21.08.2008,  11:27:21 | 0 comentarii | 334 vizualizari
Ştiaţi cã în Valea Jiului existã / Acoperişuri care „bagã” cancerul în populaţie?
de Sorin SANDA

În toatã Valea Jiului, mare parte din imobile au acoperişuri de azbociment. Acesta este achiziţionat la un preţ foarte mic, dar care poate fi mortal pentru locui­torii oraşelor.

Azbestul, interzis de la 1 ianuarie 2008
Deşi comercializarea şi utilizarea produselor din acest material sunt interzise (az­bes­tul fiind o substanţã cancerigenã) de la 1 ianuarie 2008 - conform HG nr. 124/ 2003 şi Directivei Consiliului 87/ 217/ CEE -, acoperişurile din az­best sunt la mare cãutare în mai toate localitãţile din Valea Jiului, datoritã preţului scãzut. 
Totuşi, informãm locuitorii cã, la fiecare exfoliere a tablei de azbest, particulele purtate de vânt în atmosferã pot ajun­ge în plãmânii copiilor care se joacã liniştiţi în parcurile de vizavi.
 
Efectele expunerii la azbest asupra sãnãtãţii
Inhalarea fibrelor de azbest poate avea efecte grave asu­pra sãnãtãţii, incluzând azbes­to­za, cancerul pulmonar şi me­zo­teliomul. Medicii spun cã nu se cunoaşte un nivel de ex­punere la azbest care sã poatã fi considerat inofensiv. Astfel, cu cât eşti expus mai mult, cu atât riscul de apariţie a unei boli legate de azbest este mai mare. Intervalul de timp dintre expunerea la azbest şi primele semne de boalã poate ajunge pânã la 30 de ani. 
 
Neinformaţi
Cea mai mare parte a cetã­ţenilor din Valea Jiului, care lo­cuiesc în blocurile ce au aco­periş de azbest, habar nu au cã acesta este interzis prin lege sau cã este cancerigen. De altfel, ei spun, pe bunã drep­­tate, cã ar trebui sã re­zol­ve problema autoritãţile locale şi Agenţia pentru Pro­tecţia Mediului, pe motiv cã „dacã ei ştiau de reglementãrile astea, de ce nu ne-au spus?”.
Chiar dacã li s-a adus la cunoştinţã cã îşi pun în pericol viaţa lor, dar şi pe a altora, oamenii nu iau nicio mãsurã, pentru cã li se pare greu din punct de vedere financiar.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter