28.10.2012,  19:50:08 | 0 comentarii | 869 vizualizari
La Uricani, în ultimii doi ani, / Graţie muncii lui Haralambie Vochiţoiu, 34 de cetăţeni au un loc stabil de muncă şi 134 de persoane au obţinut o diplomă de calificare recunoscută pe piaţa muncii europeană!
de Corneliu BRAN

Vineri, 26 octombrie 2012, la Uricani, cu doar cinci zile până la finalizarea proiectului european derulat prin POSDRU, „Şi tu poţi fii activ, trebuie doar să te descoperi!”, iniţiat de către SC Euro Jobs SRL Petroşani, ajutată de partenerii SC Diacostampet SRL Petroşani şi Primăria oraşului Uricani, zeci de cetăţeni şi-au primit diplomele de calificare în meseriile de: asfaltator, electrician exploatare medie şi joasă tensiune, lucrător în izolaţii, montator pereţi şi plafoane din ghips-carton, administrator pensiune turistică şi lucrător în gospodărie agroturistică. 

Diplome şi bani
Au fost, practic, ultimele diplome acordate celor care s-au înscris în ultimele serii de cursuri de calificare pe domeniile prezentate mai sus, cursuri care s-au desfăşurat pe durata a minim trei luni de zile, cursanţii acumulând atât noţiuni teoretice cât şi aptitudini practice în meseria respectivă.
În sala de festivităţi din clădirea alăturată Primăriei oraşului Uricani, fiecare absolvent de cursuri de calificare prezent s-a auzit strigat de către directorul firmei SC Euro Jobs SRL Petroşani, Haralambie Vochiţoiu, care a ţinut să fie prezent personal, pentru a putea înmâna diplomele recunoscute oficial de toate ţările Uniunii Europene, precum şi subvenţia de 300 lei, bani oferiţi prin firma petroşeneană de către POSDRU, prin Fondul European de Dezvoltare celor care au absolvit aceste cursuri şi care între timp nu şi-au găsit încă un loc de muncă.
Înainte de asta, Haralambie Vochiţoiu a ţinut să le mulţumească tuturor celor care s-au implicat în derularea acestui proiect la Uricani: colegilor de echipă, începând cu administratorul firmei SC Euro Jobs SRL, Elena Jianu, managerului de proiect şi lectorilor, celorlalţi angajaţi ai firmei care s-au ocupat de consiliere şi documentaţii şi celor din administraţia publică uricăneană, nu în ultimul rând primarului Dănuţ Buhăescu.
„Este un succes, spune eu şi nu numai, al acestei investiţii în oameni, un proiect derulat împreună cu administraţia publică locală din Uricani, căreia îi mulţumesc, în mod special domnului primar Dănuţ Buhăescu. Le mulţumesc totodată şi colegilor mei şi cetăţenilor din Uricani care au apreciat proiectul nostru şi care s-au înscris în grupul ţintă, mulţi dintre ei urmând apoi şi cursurile de calificare. Vreau să apreciez seriozitatea implicării oamenilor din oraşul Uricani, oameni care pe parcursul celor doi ani de zile au dat dovadă de multă răbdare şi de multă implicare. Acest proiect a arătat încă o dată că se poate şi pe vremuri de criză ajuta aproapele, dacă există seriozitate, disciplină, perseverenţă şi constanţă. Firma noastră cred că şi-a dovedit în aceşti doi ani seriozitatea, foarte multe persoane reuşind alături de noi să-şi găsească un loc de muncă în aceste vremuri dificile. Alte câteva sute sunt cu o diplomă de calificare în portofoliu, ceea ce înseamnă că mai devreme sau mai târziu, sunt convins de asta, vor găsi un loc de muncă pe piaţa muncii”, ne-a declarat Haralambie Vochiţoiu.
La rândul său, primarul Dănuţ Buhăescu a mulţumit firmei SC Euro Jobs SRL Petroşani, celor implicaţi în iniţierea, susţinerea şi derularea proiectului la Uricani, menţionând aportul important al directorului şi consilierului judeţean Haralambie Vochiţoiu, fără de care câteva zeci de cetăţeni din Uricani n-ar fi avut azi un loc de muncă: „Am mai spus-o şi o repet, pe viitor e nevoie de dezvoltarea unor programe de măsuri active, pentru că, iată, se realizează cu succes aceste programe de pregătire profesională, firma SC Euro Jobs SRL ocupându-se în ultimii doi ani de asta şi la Uricani şi în toată Valea Jiului, ceea ce nu e puţin lucru. Haralambie Vochiţoiu, directorul firmei Euro Jobs, şi echipa sa au implementat bine acest proiect, fapt ce trebuie bine evidenţiat, în condiţiile în care cea mai mare problemă a noastră este tocmai lipsa locurilor de muncă. Sperăm ca pe viitor să continuăm colaborarea pe acest domeniu, beneficiari fiind cetăţenii noştri, care au atâta nevoie de astfel de proiecte şi programe de reconversie profesională, cu scopul de a găsi un loc de muncă adecvat în viitorul apropiat”.
 
Bilanţ general de proiect
Din cele 311 persoane înregistrate în grupul ţintă, 233 au beneficiat de servicii de mediere şi mediere electronică şi au fost învăţate să folosească tehnicile de căutare a unui loc de muncă, inclusiv să-şi elaboreze singure şi să trimită curriculum vitae firmelor, în vederea obţinerii interviului necesar angajării. Tot acestor 233 de persoane, periodic, li s-au furnizat în aceşti doi ani de derulare a proiectului, informaţii privind legislaţia muncii, locurile de muncă vacante şi schimbările survenite în Codul Muncii şi a altor legi privitoare la chestiuni ce privesc drepturile şi obligaţiile salariaţilor.
Dar cele mai importante lucruri nu se opresc aici: 168 de persoane din Uricani au de-acum înainte o diplomă de calificare pe o meserie căutată pe piaţa muncii, valabilă în tot spaţiul Uniunii Europene. Aceasta cu siguranţă va fi un factor hotărâtor în obţinerea unui loc de muncă.
De altfel, de la începutul acestor cursuri, după obţinerea primelor diplome de calificare, 34 de cetăţeni din Uricani au acum un loc de muncă stabil, ceea ce înseamnă că peste 100 de localnici privesc ziua de mâine mai altfel, mai cu optimism. Nu sunt cuvinte mari, nu e nicio propagandă sau minciună, este realitate, 34 de persoane şi-au schimbat viaţa graţie acestor cursuri. Haralambie Vochiţoiu şi SC Euro Jobs SRL Petroşani au dovedit că şi pe vremuri de criză se poate face ceva concret în folosul celor fără loc de muncă. 
 
Media generală a celor şase proiecte europene
Dacă facem o medie de 30 de persoane pe cele şase localităţi, care şi-au găsit de muncă în ultimii doi ani, graţie acestor cursuri de calificare gratuite, rezultă că aproape 200 de familii au fost salvate de la foamete şi necazuri. Înmulţind cu minim trei (câţi membri are în medie o familie), 600 de oameni sunt azi puţini mai fericiţi, ceea ce nu e deloc puţin, iar Haralambie Vochiţoiu are de ce să fie mulţumit.
În privinţa numărului de diplome de calificare şi scăzând numărul celor care deja s-au angajat, tot ca o medie, luată undeva la 130 de persoane, înmulţită cu şase localităţi putem spune că aproximativ 800 de persoane pot găsi în viitorul apropiat un loc de muncă pe piaţa muncii din Valea Jiului, judeţului Hunedoara sau din România, ori, de ce nu, chiar pe piaţa muncii europeană, ţinând cont că deja câteva zeci de persoane s-au înscris în baza de date ale unor importante firme de construcţii sau de servicii europene. 
Aceste cifre, chiar dacă par seci, nu fac altceva decât să confirme încă o dată utilitatea acestor cursuri de pregătire şi formare profesională în meserii căutate, Valea Jiului având nevoie de ele mai mult ca niciodată. Ar fi bine ca aceste cursuri gratuite să continue, prin derularea altor programe şi proiecte, Haralambie Vochiţoiu spunând de altfel că de la anul SC Euro Jobs SRL Petroşani va continua această muncă dar ca partener, nu ca beneficiar de proiect.
 
 
Azi, la Hotel Petroşani, / O nouă bursă 
În final, trebuie să spunem că astăzi cei din grupul ţintă din Uricani vor avea posibilitatea, începând cu orele 13.00, să-şi caute un loc de muncă la bursa locurilor de muncă organizată special pentru ei la Hotel Petroşani. Locaţia din Petroşani nu a fost întâmplător aleasă. Se speră ca angajatorii să vină într-un număr mai mare la Petroşani, astfel ca doritorii de un loc de muncă, înscrişi în baza de date a firmei SC Euro Jobs SRL Petroşani, să poată să aibă un număr mai mare şi mai variat de locuri de muncă vacante. În acest scop, firma SC Euro Jobs SRL Petroşani va pune la dispoziţie mijloace de transport dus-întors, cu ora de plecare 11.00, din apropierea Primăriei oraşului Uricani.
Pentru ca reuşita să fie deplină, absolvenţilor de cursuri de calificare li s-a pus la dispoziţie şi un „Ghid în căutarea unui loc de muncă – 5 paşi simpli în căutarea unui loc de muncă”, cu ponturi utile şi tot ce trebuie să se ştie de către cetăţeni în vederea obţinerii unui interviu. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter