18.12.2012,  20:31:15 | 0 comentarii | 867 vizualizari
Serial ZVJ. Dezvoltarea socio-economică a municipiului Vulcan / Planurile infrastructurale din 2006 ale lui Gheorghe Ile au devenit realitate abia în 2011
de Alina PIPAN

Planul strategic de dezvoltare a primarului vulcănean Gheorghe Ile a fost reîntregit în 2010, deci este mai tinerel, şi are termen de valabilitate anul 2015. Aşadar, pentru unele proiecte îi mai dăm răgaz vreo doi ani. Însă, am observat că majoritatea planurilor propuse în 2006 au rămas pe hârtie până prin 2010-2011, când au început să se concretizeze.

Ce-şi propunea primarul Ile în 2006
Încă de pe atunci, primarul ştia foarte bine că are probleme mari cu sistemul de canalizare din municipiu, acolo unde nu curgea prin toate părţile, lipsea cu desăvârşire. Trebuia reali­zată canalizarea în Colonia de sus, Colonia de jos, Traian, pe centru, Coroieşti şi Crivadia. Iată că şi în Crivi­dia şi în Colonia din Sohodol putem vorbi astăzi despre canalizare. Au trebuit ceva ani, dar demersurile tuturor primarilor din Vale au avut efect.
Tot atunci, în 2006, Gheorghe Ile avea un vis pentru Pasul Vâlcan, care tot cu numele de Pasul Vulcan apare şi în planul de dezvoltare de atunci. Tocmai de aceea a gândit modernizarea drumului Pasul Vâlcan - Parâng, moderni­zarea drumului Dealul Babii - Merişor. Acestea rămân pe listă pentru a fi realizate. Atunci erau propuse şi lucrările de anvelopare a blocurilor şi de modernizare a unor drumuri, cum ar fi cele de pe Brazi, Mercur, Sohodol, Micro B. Traian. Unele dintre ele au fost realizate, altele nu. Printre planurile din 2006 apar şi construirea unei casei de cultură şi a unui muzeu al tradiţiilor locale.
 
Din 2010 se continuă planurile infrastructurale
Realizarea alimentării cu apă, canalizare pluvială şi menajeră în coloniile din municipiul Vulcan a fost bifată ca executată în 2011 şi 2012. Modernizarea zonei Pasul Vâlcan este încă în vizorul administraţiei locale şi va mai fi pentru că este un proiect de durată. După instalarea telegondolei vor urma lucrările de introducere a infrastructurii pentru servicii, apoi construirea cabanelor. Pentru utilităţi este deja depus un proiect în vederea obţinerii finanţării europene.
Drumul va fi şi el realizat. Lucrarea a fost scoasă la licitaţie de Consiliul Judeţean Hunedoara pentru suma de 8 milioane de lei. 
Anveloparea termică a blocurilor este unul dintre proiectele care rămân actuale, în această direcţie nu s-a lucrat mai deloc, poate noul Guvern va da bani pentru acest proiect. 
Bulevardul este cel mai mare şi mai complex proiect al administraţiei vulcănene. Transformarea bulevardului a avut parte de multe critici, pentru simplul fapt că, arhitectural, proiectul, probabil copiat din altă parte, nu funcţionează la Vulcan. Dar cel puţin este asfalt nou pe străzi şi iluminat public modern. 
Modernizarea unităţilor de învăţământ este unul dintre punctele realizate de pe lista proiectelor de dezvoltare. Vorbim de 6 şcoli generale şi un liceu, toate au beneficiat de lucrări de reabilitare şi modernizare. 
Rămân doar la stadiul de proiect construirea casei de cultură, dispensarului pentru persoanele asistate social şi a unui muzeu al tradiţiilor locale. De fapt, singurul muzeu de genul acesta funcţionează la Petroşani, din iniţiativa unor persoane private, cu concursul muzeografilor de la Bucureşti. În afară de cel de la Petroşani, mai există muzee ale tradiţiilor locale în două şcoli, la Lupeni şi la Uricani.
În privinţa proiectelor în sănătate, unul este realizat, anume moderni­zarea spitalului. Deschiderea dispensarului pentru categoriile sociale defavorizate nu s-a realizat şi nici creşa pentru copiii proveniţi din familii cu venituri mici.
Proiecte ar mai fi multe, mai ales în domeniul promovării municipiului, dar acestea pot fi puse în aplicare în următorii trei ani.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter