06.01.2013,  23:20:37 | 10 comentarii | 1164 vizualizari
Prima conferinţă de presă a anului 2013 / Haralambie Vochiţoiu, senatorul Văii Jiului, cere ministrului Fenechiu bilete mai ieftine pentru turiştii care vin în staţiunile din zona noastră
de Corneliu BRAN

Prima conferinţă de presă din anul 2013, desfăşurată la Petroşani duminică, 6 ianuarie, l-a avut ca protagonist pe Haralambie Vochiţoiu, senatorul de Valea Jiului,  şi a fost una destul de interesantă. Proaspătul secretar al Senatului României, membru în Biroul Permanent, a ieşit în faţa presei locale şi a opiniei publice din Valea Jiului cu câteva subiecte de interes general, dar nu înainte de a le transmite locuitorilor Văii Jiului şi celor aproape 13.000 de votanţi câteva urări de bine şi tradiţionalul „La Mulţi Ani!”, ţinând cont că anul abia a început, iar sărbătorile de iarnă încă nu s-au terminat.

Valea Jiului - uitată de Trenurile Zăpezii
Primul subiect propus de senator a fost legat de turism, subiectul atât de mult discutat ca fiind o bună alternativă pentru Valea Jiului la minerit, care să meargă în paralel cu vechea meserie din această zonă încă monoindustrială.
„Vorbim foarte mult despre turism în Valea Jiului ca alternativă la minerit. Şi eu şi cei din PP-DD credem că turismul din Vale trebuie să devină, în timp, o alternativă la minerit. S-au investit deja milioane de euro – şi e bine că s-au investit, e adevărat că actualul guvern a cam frânat investiţiile în ultima vreme – sperăm să reuşim să fluidizăm aceste investiţii pentru că e păcat să nu se întâmple aşa, dar iată că mai sunt lucruri care mai trebuie făcute vizavi de cele trei telegondole – două inaugurate, la Pasul Vâlcan şi la Lupeni, iar una în lucru în Masivul Parâng. Dacă tot am investit banii aceştia în pârtii, tunuri de zăpadă şi telegondole, ceea ce este bine, trebuie să mai aducem lângă aceste investiţii şi alte lucruri. O să vă dau în acest sens un exemplu. 
În mod tradiţional, CFR-ul, care aparține statului român, acordă reduceri la traseele CFR în perioadele acestea de vacanţă: vara pe litoral şi iarna către o parte dintre staţiunile montane din ţară. Iată ce apare în anunţul CFR-ului din ianuarie 2013: Începând cu 1 ianuarie 2013 pasagerii vor beneficia de varianta avantajoasă de călătorie, prin oferta Trenurile Zăpezii. Aceasta dă posibilitatea, în mod special iubitorilor de iarnă, să beneficieze de reduceri substanţiale de tarife pe calea ferată, respectiv între 25-56% pentru destinaţiile Vatra Dornei şi Valea Prahovei.
Prin H.G. 120/2010 modificată şi completată prin H.G. nr. 320/2011 se implementează în România programele şi proiectele de investiţii în turism. Acest program cuprinde şi staţiunea Straja-Lupeni, staţiu­nea Parâng-Petroşani, viitoarea staţiune Pasul Vâlcan-Vulcan, dar şi oraşul Petrila, toate din Valea Jiului, judeţul Hunedoara. În ultimii ani au fost făcute investiţii masive în turismul Văii Jiului, atât pentru a beneficia de frumuseţile naturale, dar şi ca alternativă la minerit şi lipsa locurilor de muncă. Săptămânal în perioada de iarnă, în staţiunile şi localităţile din Valea Jiului sunt prezenţi aproximativ 10.000 de turişti, trendul fiind de creştere. Având în vedere aceste consi­-derente, îl rog pe ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, printr-o interpelare care va fi făcută imediat ce vom începe treaba în Senat, să-mi comunice măsurile dispuse pentru ca şi locali­tăţile din Valea Jiului, judeţul Hunedoara să beneficieze de variante avantajoase de călătorie prin oferta Trenurile Zăpezii, pe rutele Bucureşti-Petroşani-Lupeni şi Timişoara-Petroşani-Lupeni.
Vedeţi, acesta este un lucru aparent minor, dar foarte important pentru turismul nostru, care de ani de zile scapă politicienilor care reprezintă Valea Jiului. Lucruri deloc complicate, dar lucruri care contează în dezvoltarea turismului de la noi. De ce să beneficieze de tarife reduse la CFR doar Vatra Dornei şi Valea Prahovei, atâta timp cât şi în Vale vrem turism dezvoltat? Eu cred că oricum Valea Prahovei e mai aproape de Bucureşti şi preţul este mai mic. Mai cred că şi acesta este un stimulent de a-i convinge pe oamenii din România să vină către Valea Jiului. Cred că nu este un efort bugetar formidabil şi este un lucru pe care oricum bugetul României şi-l poate permite. Iar acest lucru, odată pus în mişcare, va reflecta pozitiv şi numărul de turişti care vor veni în Valea Jiului. Este o măsură care poate fi aplicată imediat, nu este nevoie de mari strategii naţionale sau internaţionale. Eu sper ca din acest sezon această reducere să se pună în practică şi pentru Valea Jiului”, a declarat Haralambie Vochiţoiu.
 
Preţul apei potabile ar putea fi subvenţionat de la bugetul de stat
Un al doilea subiect propus de senator a fost subiectul „reducerea apei cu 25%”. Vochiţoiu se pare că şi-a fixat bine acest subiect şi după campania electorală, considerând, după cum declară, că „oamenii nu pot fi amăgiţi, iar eu voi lupta să rezolv această problemă, deoarece cetăţenii, o parte din ei, nu mai suportă acest preţ mare la apa potabilă”.
După cum se ştie, ultimul proiect de hotărâre iniţiat de Haralambie Vochiţoiu în calitate de consilier judeţean a fost exact proiectul care cerea reducerea preţului la apă cu 25%. Fireşte că totul a rămas doar la stadiul de proiect, consilierii judeţeni şi preşedintele Mircea Moloţ nefiind de acord, invocându-se tot felul de motive, pe care acum şi aici nu mai are rost să le înşiruim. Cert este că acum, în calitate de senator, Vochiţoiu vine cu o altă soluţie, „tocmai în sprijinul Consiliului Judeţean, al Apa Serv, dar şi al cetăţenilor cu venituri mici, care nu mai pot plăti facturile de apă din cauza preţului exagerat de mare”.
Vedeţi mai jos propunere care va ajunge pe masa de lucru a senatorilor din Parlament săptămâna viitoare, în baza unui proiect legislativ depus de senatorul Văii Jiului:
„Nu mă fac că uit de ceea ce am promis când eram consilier judeţean. Vreau să vin în sprijinul autorităţilor publice locale, al Consiliului Judeţean Hunedoara şi, pe principiul fostei Ordonanţe de Guvern 41, generată de Guvernul Năstase în 2001, am iniţiat un proiect legislativ, din care vă voi da câteva repere, un proiect pe care vreau să-l depun la Parlamentul României. Astfel, locuitorii cu venituri mici din Valea Jiului vor avea reducere la prețul apei pe o perioadă determinată, adică exact pe perioada implementării unui program foarte important, derulat de către Apa Serv, un proiect major de dezvoltare, extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. Ce vreau eu? Pe perioada de derulare a acestui program, bugetul de stat al României să suporte o cotă parte din preţul tarifului la apa potabilă pentru consumatorii casnici (…). Pentru contracararea sărăciei din Valea Jiului este necesar a se acorda familiilor cu venituri reduse dife­renţe de tarif la serviciile de alimentare cu apă şi ca­nalizare furnizate de SC Apa Serv Valea Jiului SA după cum urmează: familiile al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de maximum 400 de lei sunt scutite de la plata tarifelor; familiile ale că­ror venit mediu lunar pe membru de familie este de maxim 600 lei beneficiază de tarife reduse cu 75%; familiile ale căror venit mediu lunar pe membru de familie este de maxim 800 lei beneficiază de tarife reduse cu 50%. Acest proiect îl voi propune spre adop­tare Parlamentului, conform prevederilor articolului 88, aliniatele 1 şi 4 din Regulamentul Senatului”.
 
Mineritul încotro?
Spre finalul conferinţei, Vochiţoiu a mai subliniat câteva aspecte importante, legate de industria minieră şi reorganizare, dar şi de pensionarii minieri:
„Am vorbit în campania electorală şi despre alte lucruri, cum ar fi continuarea mineritului, investiţii în minerit şi altele. Oricum lucrurile nu sunt clare în acest moment în Valea Jiului, nu vreau să inflamez pe nimeni, nu vreau să provoc scandaluri, dar eu cred că actualele conduceri ale celor trei societăţi miniere care există acum şi conducerea ministerului vor fi atente la toate detaliile, pentru că oamenilor care lucrează în minerit nu le este nici acum clar ce înseamnă disponibilizare şi ce se întâmplă după disponibilizare şi nici nu ştiu exact câţi oameni vor fi disponibilizaţi. Mai sunt lucruri legate de pensionarii minieri, le-am promis acestor oameni şi sunt convins că vom rezolva să trecem acele facilităţi de la Ministerul Economiei la Ministerul Muncii, o primă discuţie în acest sens am avut deja cu doamna ministru Câmpeanu”.
 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (10 )

#1 Un fost coleg07.01.2013,  00:38:16
Bravoo Harry! Suntem mandri de tine si stim ca vei face treaba! Mult succes!
#2 marcela07.01.2013,  10:33:57
hai harry,vezi si de spitalul de la petrila
#3 Laurentiu07.01.2013,  15:07:58
Viata este nedreapta! Ce frumos ar acosta trenurile zapezii in cele mai frumoase gari: Petrosani si Lupeni. Superbe! Ce Sinaia, ce Vatra Dornei, ce Predeal. Hai la Petrosani la toaleta din gara. Nu iti mai vine.. cand descoperi toaleta de acolo.
#4 moartea07.01.2013,  15:55:34
la munca nu la chersit
#5 tsunami07.01.2013,  19:21:27
Va rupeti in figuri cu turismul asta... Ia explicati cetatenilor vaii pe cati ajuta acest turism inflacarat??? Pe cei cu cabanute, si restul??? Praf in ochi. Ia sa adunati gunoaiele si maidanezii, dati de lucru la populatie nu va tot dati cu caramida in piept cu realizari pe hartie... Peste 4 ani iar veniti cu lectia invatata, ca faceti si dregeti... Cere reduceri la CFR pentru oamenii din Vale, ca ei te-au ales, nu turistii... Cred ca cineva tine cu ursul....
#6 Catalin Docea07.01.2013,  19:43:40
Tsunami, te inseli pentru ca nu analizezi lucrurile in profunzime. Dezvoltarea turismului inseamna tot locuri de munca si bani: pentru brutarul care face paine, pentru macelar, pentru vanzator - pentru toti cei de la care ajung produsele in statiunile din Vale: Parang, Straja, Pasul Valcan. Inseamna bani si loc de munca pentru taximetristul sau soferul de maxi taxi care duce turistul, pentru angajatii de la telescaun si gondola, pentru angajatii de la salubrizare. Dezvoltarea turismului inseamna impozite platite de firmele care detin vile, pensiuni si cabane si locuri de munca acolo. Iar asta inseamna bani mai multi la administratiile locale. Care, astfel, vor avea fonduri mai mari, poate suficiente, pentru a aduna maidanezii si gunoaiele, pentru strazi, trotuare si blocuri. Bani mai multi in Vale prin turism inseamna dezvoltarea Vaii Jiului. Pe de alta parte, este adevarat ca unele administratii, care insista pe turism, au mari probleme in orase: cu cainii, cu gunoaiele si cate si mai cate. Dar, daca ai o haina rupta si posibilitatea de a avea una noua, ce faci: o porti tot pe aia rupta sau o iei si pe cea noua si incerci sa o cosi si pe cea rupta? Plus ca, daca te sui in tren de la Tg.-Jiu spre Petrosani, ori invers, si dumneata vei avea bilet mai ieftin la tren, ca nu separa nimeni calatorii in Trenurile Zapezii dupa cartea de identitate.
#7 tsunami08.01.2013,  06:52:25
Stimate domnule Docea in mare parte ai mare dreptate dar statiunea asta haotica exista de ani de zile si in nivelul de trai al populatiei nu se vede nimic si nu se simte in buzunar. Si locuind aici vad cum stau lucrurile. Nu cele spuse la Mondo, ci realitatea. Una e sa locuiesti in oras alta e sa treci prin el cu masina sau sa asculti ce spun altii.. De faptul orasul e un municipiu dezastru... Si sistemul de profit este intr-un singur sens.. Numai pentru unii se stiu ei care...
#8 gigi08.01.2013,  10:40:16
Tsunami ai dreptate!Ne inconjoara cu statiuni performante si ei bat apa,n piua.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter