10.12.2012,  02:45:52 | 0 comentarii | 1688 vizualizari
Raza Speranţei s-a asigurat pentru o jumătate de secol de acum încolo
de Gheorghe OLTEANU

Într-o zi de la sfârşitul lunii trecute, au curs laudele la adresa domnului din fotografie, încât am crezut că n-o să mai poată să meargă, de copleşit ce era. Secvenţa a putut fi văzută pe viu la şedinţa din noiembrie a Consiliului Local al municipiului Vulcan.

Laudele,
după cum aveam să-mi dau seama, au fost bineme-ri­tate. Domnul Constantin Trufaş este administratorul fundaţiei Raza Speranţei, un ONG vulcănean cu vechime - a fost creat în 1999 -, iar activitatea acestuia, sprijinită de primărie, s-a lăsat cu realizări de neaşteptat. Este, cu alte cuvinte, cel mai serios ONG din localitate, după cum s-a exprimat cineva. Veţi vedea mai departe cine. 
 
Raza Speranţei
îşi desfăşoară activitatea în pavilionul D al ansamblului de blocuri de la Dincă în care, înainte de Revoluţie, şi puţin timp după aceea, funcţiona cazarma militarilor aduşi să lucreze la mină. Fundaţia este nonprofit şi a înfiinţat aici o cantină de ajutor social şi spaţii de ocrotire socială pentru copii, pentru vârstnici şi alte categorii sociale defavorizate. Practic, când, în Vulcan, o femeie este luată la bătaie şi dată afară din casă de către soţul ei beat, ea îşi ia copilul şi o întinde glonţ "la Trufaş". Unde este sigură că va avea unde să stea, până când omului ei îi va reveni mintea la cap. Iar la cantină, copiii sărmani primesc o masă caldă după ce ies de la şcoală.
 
Dar nu ca să culeagă
laude de pe urma acestei activităţi a venit, în sala de şedinţe, domnul Constantin Trufaş. Prezenţa lui acolo a fost legată de aprobarea concesionării, pe o perioadă mai îndelungată, a unor bunuri din domeniul public al munici-piului Vulcan pe care fundaţia sa le utilizează, ca să funcţioneze. Este vorba despre cele trei etaje ale pavilionului D şi a terenul aferent. 427 de metri pătraţi, terenul de sub clădire şi 472 de metri pătraţi, terenul de lângă imobil.
 
De ce-i trebuie lui Costică
Trufaş toate astea? A argumentat el însuşi de ce. Tot ce-i acum acolo a fost făcut de fundaţie pe banii ei. Adică, să fie mai clar, pe banii pe care administratorul Razei Speranţei i-a adunat de la diverşi sponsori, în special din străinătate. Dacă, atunci când a preluat-o, clădirea era la un pas de a ajunge ruină, în anii care au urmat ea s-a metamorfozat în ceea ce este acum. Or, după cum a explicat Constantin Trufaş, sponsorii germani, fiindcă aceştia sunt baza, au condiţionat acordarea, pe mai departe, a ajutorului lor financiar de prelungirea concesiunii. Concret, dacă aceasta se actualiza an de an, acum fundaţia a dorit ca această concesiune să se prelungească pe o perioada de 49 de ani.
 
După cum am început
aceste rânduri, bănuiesc că nu mai e nevoie să spun că toţi consilierii locali au fost "pentru" acest proiect de hotărâre. Dar înainte de a vota, unii aleşi locali l-au copleşit cu laude pe administratorul Razei Speranţei. Doamna Alina Anamaria Cîrstoiu l-a îndemnat pe Trufaş să profite din plin de această aproape o jumătate de secol şi să continue cu proiectele menite să îmbunătăţească baza materală a fundaţiei. Domnul Simion Spiridon (acum v-am spus cine este acel cineva) a ridicat în slăvi oengeul lui Trufaş ca fiind cel mai serios din Vulcan. "A fost întotdeauna insistent, a grăit domnia sa, şi mi-a plăcut cum a aranjat spaţiul". Doamna Malvine Socaci a vorbit despre conlucrarea foarte bună pe care volun­tarii de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazu, al cărei director este dumneaei, o au cu fundaţia Raza Speranţei. Tot la modul laudativ a vorbit şi pesedistul Pompiliu Barbu.
 
În ce mă priveşte,
am doar o recomandare. Aceea ca, după potopul de laude cu care a fost cocoşat, beneficiarul acestor ani de concesiune să nu se lase furat de trufie. Să facă doar ce trebuie să facă, iar în oraş să nu se audă altceva. Anume că, pentru camerele din partea sa de cămin, se cer nişte preţuri lunare care i-ar face să pălească de invidie chiar şi pe unii proprietari de hoteluri sau pe cei care dau la mica publicitate că închiriază apartamente. Am făcut precizarea, fiindcă, acum nici doi ani, am scris că treaba asta s-a petrecut concret la oengeul care funcţionează în aripa estică a aceluiaşi imobil.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter