29.10.2012,  21:10:52 | 0 comentarii | 696 vizualizari
La anul / Primarul Dănuţ Buhăescu va ataca cele trei probleme mari ale Uricaniului
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Lipsa locurilor de muncă, starea deplorabilă a blocurilor nereabilitate termic şi lipsa locuinţelor sociale sunt cele trei mari probleme cu care se confruntă administraţia publică din Uricani. Această stare poate fi întâlnită nu doar la Uricani, ci în toate locali­tăţile Văii Jiului, de la Est la Vest administraţiile publice confruntându-se an de an cu aceste grave şi mari probleme.

Fără sprijin guvernamental a fost greu…
Dănuţ Buhăescu, primarul Uricaniului, recunoaşte acest aspect şi încearcă să găsească soluţii. Însă, acestea nu pot veni decât dacă Guvernul se implică, mai ales acum când are aceeaşi culoare de partid cu primarul şi cu majoritatea din Consiliul local, iar după alegerile din 9 decembrie primarul speră ca Guvernul să rămână tot din partea USL: „Vom vedea ce va fi, dar eu sper şi sunt convins că tot USL-ul rămâne la putere şi după alegerile din decembrie. Asta mă face să sper că vom rezolva şi noi la Uricani mai multe probleme decât până acum, că ne-a fost foarte-foarte greu cu portocalii ăia. Totul e să nu se adâncească criza, că atunci nu ştiu cum va fi. Dar eu sper să fie bine, e bine să fim puţin mai optimişti”.
Dacă totul va decurge conform planului, Dănuţ Buhăescu speră ca în următorii doi-trei ani să poată rezolva  măcar una dintre aceste trei probleme şi măcar parţial pe celelalte două.
 
Bloc de locuinţe sociale
Este vorba, în primul rând, de rezolvarea blocului de locuinţe sociale, pe care primarul îl are deja construit de comunişti, un imobil din oraşul vechi, situat undeva înspre ieşirea din Uricani spre Valea de Brazi, bloc care în trecut a avut mai multe destinaţii, printre care şi aceea de a găzdui pompieri şi cadre care au activat în această ramură. Cum blocul există, chiar dacă e praf, ca majoritatea blocurilor din cartierul vechi, cu o reabilitare serioasă el ar rezolva câteva zeci de locuinţe sociale, cam cât i-ar trebui primarului.
„Noi avem în vedere un fost bloc al pompierilor, pe care l-am preluat. Anul viitor vom propune realizarea unui studiu de fezabilitate, pentru ca apoi să depunem documentaţia în vederea trecerii blocului respectiv la finanţare, astfel ca în 2014, 2015 să putem spera la un bloc finalizat de locuinţe sociale. Cu acest bloc ne vom adresa şi acelor persoane care nu pot îndeplini condiţiile pentru locuinţele ANL (loc de muncă, sub 35 de ani etc.). E adevărat, mulţi o să dea exemplul Petroşaniului, că va fi iar un bloc nou, devastat, dar aşa cum mă ştiţi pe mine sunt convins că voi impune din prima condiţii dure, dar elegante şi cu bun simţ, astfel încât să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat la Petroşani. Am această experienţă şi calitate: la mine cine a greşit, a doua oară nu mai are cum s-o facă, va fi evacuat şi punct. Este vorba de oameni nevoiaşi, de aceea îi înţelegem şi căutăm să le creăm condiţii, dar şi dumnealor trebuie să înţeleagă că au obligaţia măcar să întreţină un astfel de apartament. Vorba românului: Dacă nu faci bine măcar să nu faci rău”.
 
Reabilitări de locuinţe şi… eternul drum spre Herculane
Revenind la celelalte două probleme, primarul Dănuţ Buhăescu are în vedere mai multe soluţii dar, aşa cum vă spuneam, e conştient că nu le va putea rezolva doar la nivel local: „Problema numărul unu la Uricani este infrastructura clădirilor în care locuiesc cetăţenii şi tot numărul unu - că doi nu pot spune, aproape la egalitate cu asta – o reprezintă locurile de muncă, care la Uricani şi în Valea Jiului cam lipsesc. Acestea pot fi rezolvate parţial în mandatul acesta, cu sprijin guvernamental şi sper ca Guvernul să ne dea o mână de ajutor în aceste două probleme. Pentru blocurile cetăţenilor mai există din 2014, după aprobarea bugetului UE şi varianta reabilitării locuinţelor prin programele UE, cu finanţare nerambursabilă europeană. Până atunci, poate în 2013 obţinem şi o finanţare de la Guvern, măcar câteva blocuri să facem, iar din 2014 sper să putem atrage fonduri europene printr-un proiect. Despre locurile de muncă ce pot acum să spun? În 2018 se închide mina şi rămânem şi fără minerit, din cauza acordurilor semnate cu Banca Mondială şi FMI de Guvernul Boc şi Guvernul Ungureanu. Asta înseamnă că pe raza oraşului trebuie să se deschidă altceva în loc. Vom vedea ce va fi după alegerile din 9 decembrie. Eu sper că vom fi ajutaţi în această privinţă de Guvern. Drumul spre Herculane, vorbesc de finalizarea lui, ar fi una dintre soluţii, în sensul că pentru o perioadă ar da şi de lucru la unii oameni din zonă, iar apoi, încet-încet, ar aduce dezvoltare, deschidere spre sud-vestul şi vestul ţării, spre Europa. Aţi văzut cum s-au dezvoltat cei de la Dealul Negru? La fel va fi şi la noi, plus că odată finalizat drumul traseele din Parcul Naţional Retezat ar fi mai căutate de drumeţi şi de turişti străini, dar şi de-ai noştri, din Vestul ţării sau de oriunde. Chiar intenţionez să pregătesc un memoriu, o să rog pe toţi colegii primari şi pe domnul preşedinte al consiliului judeţean să facem un memoriu către Guvern, ca să aibă în vedere ca în construcţia bugetară pe anul 2013 să prindă sumele necesare pentru reluarea lucrărilor la acest drum extrem de important pentru Valea Jiului. El reprezintă cu adevărat o alternativă pentru culoarul sud-vestic al ţării. Nu e nicio glumă, din păcate, dar cine nu realizează situaţia critică în care se află Valea Jiului, dar mai ales oraşe ca Uricaniul, care nu va mai avea nici minerit din 2018, înseamnă că nu judecă normal”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter