21.08.2008,  11:16:40 | 0 comentarii | 447 vizualizari
De vorbã cu Ionuţ Drãgotesc despre douã anunţate “bunãciuni” media / MONDO TV şi MONDO FM
de Cristian ANGHEL

Zvârcolirile din lumea presei din Valea Jiului au scos din amorţealã o parte a consumatorilor de gen şi au dinamizat dezbaterile şi interesul în interiorul acestei categorii profesionale. Vorba românului, tot rãul spre bine, cã prea era linişte, de parcã toatã presa din zonã era plecatã la cules cãpşuni. Liniştea care cuprinsese ziarele, la fel şi televiziunile, la scurt timp dupã alegeri, a dus cu gândul la traducerea liberã a unui jurnalist premiat pentru spusele sale: „Gata, popor, nu mai vãrsa sânge, cã avem conducerea perfectã acum. Rãzbunarea n-are rost. Nu ne mai dorim nimic! Între timp, vremurile s-au schimbat. Acum se cere eliminat şi spiritul critic… Fie. Oricum era prea anemic”.

Şi cum românul sperã cã se va ridica o voce, pentru cã a lui a dispãrut subit, întreabã în stânga şi în dreapta cine? Ce? Când? De ce? Dupã ce s-a nãscut al doilea cotidian cu adevãrat independent, necolorat politic - cã Matinal-ul a fost omorât de incompetenţi sau aşa au hotãrât unii -, cititorii şi avizaţii au declarat cã a fost de bine, pentru cã se poate vorbi de concurenţã de data aceasta, ceea ce foloseşte în primul rând cititorului obişnuit.
Dar în televiziune ce o mai fi? TV Parâng  nu se prea „vede”, ONE TV, fãrã fosta  echipã, este ca şi cum nu ar fi… Deci, se naşte sau nu se naşte televiziunea aia pe care unii o aşteaptã de 18 ani? Sau va fi una, aşa ca sã fie doar pentru interesele unora??
Ionuţ Drãgotesc, omul de radio şi televiziune, pe care Valea Jiului îl ştie de 12 ani, ne spune cum va fi, dacã va  fi…
Reporter: Existã sau nu proiectul unei noi televiziuni în Valea Jiului?
Ionuţ Drãgotesc: Da, dupã 12 ani în care am fãcut radio şi televiziune îmi este greu sã fac altceva. Sunt câţiva oameni cu care am lucrat în toatã aceastã perioadã, care îmi sunt alãturi şi împreunã lucrãm la un nou proiect – radio şi televiziune.
Reporter: De când veţi emite?
Ionuţ Drãgotesc: Cel mai probabil în a doua jumãtate a lunii septembrie. Suntem întâr­ziaţi pentru cã echipamentele ne sunt livrate de o firmã din Marea Britanie şi se ştie cã europenii sunt în concediu în luna august şi lucrurile au întârziat puţin. Oricum, în cea de a doua jumãtate a lunii septembrie vor sosi echipamentele. Apoi va fi o chestiune de zile. Grila de programe este gata, discuţiile cu partenerii sunt finalizate… Tehnic vorbind,  este cea mai mare investiţie fãcutã vreodatã într-o televizi­une localã, subliniez  localã, şi nu regionalã, din judeţul Hune­doara. Calitatea emisiei va fi impecabilã. Atât aparatura de studio cât şi cea de teren şi, nu în ultimul rând, instalaţia de lumini sunt printre cele mai performante în domeniu.
Reporter: Aveţi echipã?
Ionuţ Drãgotesc: Dupã cum se ştie, odatã cu mine a plecat şi toatã echipa de la ONE TV. Ei vor fi coloana vertebralã a noului proiect. Dar alãturi de aceştia vor fi şi câteva nume importante din presa scrisã localã, precum şi douã nume absolut noi în media din Valea Jiului. Una dintre ele fiind o cunoscutã jurnalistã de la TVR.
Reporter: De ce o nouã televiziune, în condiţiile în care exis­tã alte douã în Valea Jiului?
Ionuţ Drãgotesc: Bunã întrebare. Pentru cã într-o lume dinamicã, termenul concurenţã stã la baza progresului. Consi­der cã o piaţã concurenţialã în audiovizualul din Valea Jiului nu poate fi decât un câştig pentru media.
Reporter: Se spune cã televiziunea este a ta şi a lui Alin Simota. Este?
Ionuţ Drãgotesc: Alin Simota îmi este prieten. Asta nu în­seamnã cã trebuie sã-mi fie şi partener. Nu am fost niciodatã în 12 ani de zile controlat de  niciun grup de interese, şi acest lucru îl ştiu cel mai bine cei care fac asemenea acuze, şi nu voi fi nici acum.
Zvonurile de acest tip sunt aruncate pe piaţã de oameni politici care au crezut cã pot îngenunchea toatã piaţa media şi nu au reuşit. Aceşti oameni încearcã, prin toate mijloacele pe care le au la dispoziţie, discreditarea celor care ar putea ieşi din corul oficioşilor de partid. Aceşti oameni vor avea o problemã din punct de vedere jurnalistic cu noi. Acţionariatul se poate verifica la Registrul Comerţului. Iar despre Alin Simota spun cã îmi este amic, dar asta nu înseamnã cã îi îm­brãţişez ideile, opiniile sau stilul de viaţã. Pot fi sau nu pot fi de acord cu acţiunile lui Alin Simota. Sunt lucruri pe care 
le-a fãcut bine şi asta se vede. Sunt şi lucruri cu care nu sunt de acord. Asta este o altã discuţie.
Reporter: V-aţi asociat cu Cãtãlin Docea şi  „Ziarul Valea Jiului” pentru a face un grup de presã?
Ionuţ Drãgotesc: Nu poate fi vorba de nicio asociere între mine şi Docea. Cãtãlin are drumul lui, eu am drumul meu. Putem avea scopuri comune din punct de vedere jurnalistic. 
Reporter: Vã consideraţi victimele patronatului de la ONE TV?
Ionuţ Drãgotesc: Eu nu sunt o victimã. Nu m-am certat cu Sergiu Poliopol şi am rãmas în relaţii amiabile. Nu putem însã lucra cu noua conducere numitã de Poliopol, respectiv soţia acestuia. Nu am nimic cu doamna Poliopol ca om. În schimb, ca profesionist nu înseamnã nimic. Au fost ani frumoşi, ani în care am avut multe lucruri de învãţat de acolo, însã consider cã dacã aş fi rãmas la ONE TV, fãceam un pas în spate. Am câştigat acolo câteva premii importante, iar acest lucru nu face decât sã certifice faptul cã aceastã echipã este una valoroasã, care şi-a fãcut bine treaba la ONE TV. Sunt douã drumuri care se despart. Atât. Sunt sigur cã Sergiu Poliopol înţele­ge acest lucru şi sunt convins cã în sinea lui îmi dã dreptate.

 

Dupã spusele omului de radio şi televiziune Ionuţ Drãgotesc şi completãrile ulterioare interviului, se pare cã în Valea Jiului se va da drumul la spiritul critic, se va da drumul la opinie şi la dezbateri publice într-o lume în care presa este liberã, dar ziariştii - mai puţin. Ionuţ Drãgotesc şi echipa sa au fãcut-o şi înainte atât cât 
s-a putut.
În discuţiile lor, cei de la viitoarea televiziune şi viitorul radio, care se vor numi MONDO TV şi MONDO FM, vorbeau despre mereu actualul ziarist Eminescu. Adicã un ziarist adevãrat trebuie sã fie un „câine de pazã al democraţiei ”, şi nu un maidanez portocaliu nãpârlit care dã din coadã în faţa şefului sau a unui grup de interese.
Aceasta este una din marile lecţii pe care ne-a dat-o ziaristul Eminescu…

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter