18.08.2008,  09:31:31 | 0 comentarii | 373 vizualizari
Pe piraţii şoselelor îi aşteaptã zile grele / Garda Financiarã, Inspectoratul de Poliţie şi Consiliul Judeţean vor trece la terapie de şoc
de Cristian ANGHEL

În cazul piraţilor din transportul public de pe şoselele judeţului Hunedoara, dar mai ales în localitãţile Vãii Jiului, Garda Financiarã, IPJ şi Consiliul Judeţean Hunedoara vor trece la o terapie de şoc pentru a eradica fenomenul. Dar cum va rãmâne cu tata poliţistului, soţia, bunica acestuia, care au firme de taxi sau închiriazã maşini pentru transport public? Instituţiile care s-au angajat sã rezolve fenomenul ne-au asigurat cã aşa ceva nu va exista cu timpul. În prima fazã, se va diminua considerabil fenomenul.În urmã cu câteva luni, pentru a treia oarã, consilierul judeţean pe atunci, Costel Avram, a adus grave acuze unor poliţişti din Valea Jiului, inclusiv din ca­drul Serviciului Poliţiei Rutiere, declarând cã aceştia controleazã mafia din taximetrie. Patru dintre angajaţii Biroului Poliţiei Rutiere au fost cercetaţi de şefii lor ierar­hici pentru implicarea în afacerile cu taximetrie, iar conducerea IPJ Hune­doara a declanşat o amplã anchetã în acest sens. Poliţiştii acuzaţi cã ar deţine firme de taximetrie sau taxiuri, direct sau prin intermediul unor membri ai familiilor, au fost declaraţi nevinovaţi de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Jude­ţului Hunedoara. Consilierul jude­ţean Costel Avram a declarat, anul trecut, cã în jur de 60 la sutã dintre taximetre sunt ale poliţiştilor sau reprezentanţilor admi­nis­traţiilor publice locale, iar în spatele mafiei din taximetrie, în proporţie de peste 50 la sutã, stau poliţişti. A venit şi anul 2008, luna august…

 

Dupã ce firmele de transport pu­blic au „rãsturnat” masa Consiliului Judeţean pentru a face ordine pe traseele din judeţul Hunedoara, unde piraţii se comportã ca în junglã, protejaţi de poliţie, cineva trebuia sã ia iniţiativa pentru cã altfel rãzboiul şoselelor era de neevitat.
Miercuri, Costel Avram, acum vicepreşedinte al CJ Hunedoara, a reuşit sã aducã la masa tratativelor reprezentanţii tuturor organelor de control, punându-i faţã în faţã cu toţi transportatorii autorizaţi din judeţ. Cele mai multe reclamaţii, reproşuri şi nemulţumiri au vizat activitatea poliţiştilor. Ca urmare, şeful IPJ Hunedoara, Gabriel Dumitru, şi-a notat - file întregi - cele sesizate de cei prezenţi cu privire la subordo­naţii sãi. 
Cei mai mulţi sunt,  în special, în Valea Jiului, poliţişti care au firme de taxi pe numele rudelor sau maşini personale închiriate, cu scopul practicãrii serviciului de taxi. „Poliţia din Valea Jiului face legea în parcãri. Noi, cei autorizaţi, nu avem loc de maşinile poliţiştilor care lucreazã la negru, maşini care bineînţeles cã sunt sub protecţie. Dacã facem reclamaţii, cercetãrile le fac aceiaşi poliţişti care ne sancţioneazã tot pe noi, cei cu acte în regulã”, s-a plâns unul dintre transportatorii din Valea Jiului.
Firmele de transport cãlãtori pe traseele din judeţul Hunedoara sunt la un pas de colaps. „Ne ştiu programul şi pleacã înaintea noastrã cu un minut. Le mai şi aratã şoferilor semnul acela obscen, ţeapã. Din cauza piraţilor am ajuns sã nu mai avem cu ce plãti salariile angajaţilor şi cu ce sã cumpãrãm carburanţi. Noi plãtim taxe şi impozite, luãm maşini în leasing, iar ei nu plãtesc nimic şi-şi cumpãrã maşini personale de lux, cu banii cash”, a spus unul dintre transportatori. Desigur, li s-a spus “de ce nu faceţi plângeri?”. Ba au fãcut… Însã, cei care s-au confruntat cu aceste situaţii au declarat cã sunt puricaţi tot transportatorii autorizaţi care trebuie sã respecte orarul de cãlãtorie. Piraţii se retrag urgent sau, culmea tupeului, profitã cã transportatorul este oprit pentru verificãri şi se duce aţã în staţie de unde-i ia clienţii.
„Vor începe controale în echipe mixte din care vor face parte reprezentanţi ARR, CJ, poliţie, Garda financiarã care pot reduce fenomenul pirateriei în transportul în comun. Legea e lege şi trebuie respectatã şi la noi, ca şi în alte ţãri, aşa cã pe piraţi îi aşteaptã zile grele. În paralel, va fi demarat un program de conştientizare a locuitorilor judeţului Hunedoara cu privire la pericolele la care se expun acceptând sã cãlãtoreascã în maşini neasigurate şi neautorizate”, a declarat vicepreşedintele Costel Avram.
Pare simplã soluţia şi transportatorii, deşi sperã, au dat din cap a neîncredere. „De ce dracu nu au fãcut-o pânã acum? Eu nu cred cã vor vrea sã facã ordine. Ne mai închid gura pentru o perioadã. Sã-i fereascã Dumnezeu de furia şoferului nedreptãţit, a cãrui familie suferã din cauzã cã ei protejeazã pe piraţi” - au declarat, completându-se unul pe altul, parte din transportatori care au participat la negocieri. Vom urmãri şi noi cu interes cum rezolvã autoritãţile aceastã problemã existentã de ani de zile. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter