27.08.2008,  10:48:50 | 0 comentarii | 650 vizualizari
Cãrţi adevãrate despre Valea Jiului (II)
de Ziarul Vaii Jiului

O consemnare autenticã şi argumentatã ştiinţific a unor evenimente care au marcat istoria Vãii Jiului şi a ţãrii întregi se aflã în volumul lui Alin Rus intitulat ,,Valea Jiului - o capcanã isto­ri­cã” (Editura Realitatea Româ­neascã, Vulcan, 2003). Alin Rus, nãscut la Vulcan, a lucrat o perioadã ca electrician  în mina Paroşeni, deţine un master în Antropologie culturalã, la Uni­ver­sitatea Babeş Bolyai din Cluj - Napoca  şi este doctorand în Etnologie la Universitatea Statului Connecticut, SUA. El analizeazã cu profesionalism o mare parte a istoriei Vãii, dezlegând prin prisma documentãrilor şi a cu­noş­tinţelor sale, între altele, controversatele evenimente denumite generic ,,mineriade”, în care discerne conjuncturi, determinãri şi deznodãminte dife­rite: ,,…o masã de oameni în care ura şi violenţa cumulate în timpul comunismului aveau posibilitatea sã se reverse asupra duşmanilor naţiunii şi ai noii democraţii. În acest context trebuie sã înţelegem plecarea minerilor la Bucu­reşti” (,,Mineriadele - prezentarea lor. Deosebiri şi asemãnãri”, pag. 205). ,,Din analiza acestei situaţii reiasã cã Miron Cozma nu a fost declanşatorul tuturor mineriadelor. Dimpotrivã primele trei ar fi avut loc oricum şi fãrã prezenţa sa” (pag. 261).

Ca o concluzie a specialistului în cercetarea antropologicã şi ca om nãscut aici şi care cunoaşte Valea Jiului, avem în cartea sa urmãtoarea constatare: ,,Cultura muncitoreascã din Vale se apropie de limita ei finalã. Acesta este un motiv în plus pentru care meritã sã ne punem întrebarea: odatã cu ea vor muri şi visurile, idea­lurile, legendele şi luptele care au însoţit-o timp de peste 150 de ani?” (,,Introducere”, pag.16).
Prin cartea ,,Valea Jiului - o capcanã istoricã”, Alin Rus se aratã un observator profund al fenomenelor sociale, economice şi umane care marcheazã istoria acestor locuri, în care se ascunde poate o tainã determinantã pentru evoluţia viitoare a societãţii româneşti în ansamblul ei, fiind o carte reprezentativã, în care se regãseşte viaţa Vãii cu toate aspectele ei.
Un alt volum care atrage atenţia prin pertinenţa consideraţiilor asupra aceloraşi evenimente nedorite şi controversate care au pornit din Valea Jiului poartã titlul ,,Copilãria tranziţiei spre noua Românie-Mineriadele” (Editura Sitech, Craiova, 2004) şi îl are ca autor pe jurnalistul Dumitru Urucu de la Radio ,,Oltenia” din Craiova, care a fost repartizat în  Valea Jiului ca reporter de teren  în perioada 1990 - 1993, pentru a reali­za emisiunea ,,Po­pasuri reportericeşti în Valea Jiului” şi prin profesionalismul de care a dat dovadã în activitatea de reporter a reuşit sã pãtrundã în miezul evenimentelor, sã des­co­pere lucruri pe care alţi colegi nu au reuşit sã le surprindã, adunând apoi toate aceste materiale, note de reporter, interviuri cu Miron Cozma şi alţi importanţi lideri de sindicat, consemnãri ale unor specialişti în minerit, foşti parlamentari, articole din presa vremii, în aceastã carte document, prefaţatã de cunoscutul scriitor Valeriu Butulescu.
Vom reproduce în continuare un fragment din interviul realizat de Dumitru Urucu în data de 28 aprilie 2004 cu liderul de sindicat Constantin Creţan, în care este relatatã des­fã­şurarea ultimei mineriade, cea din anul 1999: ,,- Se vorbea de faptul cã Miron Cozma avea oameni bine pregãtiţi pe care îi trimitea înainte, un fel de avangardã, ca sã afle unde se aflau barajele forţelor de ordine?
- Nu. Este o gãselniţã a puterii din vremea aceea, pentru cã Miron Cozma nu a fost nici un fel de stra­teg, el a coordonat totul la toate mineriadele. Eu am fost unul dintre oamenii care verificam trase­ele şi nu am nici o pre­gãtire, nici în domeniul militar, nici în domeniul serviciilor se­cre­te, dar verificam traseele pentru a evita confruntãrile cu forţele de ordine, pe cât posibil şi a face autoritãţile sã colaboreze cu noi. Aş vrea sã vã spun cã la Costeşti ne-au ajutat foarte mult localnicii din zonã, oameni în vârstã care cunoşteau locurile şi cred cã nici pe hãrţile militare nu este prevãzutã zona respectivã cu locurile pe unde am ocolit noi şi am cãzut în spatele forţelor de ordine. Lo­calnicii ne-au condus de bunã voie şi ni s-au alãturat pentru cã nici ei nu erau mulţumiţi de traiul pe care îl duceau sub regimul de atunci. (...) Scopul nostru a fost acela de a ne apãra locurile de muncã şi drepturile obţinute pânã a­tunci” (pag. 109- 110).
 Încheiem aceste scurte prezentãri remarcând interesul şi insistenţa manifestate de autorii acestor cãrţi în dezlegarea tainelor ce învãluie multele evenimente petrecute în Valea Jiului, decriptând o bunã parte a misterelor şi totuşi mai sunt multe ,, întâmplãri” ale cãror cauze nu au fost elucidate. Noi vom reveni în numerele viitoare cu semna­larea altor cãrţi valoroase care consemneazã cu adevãrat fracţiuni importante din istoria acestor locuri.
Petru BIRĂU


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter