cu tema Constantin Brâncuşi la Petroşani, Nu numai participanţii la eveniment vor primi acest caiet, el va merge şi în şcoli. În definitiv, aici este problema, că în şcoli nu se promovează istoria şi cultura  petroşenenană şi a Văii Jiului. Poate profesorii se vor folosi de aceste informaţii pentru a învăţa, la rândul lor, elevii despre societatea Văii Jiului. Un alt caiet este realizat sub titulatura Şcoala de zbor din Petroşani. Se vor şi 200 de plicuri filatelice cu cele două ştampile publicitare şi se va asigura cazarea şi masa pentru invitata specială, Sorana Georgescu-Gorjan. 
Pentru acest eveniment, Asociaţia Petro Aqua a solicitat Consiliului local suma de 4000 de lei. Proiectul de hotărâre a fost întocmit pentru suma de 3.000 de lei, considerându-se că ar trebui realizate mai puţine caiete informative. Consilierul USL Costel Postolache a sărit în sprijinul asociaţiei şi a cerut acordarea sumei cerută de asociaţie. Consiliul a fost de acord. Aşadar, Consiliul local Petroşani se alătură evenimentului cu suma de 4.000 de lei.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter