04.12.2012,  22:25:55 | 2 comentarii | 956 vizualizari
Rămase în stadiul de proiect / Dispensarele medicale din zonele limitrofe
de Alina PIPAN

Cea mai mare problemă a zonelor limitrofe localităţilor Văii Jiului este lipsa dispensarelor. Cele care existau pe vremuri au fost închise, iar acolo unde nici măcar nu au apucat să funcţioneze nu au fost deschise. Pentru orice fel de necesitate medi­cală, oricine trebuie să se deplaseze până la spitalul din oraş. 

Fără dispensare, cabinete şi farmacii
Fie că locuiesc în Cimpa, în Jieţ, pe Slătinioara, în Bosnia, pe Dealu Babii, în Vâscoza, în Aninoasa sau la Valea de Peşti, oamenii au o mare problemă: lipsa dispensarelor. Fiecare autoritate locală din oraşele Văii şi-a propus, la un moment dat, deschiderea unor dispensare, pentru a asigura necesităţile medi­cale ale oamenilor din zonele limitrofe localităţilor. Zone în care nu funcţionează cabinetele medicilor de familie, farmaciile şi sunt departe de spital. Iar în Valea Jiului sunt cel puţin 12 zone de acest fel. Până şi
 
Aninoasa
poate fi considerată o astfel de zonă, pentru că aici au cabinet doar doi medici de familie, prea puţin pentru nevoile medicale ale aninosenilor. Aşadar, pentru orice fel de afecţiune, fie că este o durere de măsele, o febră puternică, o durere de spate, un traumatism, probleme de sănătate minore sau majore, fiecare persoană din zonele mărginaşe trebuie să se deplaseze câţiva kilometri până la cea mai apropiată unitate medicală şi de aici, în funcţie de necesităţi, să ajungă poate şi mai departe, pentru investigaţii sau analize. În zonele limitrofe locuiesc, cu precădere, oameni mai în vârstă, care se deplasează greu, şi care nu au mai văzut un medic de ani buni. 
 
La Uricani
ar fi nevoie de un asemenea dispensar la Valea de Peşti, la Câmpu lui Neag. Dar abia dacă lucrurile se mişcă în redeschiderea ambulatoriului de specialitate din Uricani, care ar trebui să treacă printr-un proces de modernizare şi dotare. Aici doar chestiunile minore pot fi tratate, în rest, oamenii sunt trimişi la specialiştii de la Lupeni, Vulcan sau Petroşani. 
 
La Lupeni
funcţionează un singur dispensar, la Bărbăteni. În Colonia Ştefan şi pe Calea Brăii ar mai fi nevoie de dispensare. Avantajul Lupeniului este, totuşi, că are destul de multe cabinete de medicină privată şi că toate zonele locuite sunt relativ aproape de zona urbană, deci cabinetele sunt uşor de accesat. De asemenea, funcţionează şi cabinete de specialitate, în sistem privat, separat de ambulatoriul din spital. 
 
Vulcanul
are Dealu Babii, Sohodolul, zone situate la oareşce distanţă de centrul oraşului, unde oamenii găsesc cabinete private, medici de familie, specialişti şi ambulatoriul spitalului.
În Sohodol funcţionează doar cabinetul unui medic de familie, dar Dealu Babii este uitat de lume. Momârlanii de-acolo mai au şi o vorbă, cum că, atunci când îi doboară boală, mai repede decât la spital, ajung în fundul grădinii. Cinic, dar adevărat…
 
La Petroşani
se propunea deschiderea unui dispensar în zona Dâlja Mare. Proiectul a rămas pe hârtie. Dispensare ar fi necesare, fără doar şi poate, şi pe Slătinioara, în Saşa, în Colonie, dar şi în Bosnia. Zone depărtate, cu drumuri anevoioase, greu de parcurs şi cu maşina, mai ales pe timp de iarnă, şi mai ales de persoanele vârstnice.
 
Petrila
este, de asemenea, un oraş cu multe sate în administraţie, precum Jieţ, Cimpa, Taia, care au nevoie de dispensare. Oamenii au cerut în repetate rânduri acest lucru, dar momentan nici spital nu mai este în oraş. Aşadar, situaţia medicală este critică şi anevoioasă pentru cei care se îmbolnăvesc şi care locuiesc la câţiva kilometri de Petrila.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Lovin05.12.2012,  09:12:33
La Lupeni sunt destule cabinete madicale!!! dar problema este ca doctorii care le detin profita de ele in particular plimband pacientii de la spital - policlinica la cabinetele particulare detinute de aceiasi medici iar taxele care le pretind sunt deseori foarte mari ptr.locuitori
#2 ANA05.12.2012,  09:50:21
Ai dreptate d-le Lovin!Drept exemplu:dr.Neamtu,dr.Miclea,Dr.Donica,...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter