22.08.2008,  11:11:51 | 1 comentariu | 451 vizualizari
Sute de medici hunedoreni reclamaţi pentru malpraxis
de Anamaria NEDELCOFF

Potrivit conducerii Colegiului Medicilor din judeţul Hunedoara, în ultimii 10 ani au fost reclamaţi pentru malpraxis între 100 şi 200 de medici.

Pacienţii pot face sesizãri
Deşi pacienţii îşi pot susţine cauza pânã în pânzele albe, vinovãţia medicului va fi stabi­li­tã doar de cãtre specialişti.
„Nu pot sã spun cã actuala lege a malpraxisului încurajeazã sau nu pacientul sã facã reclamaţii, dar ea nici nu protejeazã medicii de aceste acuzaţii. Eu cred cã orice pacient care considerã cã nu a fost bine tratat sau cã i-a fost pusã viaţa în pericol de cãtre un medic este liber sã-l reclame pe acesta. Însã, dupã pãrerea mea, în cazurile de malpraxis, specialiştii, cei care cunosc medicina şi modul în care trebuie îndeplinite procedurile medicale în anumite cazuri, trebuie sã dea verdictul, chiar dacã, uneori, este greu sã-ţi judeci un coleg”, a declarat dr. Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medi­ci­lor Hunedoara.   
 
Avertismente sau mustrãri
De altfel, tot el mai spune cã mai puţin de jumãtate dintre medicii care au fost cerce­taţi de cãtre forurile competente au fost gãsiţi în culpã medicalã. 
„Majoritatea cazurilor pe care le-am analizat s-au referit la domeniul chirurgiei, însã am avut şi cazuri de ORL sau de alte spe­cialitãţi. Ştiu si­gur cã doar într-un singur caz, pacientul a decedat, iar rudele sale au fãcut o plângere. Însã, este foar­te posibil sã fi fost mai mulţi medici re­cla­maţi, deoarece nu toate cazurile ajung în atenţia noastrã, uneori, pacientul adre­sându-se direct instanţei”, a afirmat Artean. 
Totuşi, medicii vi­no­vaţi s-au ales doar cu avertismente sau mustrãri în marea majoritate a cazuri­lor. Dar au existat şi câteva cazuri în care doctorii s-au ales cu o pedeapsã din partea Colegiului Medicilor, constând în suspendarea practicii medicale pentru cel mult un an. Pedeapsa maximã pentru un caz de malpraxis este interzi­cerea definitivã a exercitãrii profesiei. Aceasta în cazul în care alte organisme, diferite de cele ale medicilor, nu considerã cã medicul a comis o infracţiune.  
În concluzie, pacienţii care considerã cã nu au fost bine trataţi pot face plângere la Colegiul Medicilor, Ministerul Sãnãtãţii sau în instanţã. Scutite de platã sunt sesizãrile directe la Colegiul Medicilor. Aici, procedeul de evaluare dureazã câteva luni. În cazul instanţei, procesul poate dura câţiva ani şi se plãteşte o taxã de timbru, iar o sesizare cãtre Comisia de Malpraxis a MSP aduce reclamantului  costuri de 4.000 de lei pentru taxa de expertizã.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Daniel22.03.2014,  22:33:13
Numai pe mana medicilor sa nu ajungi ca Doamne fereste.Sanatate sa fie ca le facem noi pe toate dar si sanatatea asta nu este la infinit si of Romania.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter