09.01.2013,  21:27:19 | 0 comentarii | 904 vizualizari
Doar cinci dintre cele nouă obiective culturale din Petroşani au trecut şi viitor
de Alina PIPAN

Aşa cum prezentam în ediţia de ieri a ziarului nostru, la Petroşani mai sunt doar 9 obiective culturale care fac parte din patrimoniul naţional, fiind şi recunoscute de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Hunedoara. Dintre aceste nouă obiective, doar 5 mai stau în picioare.

Obiective culturale care nu mai există fizic
Povesteam ieri cum una dintre zonele istorice ale Petroşaniului, colonia şi castelul Ianza, practic s-au pierdut. Se mai pot vedea, nu sunt valorificate. La fel se întâmplă şi cu zona străzilor Jiul de Est, Cărbunelui, Vlad Ţepeş, linia de cale ferată, realizate tot în secolul XIX. Ele mai există, dar sunt într-o continuă transformare, în aşa fel încât într-un final nu va mai rămâne nimic. 
Un alt obiectiv de partimoniu, ce nu mai apare pe lista direcţiei, pentru că efectiv nu mai există fizic, era reprezentat de Băile Societăţii Petroşani, de pe strada Griviţa Roşie nr. 36, construite între 1923-1925. Doar o ilustraţie ne mai aduce aminte de acele băi. În rest nu mai există nimic, proprietarul a demolat efectiv construcţia istorică, acum fiind doar un loc în care se strâng gunoaie. Însă au constituit un obiectiv cultural de patrimoniu până să devină amintire. Duşurile, băile de aburi, hidroterapia şi terasele au dispărut efectiv după 1990, fiind în final demolate. 
Vizavi de băi mai există şi acum fostul Cazinou Muncitoresc de pe Griviţa Roşie. A avut avantajul să fie cumpărat de un investitor privat, care l-a transformat în sediu de firmă, apoi în restaurant. Acesta a păstrat cu totul arhitectura şi a dat valoare imobilului. 
Cazinoul Funcţionarilor a scăpat şi el odată cu trecerea timpului, şansa lui fiind stabilirea aici a sediului Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”. Imobilul a fost construit în 1905, numindu-se Casa de oaspeţi Gheorghe Apostol, apoi Cazinoul Funcţionarilor Superiori. În 1981- 1983 se adaugă lângă clădirea iniţială şi clădirea sălii de spectacole.  Această clădire de patrimoniu are şi ea o şansă la o viaţă lungă, atât cât va fi folosită şi la timp reabilitată.
Dispensarul Principele Mihai, acum Casa de Cultură a Studenţilor, se află pe bulevard. Mulţi trec pe lângă el zilnic, puţini ştiu că a fost dat în folosinţă în 1922, a fost spital de copii şi a fost construit de Societatea Petroşani. Principele Mihai a fost cel de-al şaselea copil al Reginei Maria, a murit la vârsta de 3 ani din cauza febrei tifoide. Imobilul cu holuri înguste şi camere mici arată şi acum impecabil. 
Sediul Societăţii Anonime, actualul Muzeu al Mineritului, face parte din patri­moniul naţional. Clădirea este evident prea mică pentru un muzeu. Din păcate, la cât de mult înseamnă istoria mineritului din Vale, este prea puţin reprezentată în acest muzeu. Singurul lucru bun din această ignoranţă vizavi de istoria mineri­tului este faptul că sediul a fost păstrat şi nu s-a pierdut, aşa cum s-a întâmplat cu Băile. 
Fostul sediu al Sindicatului Minier, aflat pe strada Cuza Vodă, la nr. 14 a ajuns în timp cantină socială. Cu toate acestea, imobilul a fost neglijat de autorităţile locale, iar mai apoi abandonat cu totul. Acum dispare câte puţin de la o zi la alta. În curând, nu o să-l mai vedem în peisaj. 
Cel mai vechi obiectiv este Biserica din lemn Sfinţii Arhangheli a Sânonilor. Se află în zona stadionului, pe strada Lunca,  şi datează din secolul XVIII, anul 1795. Picturile murale ale lui Popa Simion zugravul s-au şters, abia dacă se văd, dar biserica rămâne în picioare. Din fericire, ea este îngrijită de momârlani şi de preotul Octavian Pătraşcu.
Aşadar, se pare că obiectivele culturale pot supravieţui doar dacă proprietarii au bani mulţi de investit sau dacă devin sedii de instituţii. În rest, nu sunt protejate de nimeni. În mod normal, Ministerul Culturii şi Cultelor ar trebui să investească pentru a le proteja, dar este prea sărac. Obiective culturale, care ar putea deveni obiective turistice şi ar putea să aducă bani la buget, se pierd. Dacă toate aceste obiective ar fi fost conservate şi integrate într-un circuit turistic, acum oferta turistic-culturală a Petroşaniului ar fi fost alta. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter