13.11.2012,  22:32:35 | 0 comentarii | 1037 vizualizari
Sărăcia nu ţine cont de promisiunile electorale / Statisticile SPLAS-urilor şi ale centrelor de şomaj nu prea bat cu trista şi cruda realitate din teren
de Corneliu BRAN

An de an, odată cu primele semne ale anotimpului răcoros, Serviciul de Asistenţă Socială de la Petroşani devin tot mai căutat de tot mai multă lume, semn că trăim vremuri din ce în ce mai grele. La fel ca restul ţării, nici Valea Jiului nu duce lipsă, din păcate, de oameni care trăiesc la limita existenţei. Zona monoindustrială şi lipsa acută a locurilor de muncă contribuie la acutizarea sărăciei. Cum promisiunile politicienilor, mai ales din campaniile electorale, nu ţin de foame şi de frig, vrând să avem o imagine oficială a acestei stări de fapt, ne-am interesat la o autoritate în domeniul social, d-na Cristina Mraz,  şefa SPLAS Petroşani, din cadrul Primăriei municipiului Petroşani. 

Circa 20.000 de oameni - la limita sărăciei 
În luna octombrie, şi-au depus dosarele  pentru a fi înregistrate la ajutoarele de încălzire a locuinţei, pe Ordonanţa 70, 488 de persoane, care vor beneficia de anumite sume de bani (pentru combustibilul solid şi pentru gaze), sau în compensare procentuală din factură (la termoficare). Probabil că în luna noiembrie numărul acestora va creşte, undeva spre o mie, o mie şi ceva de familii, ceea ce înseamnă că aproape 3.000 de suflete trăiesc la Petroşani din venituri foarte mici până spre zero, în cazul multora, asta în mod oficial! Din neştiinţă şi din lipsă de informare, dar şi din alte cauze (boala şi neputinţa deplasării, la persoanele vârstnice şi singure mai ales, comoditatea proastă la unii, lenea, alcoolismul etc.), suntem convinşi că numărul familiilor care ar putea beneficia de ajutoare ar putea depăşi cu mult cele 700 de familii înregistrate, toate cu serioase probleme datorate lipsei locurilor de muncă, deci şi a veniturilor. Să zicem 1.000 de familii înmulţit cu patru (o medie a membrilor din familie) ar fi 4.000 de cetăţeni! Doar la Petroşani!
Un calcul simplu, dus mai departe, cu nişte cifre deloc exagerate (din contră, mai mici), ne face să ne îngrozim. O medie de 3.000 de cetăţeni pe fiecare localitate (jumătate din acest număr de la Petroşani) înmulţită cu şase localităţi, cât are Valea Jiului, aduce numărul undeva spre 18.000 de cetăţeni care trăiesc la limita existenţei în Valea Jiului! La o populaţie de maxim 125.000 cât a mai rămas, înseamnă foarte mult şi nu trebuie să fi mare sociolog să-ţi dai seama ce probleme grave are Valea Jiului. Iar numărul celor care tind să ajungă aici, din cauza băncilor, a pierderilor locurilor de muncă, a falimentelor etc. este în continuă creştere! Oare unde ne vom opri? Şi mai ales când?
„Avem ajutoarele de încălzire a locuinţei pe Ordonanţa de Guvern nr. 70/ 2011, care s-a păstrat şi în acest an. Am încheiat deja prima lună, toate cererile primite în octombrie fiind aprobate şi înregistrate, ajutorul fiind dat din luna noiembrie, până în martie, inclusiv, aşa cum prevede legea. Cei care vor depune în continuare dosarele, până în 20 noiembrie, vor primi ajutoare de încălzire pe aceiaşi perioadă, începând cu luna noiembrie şi până în 31 martie 2013. Avem stabiliţi până în momentul de faţă 105 persoane la lemne (combustibil solid), la gaz 132 de persoane şi 111 persoane la termoficare. Am avut un singur dosar respins, la gaze, pentru că familia depăşea 615 lei, venitul net pe membru de familie. Tot ajutoare cu combustibil solid avem pe Legea 416, înregistraţi fiind 140 de beneficiari. Numărul e cam acelaşi ca şi anul trecut, nu a crescut prea mult”, ne-a declarat Cristina Mraz.
Este clar, nu avem ce să-i reproşăm perso­-nalului SPLAS Petroşani, pentru că este dedicat delicatei probleme sociale. Dar statului „social” am avea ce-i reproşa.
 
Pe 20 şi 29 noiembrie vin toate alimentele de la UE
Aceeaşi problemă şi la alimentele primite ajutoare de la Uniunea Europeană. Statistica spune una, realitatea alta, deşi nu e vina funcţionarilor de la SPLAS nici pentru acest lucru. Cifra tinde să bată spre realitate, adică să se apropie, vorbim de numărul celor înregistraţi pentru aceste ajutoare cu alimente de bază. Mai exact, la Petroşani sunt înregistraţi „undeva spre 4.000, 3.500 pe primele liste şi alte câteva sute pe listele suplimentare, care s-au completat ulterior”, cum ne spune şefa SPLAS Petroşani. Aici mai există o problemă, în sensul că cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara, care distribuie aceste produse spre SPLAS-uri, întârzie sistematic cu anumite produse. Ceea ce face ca oamenii să stea de seara, până dimineaţa, la rând, atunci când aud că „vine marfă”. Lucru anormal, din moment ce toţi de pe listele înregistrate trebuie să-şi primească cota de alimente, până cel târziu la 31 martie 2013. Totuşi, din cauza sărăciei şi a nevoilor de tot felul, oamenii se înghesuie să ia cât mai repede, de teamă că vor rămâne fără aceste alimente! În urma apelurilor presei locale, situaţia tinde să se reglementeze, cel puţin aşa susţine doamna Mraz: „În data de 20 noiembrie şi în data de 29 noiembrie, după cum rezultă din graficul de la consiliul judeţean, vom primi toate categoriile de alimente, inclusiv uleiul, de care ne întreabă multă lume. După 29 noiembrie fiecare cetăţean de pe listă va putea să-şi ridice, o singură dată, toate alimentele pe care trebuie să le primească. Cei care şi-au luat până acum o parte din produse, vor primi toate celelalte alimente rămase”.
Rămâne să vedem dacă de data aceasta problema aceasta, creată artificial, se va 
rezolva…

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter