26.11.2012,  23:00:49 | 0 comentarii | 928 vizualizari
„Ce mă interesează pe mine istoria parohiei romano-catolice din Petroşani?”
de Marian BOBOC

Întrebarea de mai sus o punea, oarecum retoric, în 1938, Pellion Ervin. În acel an a apărut o monografie în limba maghiară a capelanului 3 Pozsonyi Jozsef, prefaţată chiar de Pellion Ervin. Monografia, intitulată Scurtă istorie a parohiei romano-catolice Petroşani, a văzut lumina tiparului, sub regimul cenzurii care acţiona în presa de atunci, la Tipografia Isidor Berger din Haţeg. Are 46 de pagini şi este ilustrată cu fotografiile feţelor bisericeşti. În afara istoricului parohiei romano-catolice petroşenene, volumul mai conţine şi date şi informaţii preţioase despre începutul industrial al Văii Jiului şi despre etnogeneza ei.

Cum, începând de astăzi, comunitatea romano-catolică din Valea Jiului se află în sărbătoare, celebrând 125 de ani de la construirea bisericii, ne alăturăm şi noi bucuriei acesteia, dedicând această ediţie a Prăvăliei cu istorii acestui jubileu religios.
Vă oferim, în traducere în limba română, primele 3 capitole din monografia Scurtă istorie a parohiei romano-catolice Petroşani, iar la final, un succint istoric preluat de pe site-ul oficial al Parohiei romano-catolice Sf. Varvara Petroşani. Acestora am mai adăugat câteva întâmplări ale comunităţii romano-catolice din Petroşani întâmplate în urmă cu 115 ani, în 1897.
Astfel, răspundem prin faptă la întrebarea din titlu „Ce mă interesează pe mine istoria parohiei romano-catolice din Petroşani?”.
Marian BOBOC&Adrian Catană
 
Acest mic caiet urmează drumul prăfuit de cărbune al Văii Jiului. Vor fi dintre cei care-l vor primi cu bucurie, pentru că le va împrospăta amintirile. Ne gândim în primul rând la acei preoţi pentru care Petroşani a fost staţia de oprire. Dar, ne gândim şi la cititorii civili, care privesc cu simpatie această carte, şi pentru care cele scrise aici reprezintă lecţii de istorie. Sperăm că mare parte din cititori se vor regăsi în aceste două categorii.
Vor fi însă şi cititori care vor avea o reacţie negativă, şi alţii care se vor întreba „Ce mă interesează pe mine istoria parohiei romano-catolice din Petroşani?”. Şi aceşti oameni citesc cu interes şi cu multă emoţie diverse pagini care conţin ştiri şi informaţii despre Valea Jiului. Pentru aceştia aş dori să prezint două gânduri în continuare. Minele din Valea Jiului, odată şi nu foarte demult, au asimilat mulţi secui. Printre primii mineri au fost, şi nu puţini, muncitori veniţi din secuime, de la mina Bălan, dar şi din regiunea Odorheiului Secuiesc, din regiunea Treiscaune, şi din regiunea Mureş. Toţi aceştia au fost muncitori destoinici, au ajutat din plin la exploatarea diamantului negru. Aceşti muncitori ai adâncurilor, în viaţa de zi cu zi, ştiau foarte bine că până şi alunecarea unei singure pietre sub picioarele lor putea fi suficient să rămână pentru totdeauna în subteran. Trupul lor rămânea în subteran dar ce se alegea de sufletul lor? Pentru ca şi sufletul să poată beneficia de nevoile sale, aceşti mineri prin efortul lor au construit biserica, să aibă unde se ruga. Dacă pietrele din temelia bisericii ar putea vorbi, ar avea multe de povestit, de exemplu una din cărămizi, ne-ar şopti că a ajuns acolo unde este prin sudoarea comună a germanilor aduşi aici din zona Reşiţa (Stajer-orszag) şi a secuilor din Treiscaune. Şi toate acele multe cărămizi, cine ştie către astfel de poveşti despre efortul comun ne-ar mai putea povesti?
Biserica din Petroşani se înalţă falnică. Dragă cititorule, poate unele cărămizi au fost clădite acolo şi cu sudoarea părinţilor tăi, a rudelor, prietenilor tăi. La asta să te gândeşti atunci când vei ţine această carte în mână, şi atunci vei afla cu plăcere, că există o istorie a nevoilor sufleteşti a celor care muncesc în adâncuri. Minerii nu au luptat doar pentru asigurarea nevoilor materiale, ci şi pentru cele spirituale. Cu o astfel de abordare, orice cititor cu o gândire socială va citi cu plăcere aceste rânduri.
Petroşani, 1938                      PELLION ERVIN

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter