30.10.2012,  20:42:37 | 5 comentarii | 1356 vizualizari
Ioan Temneanu, vicepreşedintele Sindicatului Muntele, / Spune ce a distrus mineritul Văii. Nu şi cine…
de Corneliu BRAN

Ioan Temneanu, vicepreşedintele Sindicatului Muntele şi preşedintele departamentului sindical al EM Petrila, este o persoană controversată în lumea minieră. Unii spun că Ioan Temneanu este un lider de sindicat bun, care se implică mult în sfera activităţilor sindicale. Alţii, din contră, că şi dumnealui este vinovat pentru situaţia dezastroasă la care a ajuns EM Petrila. Nu ştim care o fi adevărul despre Ioan Temneanu, poate că e ca de obicei la mijloc, dar ştim că la emisiunea Verde-n Faţă de la Kapital TV Petroşani, liderul petrilean a luat în piept câteva subiecte grele. Printre care şi discuţia despre „Cine sunt principalii vinovaţi de faptul că mineritul Văii Jiului e în regres total?”, Temneanu a comparat situaţiile total diferite ale celor două bazine miniere: Valea Jiului şi Oltenia.

Ioan Temneanu explică cele „trei momente de aur” pe care CNH-ul şi sindicatele le-au pierdut după 1990. Păcat că nu dă şi nume…
 
Primul pas pierdut sau lipsa de minte limpede: retehnologizarea minelor printr-un program al Băncii Mondiale
„Cei din Gorj au reuşit să facă, în momentele pe care noi, CNH, le-am ratat, tot ce trebuie pentru salvarea minelor, reuşind să smulgă cât mai mult. Noi n-am reuşit aici să accesăm nimic din favorurile pe care ni le-a oferit viaţa României după 1990 încoace. De exemplu, au reuşit să-şi retehnologizeze unităţile bazinului minier al Gorjului, pe un program de la Banca Mondială, program pe care noi, în anii 1995-1996 l-am refuzat! Dinspre partea sindicală a fost un refuz total şi sloganul şi lozinca că noi nu ne vindem minele au făcut ca reprezentanţii Băncii Mondiale să plece. Fiind curtaţi apoi de vecinii noştri de peste munte, cei de la Banca Mondială şi-au modificat programul de finanţare (pentru că acest program era pentru activitate de subteran, nu de suprafaţă) şi au intrat cu acesta în Gorj. Astfel, cei de la minele din Gorj au primit banii necesari pentru toată structura de exploatare a cărbunelui din carieră. A fost un moment pe care l-am ratat, deşi l-am avut în curte”.
 
Al doilea pas pierdut sau… veşnica Lambada, ca să nu se piardă puterea în CNH: întârzierea voită a startului pentru Complexul Energetic!
„Al doilea moment este formarea celor trei Complexe Energetice din Oltenia, în perioada 2002-2003, iarăşi un moment ratat! De atunci se discută despre mineritul din Valea Jiului curat, cu un Complex Energetic Hunedoara.Ministrul atunci, asta ştiu pentru că am participat la discuţii, ca şi alţi colegi ai mei, era Dan Ioan Popescu, premier era Adrian Năstase. Atunci partea sindicală din Oltenia a avut discuţii, negocieri şi dispute în formarea celor trei Complexe Energetice, iar noi am spus prin conducerea de sindicat şi a CNH că nu este bine să facem acest Complex Energetic pentru că nu putem să-l conducem noi! Vă daţi seama ce şi cum gândeau conducătorii de-atunci? Eu vă spun că nu am nici un motiv să exagerez şi să mint, pentru că discuţiile astea pot fi probate încă de către fostul ministru, Dan Ioan Popescu. Dumnealui, ministrul Dan Ioan Popescu, care a avut o stimă şi o consideraţie pentru activitatea noastră din Valea Jiului, ne spunea atunci: Copii, greşiţi că nu acceptaţi să formaţi şi voi un Complex Energetic. Acesta este viitorul, un Complex Energetic Hunedoara care să cuprindă cele două termocentrale şi unităţile miniere din Valea Jiului.  Conducerea sindicatului şi a CNH-ului nu şi nu! Am ratat şi momentul acesta…”.
 
Al treilea pas pierdut, sau mai bine zis, somn uşor: neîncadrarea în cele 3 zile pentru întocmirea documentaţiei de ştergere a datoriilor!
„Bun. Vine momentul 1 ianuarie 2007, când România intră în UE. Până la acest moment, nu am reuşit pe o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului României să depunem documentaţie pentru a ne şterge datoriile! Cei din Gorj şi alte unităţi din alte ramuri au reuşit. Noi, nu! A fost o perioadă scurtă, e drept, de trei zile, în decembrie 2006, când noi nu am reuşit să ne încadrăm, să facem lucrul acesta! Nu comentez dacă se putea face sau nu ceva în trei zile, dar noi am avut această şansă şi am scăpat-o. Astfel am rămas cu datoriile, iar după intrarea în UE a fost greu să se mai poată şterge aceste datorii, plus că ele s-au tot amplificat, inclusiv penalizările. Iar colegii din Oltenia au ştiut să profite din plin, au reuşit să discute astfel, să se implice mai mult şi mai rapid, făcând astfel ceva pentru zonă. Despre aceste Complexe Energetice, Oltenia şi Hunedoara s-a discutat în acelaşi timp, iar demararea înfiinţării celor două entităţi a fost în acelaşi timp. Cei din Oltenia funcţionează din luna mai, acum fiind într-un plin proces de armonizare al facilităţilor din contractele colective de muncă, combinându-se partea minieră cu cea de termocentrale şi aşa mai departe, facilităţile apărând pentru că ei lucrează acum pe profit. Noi suntem în faza în care abia am luat naştere, pe hârtie, prin fuziunea celor două termocentrale, spunându-se că s-a înfiinţat Complexul Energetic Hunedoara. Probabil la începutul anului viitor se va absorbi grupul viabil din cadru CNH şi se va forma acea entitate energetică de care se tot vorbeşte. Suntem faţă de Gorj în urmă cu un an, un an şi ceva, şi în ceea ce priveşte acest Complex Energetic. La toate acestea se adaugă şi chestiunile generale, din ultimii 23 de ani, faptul că am fost mereu cu preţul cărbunelui sub preţul pieţei, ca să nu-i supărăm pe cei cărora le furnizăm cărbunele, o altă temă de discuţie, ca şi situaţia creată de firmele căpuşă şi multe altele. Dar cele trei greşeli de care v-am vorbit sunt cele mai grave şi dacă se acţiona se putea salva tot, inclusiv aceste mine de care se vorbeşte azi că sunt neviabile.
 
Politicienii din Vale, la fel de vinovaţi, că au intervenit în sistem, distrugând, nu ajutând!
„Mai trebuie să spun şi un ultim aspect care ne-a făcut să ajungem aici, unul tot general: politicul din Valea Jiului nu reuşeşte să se stăpânească şi mereu a avut şi are o implicare în problemele sindicale, în problemele administrative, cu mult exagerată faţă de ceea ce se întâmplă în alte zone din ţară. Peste tot se implică politicul, dar până la o limită, iar când o face, o face să pună umărul, nu să dezbine. Politicul a stricat în CNH multe dintre relaţiile care erau la început în anii 90, între sindicate şi administraţie. Eram până n-a intervenit politicul, cum să zic, mai împreună, mai apropiaţi, cu idei bune pentru minerit. Lucrurile alea s-au deteriorat, pentru că măsurile comuniste, vechi, politicienii Văii Jiului le-au aplicat doar pentru a-şi rezolva problemele. Când ai de discutat cu o ligă a sindicatelor, puternică, unită, este greu să faci faţă. Dar dacă îi împrăştii, cum s-a procedat, e mai uşor, Dezbină şi condu (!), ăsta este sloganul!”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (5 )

#1 Vlad31.10.2012,  07:59:19
Din pacate, are dreptate!
#2 Rica31.10.2012,  08:01:04
Bravo, pentru curaj! M-am crucit ce am citit. Sa nu ne mai miram unde a ajuns mineritul azi cu asemenea greseli de conducere si de mentalitate.
#3 tinerelul31.10.2012,  16:42:40
dar el, dl. LIDER unde a fost păna acum ?
#4 interesu poarta fesu31.10.2012,  23:10:42
pt. cele ”trei momente de aur” sunt si trei ”nume” de rahat : politicienii ,sindicatele,CNH
#5 sorin07.11.2012,  13:27:10
ce facen domnule cu mineritul il ingropam cu mina nostra,daca cei care ii platim sa ne reprezinte nu fac nimic, noi nici atit,indirerenta noastra o sa ne coaste scump, faceti ceva pina nu este prea tirziu.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter