21.11.2012,  22:40:49 | 0 comentarii | 1323 vizualizari
Haralambie Vochiţoiu (PP-DD): / „Proiectul privind construcţia a 5 microhidrocentrale pe râul Strei ar fi o gură de oxigen pentru oamenii din Valea Jiului care îşi caută de lucru”
de Ziarul Vaii Jiului

La începutul lunii noiembrie, responsabilii Hidroelectrica, respectiv conducerea sucursalei Hidrocentrale Haţeg, şi reprezentanţi ai Guvernului României, cei ai Ministerului Economiei, au convenit asupra unui proiect aflat în derulare, care prevede construirea a cinci microhidrocentrale noi pe râul Strei.

Este vorba de o investiţie extrem de importantă pentru judeţul Hunedoara, care se derulează inclusiv în acest an, dar care se va dezvolta în intervalul 2013-2016, când vor fi alocate în total aproximativ 130 de milioane de euro pentru concretizarea proiectului. 
L-am întrebat pe candidatul PP-DD la funcţia de senator al Văii Jiului, Haralambie Vochiţoiu, cu privire la derularea acestui proiect şi perspectivele pe care le oferă inclusiv locuitorilor din Valea Jiului care sunt în căutare de locuri de muncă.
„Din câte am înţeles, proiectul privind construcţia a cinci microhidrocentrale pe râul Strei a intrat în linie dreaptă şi va crea nu mai puţin de 3.000 de locuri de muncă. Este, într-adevăr, o oportunitate pentru zona noastră şi pentru judeţul Hunedoara. Însă aceste locuri de muncă ar fi o gură de oxigen în special pentru oamenii din Valea Jiului care îşi caută de lucru”, a declarat Vochiţoiu.
Liderul filialei PP-DD Hunedoara a subliniat că „şantierele pentru construcţia microhidrocentralelor vor fi la doar aproximativ 50 de kilometri de localităţile din Valea Jiului, ceea ce ar permite asigurarea de locuri de muncă pentru un număr mare de oameni în căutare de slujbe care vor fi plătite decent”.
Vochiţoiu a declarat că, pentru ca foştii mineri din Valea Jiului să poată fi angajaţi pe şantierele de pe râul Strei, este nevoie de un program de reconversie profesională pentru a fi recalificaţi în conformitate cu cerin­ţele specifice.
„Cei care au muncit în mină au un avantaj în privinţa angajării pe viitoarele şantiere deoarece domeniul de activitate nu este cu mult diferit. Presupune muncă fizică, cu care foştii mineri sunt obişnuiţi şi ar face faţă cu succes cerinţelor referitoare la construcţia de microhidrocentrale. Pentru ca experienţa acestor oameni să fie valorificată este necesar un program de reconversie profesională, care trebuie realizat într-un ritm accelerat pentru a fi subvenţionat din fonduri europene”, a arătat liderul PP-DD.
„Reconversia profesională prin programe europene este un domeniu la care mă pricep foarte bine. Este ceea ce fac de mulţi ani şi vreau să mă implic, astfel încât un număr cât mai mare de oameni în căutare de locuri de muncă din Valea Jiului, îndeosebi foşti mineri, să fie recalificaţi cu rapiditate pentru a munci pe aceste şantiere. Dacă vom accesa bani europeni, recalificarea va fi în totalitate gratuită”, a subliniat Vochiţoiu. 
Vochiţoiu a mai spus că proiectul construcţiei de microhidrocentrale este unul de interes capital, atât pentru judeţul Hunedoara, cât şi pentru a rezolva problema ratei foarte mari a şomajului din Valea Jiului.
„Eu cred că tărie că atunci când discutăm despre proiecte de asemenea anvergură, extrem de importante pentru zona noastră, este necesar să depăşim orice orgolii şi rivalităţi politice. Prioritatea este să dăm o mână de ajutor acestor oameni care au nevoie de locuri de muncă. Ca senator, mă voi bate pentru a aduce şi a încuraja astfel de investiţii. Iar prin parteneriatul cu primarii localităţilor din Valea Jiului, cu societatea civilă şi cu mediul de afaceri vom dezvolta economic zona noastră”, a concluzionat Haralambie Vochiţoiu.
 
Ce înseamnă proiectul de construcţie a cinci microhidrocentrale pe râul Strei:
130 de milioane de euro alocate între 2013-2016
3.000 de locuri de muncă pentru judeţul Hunedoara
165 euro va costa fiecare megawatt care va fi furnizat în reţeaua naţională de către cele cinci microhidrocentrale, la o capacitate de minim 45 megawaţi/oră produşi 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter