28.10.2011,  17:50:27 | 0 comentarii | 1245 vizualizari
Întrebare după absenţa pedeliştilor vulcăneni la şedinţa de consiliu local de miercuri: / O va lăsa Gheorghe Ile pe Angela Stoica să-şi facă de cap în continuare?
de Gheorghe OLTEANU

Nicio faţă portocalie de consilier local vulcănean nu s-a arătat, miercuri, 26 octombrie 2011, după-amia­ză, la şedinţa de consiliu local programată pentru această dată. La ora şaptesprezece, când ar fi trebuit să înceapă dezbaterile proiectelor de hotărâre înscrise la ordinea de zi, doar nouă consilieri locali erau aşezaţi la locurile lor.

 
Conform bunului obicei
împământenit la români, obişnuiţi să-şi ierte semenul pentru un pic de întârziere, cei nouă consilieri PD-L au fost aşteptaţi până în ultimul minut. Ba, colegii lor au mai lăsat ceva şi de la ei. Nu chiar sfertul de oră academic, dar erau deja trecute şase minute peste ora cinci atunci când doamna secretar Rodica Peter a decretat că, în sală, fiind doar nouă consilieri, şedinţa nu este legal constituită "şi ca, urmare, vă mulţumesc pentru prezenţă".
 
Să nu fi fost convocaţi
sau să nu fi ştiut pedeliştii că, în această lună, şedinţa de consiliu local urma să se ţină miercuri, iar nu joi, ca de obicei? Au fost convocaţi, a confirmat secretarul primăriei. Atunci care să fi fost treaba, încât au absentat toţi, ca la comandă?
 
Nu este exclus 
ca manevra pedelistă de miercuri să fi avut niscai legătură cu deja celebrul "proiect de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier local al domnului Marin Coltescu", băgat deja de mai multe ori pe ţeavă către primarul Gheorghe Ile. Proiect rămas, de fapt, fără obiectul muncii, din moment ce, de bunăvoie şi nesilit de 
nimeni, exact ca şi când s-a însurat, pesedistul Marin Coltescu a demisionat din funcţia de consilier local vulcănean. Numai că, din câte şi-au dat seama consilierii USL şi cel peremist, dacă e după Ile, Marin Coltescu nu mai poate părăsi nici mort Consiliul Local al municipiului Vulcan.
 
Apoi nu este exclus ca
absenţa de miercuri să fie prima din cele două necesare, pentru ca forul legislativ local vulcănean să se dizolve. Aduceţi-vă aminte ameninţarea Angelei Stoica! Dacă e să plece ea, păi atunci, gata, surioara mea, pleacă din consiliu şi liberala Alina Cîrstoiu. Pleacă toţi, ce mai. Pentru operaţiunea aceasta precis a fost luat în calcul art.55, pct.1, din Legea nr.215/2001: "consiliul local se dizolvă de drept sau prin referendum local. Consiliul Local se dizolvă de drept: a) în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutiv". Pentru mine, care nu sunt specialistul lui peşte, dar, de câţiva ani, am pierdut destul timp la şedinţele de consiliu, chestia asta cu "nu se întruneşte" mă duce cu gândul la faptul că, într-o asemenea situaţie, sala ar trebui să fie complet goală. Adică să nu se afle în ea suflare de consilier local. Or, miercuri, prin prezenţa a nouă consilieri locali şi prin absenţa celor nouă de la PD-L, şedinţa nu a fost legal constituită. Cum am auzit de la însăşi doamna secretar al Primăriei Vulcan.
 
Răsfoiesc cărţulia
cu legile care fac vorbire despre tot ce-i legat de primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni etc. şi ajung la Legea 393 din 2004 privind Statutul Aleşilor Locali. În care, la cap.VI, se vorbeşte despre obligaţiile aleşilor locali. Îndatorirea de bază, prevăzută la art.45, este aceea "... de a participa, pe durata manda-tului, la exercitarea funcţiilor autorităţilor administraţiei publice locale din care fac parte sau pe care le reprezintă, cu bună-credinţă şi fidelitate faţă de ţară şi faţă de colectivitatea care i-a ales". Tot de aici, dar din art.52, putem afla când şi în ce condiţii pot absenta de la şedin­ţele de consiliu local: "consilierii locali...  nu pot lipsi de la lucrările consiliului sau ale comisiilor de specialitate din care fac parte decât în situaţiile prevăzute în regulamentul de funcţionare". Dau filele, ajung la art.36 al acestui regulament aprobat prin Ordonanţa nr.35/2002 şi citez din art.36: "(1) Consilierii locali sunt obligaţi să fie prezenţi la lucrările consiliului local şi să îşi înregistreze prezenţa în evidenţa ţinută de secretar. (2) Consilierul care nu poate lua parte la şedinţă este obligat să aducă la cunoştinţă această situaţie preşedintelui de şedinţă sau secretarului unităţii administrativ-teritoriale". S-a întâmplat asta miercuri? Normal că nu. Nici preşedintele de şedinţă şi nici secretarul n-au primit explicaţii prealabile privind eventuala absenţă a unui consilier PD-L, darămite a întregului grup de consilieri. Ce spune asta? Că s-a încălcat legea şi că, în cazul viceprimăriţei Angelei Stoica, cea care-i dirijează pe aceiaşi consilieri, binele comunităţii, pe care ea îl trâmbiţează peste tot şi când poate, trece pe planul al doilea atunci când este vorba de binele ei personal.
 
Normal că v-a trecut minte
întrebarea următoare: ce s-ar întâmpla dacă, totuşi, se dizolvă actualul consiliul local vulcănean? Primul răspuns este că, rămânând mai puţin de un an până la următoarele alegeri locale, nu se pot ţine alegeri anticipate. Şi? Dizolvarea este analizată şi asupra ei se pronunţă instanţa judecătoreas­că, după care, la art.55 al Legii 215/2001, se spune, la pct.8, "până la constituirea noului consiliu local, primarul sau, în absenţa acestuia, secretarul unităţii administrativ-teritoriale va rezolva problemele curente ale comunei, oraşului sau municipiului, după caz, potrivit competenţelor şi atribuţiilor care-i revin, potrivit legii". Aşadar, într-o astfel de situaţie, primarul poate rezolva doar "problemele curente", iar bugetul de care dispune este, să spunem aşa, unul de avarie. Nu ştiu cât de mult îi va conveni lui Gheorghe Ile ca, de acum încolo, să-şi ţină în dulap proiectele de hotărâre care îl ard pe degete să le vadă "trecute" prin consiliul local. Şi să nu mai poată rectifica bugetul local cu sumele de bani care, de acum încolo, date fiind alegerile de la anul, nu vor conteni să curgă de la un minister anume, mă rog. Credeţi, domniile voastre că, în condiţiile acestea, o va lăsa pe Angela Stoica să-şi facă de cap? Sau, altfel spus, s[ saboteze consiliul local? Eu zic că nu.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter