26.11.2012,  22:26:42 | 0 comentarii | 1142 vizualizari
Scrisoare deschisă adresată / Domnului ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu
de Ziarul Vaii Jiului

Minerii din Valea Jiului au obţinut în urma deciziei numărul 1479/LM/2012, pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul 2417/97/2012 punerea în aplicare a Actului Adiţional, încheiat în data de 02.02.2012,  la Contractul Colectiv de Muncă. Potrivit actului menţionat, angajaţii Companiei Naţionale a Huilei au obţinut acordarea drepturilor salariale majorate cu 10 la sută pentru toţi angajaţii, precum şi majorarea sporului de peri­culozitate de la 600 la 700 de lei. 

Domnule ministru,
Orice revenire la această decizie, orice nerecunoaştere a drepturilor câştigate în instanţă de minerii din Valea Jiului  ar atrage după sine grave perturbări ale activităţii economice şi productive la nivelul Companiei Naţionale a Huilei. Modificările salariale câştigate şi recunoscute de instanţele judecătoreşti au produs efecte economice şi juridice la nivelul Companiei Naţionale a Huilei, având totodată şi impact psihologic asupra minerilor din Valea Jiului.
Domnule ministru,
Decizia Ministerului şi a Companiei Naţionale a Huilei de a înainta recurs la sentinţa dată de Tribunalul Hunedoara vine în contradicţie chiar şi cu rectificarea bugetară aprobată de Guvernul României prin care sumele ce reprezintă drepturi salariale mărite sunt recunoscute şi incluse la capitolul litigii de muncă. Recursul asumat de Minister şi Compania  Naţională a Huilei poate conduce la o situaţie  fără precedent pentru minerii din Valea Jiului şi nu doar pentru că vor pierde cei 10 la sută câştigaţi, dar vor trebui să returneze sumele de bani încasate în perioada februarie – noiembrie 2012. Acest demers ar putea produce disfuncţionali­tăţi grave în activitatea Companiei Naţionale a Huilei. Având în vedere că suntem în perioada de iarnă, o stare de nemulţumire iminentă în rândul minerilor ar putea genera blocarea activităţii de producţie şi în acest mod cantitatea de cărbune necesară Termocentralei Paroşeni nu va mai putea fi asigurată. Situaţie care ar duce la sistarea livrării agentului termic pentru populaţia din localităţile Văii Jiului.
Domnule ministru,
În calitatea mea de deputat din Valea Jiului, vă solicit respectuos retra­gerea acţiunii de recurs înaintată la Curtea de Apel Alba Iulia pentru desfiinţarea deciziei date de Tribunalul Hunedoara prin care minerii au câştigat mărirea drepturilor salariale. 
Totodată, vă solicit identificarea urgentă a unor soluţii pentru acoperirea majorării drepturilor salariale, fiindcă în motivarea recursului pe care ministerul l-a făcut este precizat negru pe alb că Ministerul Economiei “nu poate asigura nicio sumă pentru achitarea de majorări de drepturi salariale la CNH şi nici nu-şi poate asuma obligaţia asigurării acestor sume”.
 
Vă mulţumesc pentru disponibilitatea de a sprijini acest demers extrem de important pentru locuitorii zonei. Vă asigur că cetăţenii din Valea Jiului aşteaptă cu interes decizia dumneavoastră.
 
 Monica Iacob-Ridzi,
deputat în circumscripţia electorală nr. 22 Hunedoara


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter