26.08.2008,  22:55:06 | 0 comentarii | 428 vizualizari
Aninoasa - oraşul de carton cu un “rege” aflat în vacanţã…
de Corneliu BRAN

Deşi datoriile administraţiei locale sunt ţinute la secret de actualul primar, Aninoasa este în pragul falimentului!

Tablou apocaliptic aninosean
Cuvântul de ordine pentru lo­calitatea Aninoasa se chea­mã… haos. Nereguli, datorii, lipsa de respect faţã de cea mai mare parte a populaţiei, dictaturã, sistem ticãloşit cu aspecte de sistem mafiot întâlnit prin Italia în anii `60, acestea toate şi multe altele par a caracteriza tot ceea ce ţine de Aninoasa şi de administraţia localã a celui mai praf şi pulbere oraş din Valea Jiului.
Deşi conduce Aninoasa din anul 1992, primarul Ilie Botgros nu a avut mari reali­zãri pentru mica localitate. În cei 16 ani scurşi a reuşit însã sã-şi creeze un mic imperiu, în care a impus cu forţa princi­piul „cine nu-i cu mine, este îm­po­triva mea, deci trebuie ras…”. Sub umbrela sa au prosperat toţi cei care au lãsat capetele în pãmânt sau l-au slugãrnicit fãrã crâcnire, în timp ce cei­lalţi, foarte puţini (pentru cã dem­nitatea în zilele noastre este o floare rarã), au avut doar de pierdut, din toate punctele de vedere.
În acest fel, Aninoasa şi Iscro­niul s-au dus încet şi sigur de râpã, vişina de pe tort constituind-o închiderea minei Aninoasa, cea care mai fãcea orãşelul sã respire.
 
Primarul - în concediu de odihnã, subordonaţii - neplãtiţi de douã luni…
Luni, 25 august 2008, am fost din nou prin Aninoasa. Ce am vãzut şi ceea ce am aflat pentru mine nu sunt noutãţi… Am mai scris de multe ori, am mai sesizat, am mai stat de vorbã cu primarul sau cu alte persoane. Dar parcã niciodatã nu am mai gãsit Ani­noasa într-o asemenea debandadã ca acum. Timp în care domnul primar Ilie Botgros şi-a luat un binemeritat concediu, bine­înţeles, aşa, între douã campanii electorale. Deşi gurile rele din primãrie vorbesc cã zilnic vine câte o orã, douã prin primãrie, semneazã ca primarul tot felul de hârtii, dã dispoziţii, urlã la cei care nu fac parte din oastea sa, vor­beşte la telefoanele primã­riei ca sã „rezolve problemele co­mu­nitãţii”, dupã care pleacã sã se relaxeze. 
 
O relaxare de care are nevoie, pro­ba­bil, din moment ce nu a mai dat salariile la o parte din funcţionarii pe care-i conduce de douã luni de zile. Un alt factor de stres ar fi pentru domnul primar restanţa la plata datoriei de 30 de miliarde de lei vechi, fãcute la BCR pentru „binele” comunitãţii aninosene. Aninoasa s-a pricopsit pe cap cu datoria respectivã, iar acum nu poate sã o plãteascã la timp, fiindcã nu mai are cu ce… Deoarece impozitele şi taxele sunt plãtite de cãtre populaţie şi agenţii economici undeva în jurul procentului de 30-40%! Iar localitatea nu are nici mãcar o societate, una singurã, cu o cifrã de afaceri rezonabilã, care sã şi poatã absorbi mãcar 500 de angajaţi de pe piaţa forţei de muncã. Urmãtorii factori de stres ar fi pentru primarul Ilie Botgros tot… datoriile. Faptul cã primãria are datorii la societatea de apã, SC Apa Serv Valea Jiului, circa 520 de milioane de lei vechi, nu mai este de mult o noutate… Apoi, mai sunt şi câteva restanţe la iluminatul public, la care s-au plãtit totuşi ceva bani, asta doar în scop electoral, ca sã nu rãmânã Aninoasa fãrã iluminat public chiar acum înainte de campania electoralã… ªi ca totul sã fie frumos colorat, mai ceva ca baloanele electorale oferite cadou, primarul mai are pe cap şi CITADIN SA, unde sunt salarii restante şi de doi-trei ani, plus alte vãgãune financiare ale societãţii respective, care a ajuns pe butuci din prea multã grijã pãrinteascã a primarului şi a Consiliului Local Aninoasa. 
În acest concediu minunat, primarul nu uitã nici de restanţele la agenţii economici cu care primãria a lucrat. De asemenea, nu uitã nici de „emblema” Vãii Jiului, datã şi pe CNN sau France 2: barãcile din “Centru II” sau Vulculeşti („oraşul de carton”). Barãci unde circa 180 de persoane, marea majoritate rromi, abia îşi mai duc zilele de pe o zi pe alta, înghesuiţi ca vai de ei în nişte locuinţe inumane. Aşa numitele „locuinţe sociale” sunt pata de zi cu zi a administraţiei locale care, de ani şi ani, prin vocea primarului Ilie Botgros, anunţã cã vor fi demolate şi cã în locul lor se vor construi douã blocuri pentru cei care locuiesc acolo.
 
Pentru unii mumã, pentru alţii ciumã…
Revenind la problema salariilor celor aproximativ 148 de persoane aflate pe statele de platã ale Primãriei din Aninoasa, din care 58 funcţionari în cadrul primãriei (o cifrã destul de mare raportatã la sãrãcia oraşului şi la numãrul de locuitori - 6.740 de locuitori aflaţi în evidenţa poliţiei), unii dintre angajaţi nu înţeleg care au fost criteriile domnului primar în ceea ce priveşte acordarea sau nu a acestora… Asta, deoarece doar cei de la „Evidenţa Populaţiei” au primit salariile şi pe iunie şi pe iulie, cât şi profesorii… În timp ce, aceia de la asistenţã socialã au primit salariile doar pe iunie, dar pe iulie şi august ba… Iar celelalte servicii din cadrul primãriei (urbanism, personal, agricol, taxe şi impozite etc.) nu au primit salariile nici pe iunie, nici pe iulie şi nici pe august. Oamenii au devenit destul de nervoşi, unii au început chiar sã mârâie pe la colţuri, indignaţi, şi nu ar fi exclus ca în urmãtoarele luni castelul de carton, construit de “regele” Ilie Botgros, sã se nãruiascã, prin declaraţiile picante fãcute presei de cãtre subordonaţi.
ªtiu cã, citind acest material, domnul primar va pune din nou mâna pe telefon şi mã va înjura ca la uşa cortului cã „am scris prostii şi minciuni”. ªtiu cã mã va ameninţa cu judecata, cu procese sau cu alte „metode specifice” închisului „pliscului”. Dar toate acestea mã lasã rece, atâta vreme cât vedem cu toţii ce se întâmplã la Aninoasa. Cum involueazã oraşul şi locuitorii sãi… Cineva din Primãrie, care m-a rugat sã nu-i dau numele, de frica terorii şi persecuţiilor care ar urma apoi, spunea cã anul acesta şi anul viitor, Aninoasa nu are nicio perspectivã sã deruleze vreun proiect cu fonduri nerambursabile, deoarece „nici cei 2% noi nu putem sã-i asigurãm, iar pila de la integrare europeanã a plecat, deci, primarul nici nu mai are la cine sã apeleze…”!!! Iacãtã, vorbim din nou de lipsa banilor, de „pile” şi de metode arhicunoscute încã de pe vremea comuniştilor, un sistem care l-a dat şi pe primarul în funcţie, ales şi reales de comunitate. Comu­nitate cãreia i se tot promite, din patru în patru ani, cã va fi mai bine. ªi care nu vede niciodatã mare lucru, cu ex­cep­ţia buletinelor de vot, frumos împãturite şi ştampilate.
Aşteptãm cu interes ziua în care Aninoasa va fi rãvãşitã de atâta prosperitate, încât primarul sã spunã: „Gata, fraţilor, nu mai plec în concediu, ci ies la pensie… deoarece vãd acum cã oraşul e bine, prosper, îngrijit, cu mulţi investitori şi cu perspective…”. Sincer, eu unul nu cred cã va mai veni vreodatã ziua aceasta, din contrã, dacã lucrurile merg tot aşa, cred cã peste 20-30 de ani vom vedea un oraş pãrãsit cu totul, iar primarul Ilie Botgros, albit între timp de atâtea probleme, se va afla tot la conducerea celor trei angajaţi rãmaşi… Dupã câte discuţii am aflat luni, chiar din „grãdina” primarului, sunt acum aproape convins cã actualul primar va ieşi la pensie tot de pe scaunul de primar. Cã doar de aceea a investit şi a fãcut din funcţia de primar o meserie…


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter