28.11.2012,  21:52:52 | 0 comentarii | 705 vizualizari
Serial ZVJ. Episodul 3 / Planul de dezvoltare socio-economică a Uricaniului expiră abia în 2014
de Alina PIPAN

În mod normal planurile de dezvoltare socio-economică a unei locali­­tăţi au fost realizate începând cu 2007 până în 2013. Însă la Uricani acesta are un alt interval  de realizare: 2009-2014. Cu toate acestea, vom urmări dacă măcar unele dintre obiectivele administraţiei locale din Uricani sunt realizate şi, în plus, dacă aceste obiective nu sfidează bunul-simţ, cum am văzut în exemplul de la Aninoasa.

Ca în oricare din oraşele Văii Jiului, şi la Uricani creşterea gradului de ocupare a populaţiei este obiectivul principal. Un obiectiv care nu a fost încă atins. Ceea ce denotă că oraşele au mai puţine şanse de a atrage investitori. Uricaniul mai are o mare lipsă: localizarea. El este cel mai vestic oraş al Văii. Doar drumul spre Petroşani constituie o legătură cu ţara. Drumul spre Herculane este marea piedică, deocamdată.

Iată un alt obiectiv amplu, momentan nerealizat: diversificarea activităţilor economice şi atragerea de noi investiţii antreprenoriale, prin dezvoltarea sectorului de prelucrare şi desfacere a produselor naturale, agricole  şi zootehnice, respectiv prin reactivarea meşteşugurilor şi meseriilor tradiţionale. La Uricani au existat propuneri de la investitori care au dorit să deschidă aici fabrici de preluare a fructelor de pădure. Dar, momentan, nu se vede nimic. Producătorii locali de produse tradiţionale sunt marele plus al Uricaniului. Doar că la Uricani fiecare producător îşi manageriază şi comercializează singur marfa. Nu există nicio fabrică de preluare şi prelucrare a laptelui, de exemplu.
Atragerea de investiţii în scopul construirii/ modernizării şi reabilitării infrastructurii din microregiune este, într-o oarecare măsură, realizată, în sensul că unele dintre proiectele infrastructurale sunt demarate.
Ce îi mai lipseşte Uricaniului este realizarea PUG-ului şi a PUZ-ului. Planul Urbanistic General a fost scos la licitaţie anul acesta. Planul Urbanistic Zonal ar permite identificarea terenurilor pretabile pentru a fi oferite investitorilor. Unul dintre aceste terenuri, care a făcut cu ochiul multor investitori, este lacul de la Câmpu lui Neag, dar a rămas şi acum un loc cu potenţial la mâna autorităţilor locale. Or, investitorii nu aşteaptă. Şi dacă nu sunt investitori, nu sunt nici locuri de muncă. Primarul Dănuţ Buhăescu spune că la bugetul local nu sunt bani pentru realizarea PUZ-ului, de aceea se aşteaptă fonduri. În acest caz, realizarea PUZ-ului ar trebui să devină obiectivul numărul unu al administraţiei locale. În definitiv, Uricaniul este zona cu potenţial turistic peste al celorlalte localităţi din Valea Jiului, din simplul motiv că este poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat.
Facem trecerea astfel la un alt obiectiv major: promovarea şi prezentarea oraşului Uricani ca o destinaţie turistică atractivă şi accesibilă. Repetăm, investitorii caută locul pretabil, iar autorităţile locale trebuie să transforme orice teritoriu într-o zonă pretabilă pentru investiţii.
Protecţia mediului înconjurător prin acţiuni îndreptate asupra principalelor surse de poluare şi îmbunătăţirea şi conservarea factorilor de mediu în vederea asigurării dezvoltării durabile a zonei este un ultim obiectiv major. Cea mai mare supărare a primarului Buhăescu este tăierea ilegală a materialului lemnos. La Uricani au avut loc câteva acţiuni de împiedicare a defrişărilor ilegale, un început bun, chiar dacă timid, care trebuie să continue. 
Administraţia locală din Uricani îşi îndreaptă atenţia şi spre reabilitarea infrastructurală. Reabilitarea şcolilor, a Casei de cultură, a sediului primăriei se trec pe lista succeselor. Regularizarea albiilor apelor curgătoare, asfaltarea unor drumuri secundare şi realizarea parcărilor sunt unele dintre plusurile administraţiei uricănene, însă acestea sunt umbrite de lipsa acută de locuri de muncă şi creşterea gradului de infracţionalitate.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter