15.01.2013,  23:02:34 | 0 comentarii | 1077 vizualizari
Haralambie Vochiţoiu, senator PP-DD: / „Pe lângă nemulţumirea justificată a oamenilor, la mişcările de la mina Lupeni au mai fost şi alte codiţe băgate. Motivul diversiunii a fost acela de a arăta că în Valea Jiului sunt oameni cu care nu se poate lucra, iar pe minele noastre nu se poate conta…”
de Corneliu BRAN

După ce cu o zi înainte senatorul se întâlnise cu reprezentanţii mass-media din Deva şi Hunedoara, ieri, 15 ianuarie, senatorul PP-DD Vochiţoiu, secretar al Senatului României, a avut la Petroşani o nouă conferinţă de presă. Am reţinut din cele spuse de Vochiţoiu pentru ediţia de astăzi un subiect extrem de important pentru Valea Jiului: mineritul şi Complexul Energetic Hunedoara.

Nr. 1: Şi totuşi, ce ministru se ocupă de mineritul din Valea Jiului?
„Suntem în faza de proiect de a deschi­de o dezbatere publică, unde şi dumneavoastră o să fiţi invitaţi, împreună cu toţi factorii de decizie, legat de Complexul Energetic Hunedoara. 
Dar mai întâi să vedem care sunt acei factori de decizie, care se vor ocupa de mineritul din Valea Jiului. Spun asta, deoarece la momentul acesta sunt doi miniştri susceptibili că se vor ocupa pe viitor de minerit! Unul este domnul Vosganian, care este ministrul Economiei, şi celălalt este dl. Constantin Niţă, care este ministrul delegat pentru Energie. Acum vă spun sigur, şi nu e banc, la ora la care vorbim nici ei nu ştiu cărui minister îi va aparţine mineritul din Valea Jiului. Mai era o discuţie, cum că şi Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, s-ar ocupa cumva de minerit. Dar, una peste alta, părerea noastră şi punctul de vedere al PP-DD şi al senatorului Vochiţoiu Haralambie este cel pe care vi-l spun acum.
Foarte rapid, aceste lucruri trebuie clarificate, vorbesc de cine se ocupă de mineritul din Valea Jiului, pentru că deja am intrat într-o zonă de incertitudine foarte ridicată, iar asta nu se datorează specialiştilor şi factorilor tehnico-inginereşti din Valea Jiului. Aceşti oameni au fost puşi în faţa unei situaţii, a fost campanie electorală, acel Complex Energetic Hunedoara a vândut foarte bine, cred că a adus destule voturi, însă astăzi unii au început să stea pe gânduri dacă să meargă sau nu până la capăt cu acest proiect. Or, în acest moment oamenilor trebuie să li se spună, cinstit şi clar, ce se vrea”. 
 
Nr. 2: Scenariile de pe holurile ministerelor…
„Eu cred că trebuie să se meargă înainte cu acest proiect, deşi, repet, unii din zona energetică au început să găsească tot felul de motive şi motivaţii, cum că acest proiect, Complexul Energetic Hunedoara, ar fi o mare pagubă, ar fi un proiect neviabil din punct de vedere economic ş.a. Se pare că inclusiv la mişcările de la mina Lupeni şi tot ce s-a întâmplat acolo, pe lângă nemulţumirea justificată a oamenilor, au mai fost şi alte codiţe băgate, pentru a demonstra, vezi Doamne, că noi, cei din Vale, suntem cumva oameni cu care nu se poate lucra, iar pe minele din Valea Jiului nu se poate conta, ceea ce ar face să fie mai bine să se facă importuri de cărbune de la cei din străinătate, oameni serioşi care livrează la timp cărbune fără cenuşă ş.a.. Sunt tot felul de discuţii de genul acesta, trebuie să le facem publice, şi eu vă promit că voi fi ochi şi urechi faţă de ceea ce se întâmplă prin ministerele de la Bucureşti şi la nivel central. Dacă până acum nu avea cine să ne spună nimic, eu vă promit că timp de patru ani voi spune opiniei publice din Valea Jiului ceea ce se întâmplă pe la ministere. Şi dacă, măcar, vom cunoaşte adevărul, cu siguranţă tot vom fi mai câştigaţi”. 
 
Nr. 3: UE nu e un fel de bau-bau…
„Dar eu cred că vom avea şi pârghii să intervenim în sens favorabil, pentru că Uniunea Europeană nu este un bau-bau. Aş vrea să notaţi asta! UE este o instituţie foarte serioasă, care, dacă ştii să-i prezinţi argumentele clare, te sprijină, acesta fiind de fapt rolul creării UE – acela de a sprijini ţările membre ale ei. Dar în momentul în care faci greşeli de genul ceri subvenţie pe firma X, pe care apoi o bagi în faliment, şi construieşti firma Y, atunci e normal ca reprezentanţii UE să se autosesizeze şi să se întrebe cui dau banii! Înţelegeţi? S-au produs greşeli în cadrul ministerului, asta deoarece lucrurile s-au făcut în mare viteză! Astăzi lucrurile astea trebuie recuperate prin îndreptarea greşelilor. Foarte rapid trebuie să ne hotărâm cine are în sarcină acest sector de activitate, în speţă exploatarea cărbunelui superior – huila, şi apoi găsite soluţiile cele mai bune”.
 
Senzaţional! Senatorul Vochiţoiu şi PP-DD au identificat marea problemă
„Noi nu doar că am identificat proble­ma, ci am dat deja şi o soluţie. Vă prezint pe scurt propunerile noastre. Datorită faptului că doar în trimestrul acesta Complexul Energetic Hunedoara a obţinut acceptul ANRE de a produce 1,2 terawaţi la un preţ de 320 lei pe megawatt, din discuţiile purtate în prezent, SN a Huilei Petroşani obţine de la Mintia şi de la Paroşeni doar un preţ de 69 lei pe gigacalorie! Deci, ei vând subvenţionat, cu un preţ de 320 lei pe megawatt, în acest trimestru, cu acceptul ANRE. Practic, şi-ar permite să plătească 85-90 lei pe gigacalorie, care ar aduce preţul cărbunelui la preţul de piaţă! Ceea ce, în concluzie, ar aduce ca mineritul de huilă să fie în sfârşit rentabil sau la limita de rentabilitate! Dar SNH, la momentul la care vorbim, primeşte tot 69 lei pe gigacalorie, ceea ce produce pierderi financiare iminen­te! Deja SNH, la sfârşitul lunii ianuarie, va avea pierderi, ceea ce este dramatic pentru Valea Jiului! Spun că e dramatic, deoarece aşa ceva, adică pierderi, nu se mai acceptă, practic de asta s-a făcut tot acest proiect la mineritul de huilă”. 
 
Propuneri pentru salvarea mineritului
„Aceste probleme, legate de negocierea preţului, între producătorul de materie primă, respectiv de huilă şi producătorii de energie electrică şi termică, pot fi eliminate prin: funcţionarea integrată a centralelor termoelectrice cu exploa­tările miniere şi/ sau denumirea statutului corect, huila, resursă strategică pentru siguranţa energetică naţională a cărbunelui superior existent pe plan naţional.
Şi acum să vă explic… UE şi Comisia Europeană acceptă ca atunci când argumentezi şi spui că într-o ţară europeană, România, avem nevoie ca o parte din energia ţării (15% după evalu­ările noastre) să fie produsă de huilă. Pentru aceasta, UE va înţelege ca statul român să plătească cât vrea. Deci, mai pe înţeles, vă spun că UE nu se va băga în cei 15%, dar vor reglementa, cum e firesc, diferenţa de 85%. Asta ar fi soluţia prin care Valea Jiului ar fi scoasă din această zonă de turbulenţe şi de incertitudini. Sigur, este nevoie de un cadru legislativ, pe care îl putem face noi, avem specialiştii necesari pentru acest lucru, în cabinetul senatorial există oameni bine pregătiţi şi de aceea o să facem o propunere concretă, bazată pe cifre, pe documentele europene, pe care vi le şi pot pune la dispoziţie. Să vedeţi şi dumneavoastră ce spune Comisia Europeană, să vedeţi care sunt deciziile şi regulamentele, nu ce vă spun aiurea unii şi alţii. O să vedeţi, regulamentele sunt restrictive, dar nu sunt absurde, în sensul că ce să faci la tine în ogradă. Vom face o propunere, la care sper să obţinem acceptul tuturor factorilor responsabili. Eu sunt convins că toţi factorii de decizie din Valea Jiului şi nu numai sunt interesaţi ca această problemă a mineritului din Valea Jiului să fie clarificată. Dacă vom pune lucrurile pe făgaşul normal, ani buni de-aici încolo nu vor mai fi proble­me, fiecare om va şti că poate să iasă la pensie, sau că poate ieşi din sistem contra unei sume, se va şti că se pot face angajări în sistem pentru întinerirea personalului ş.a. Lucruri normale şi necesare, nimic deosebit, dar care trebuie făcute pentru traiul omului şi familiei lui de zi cu zi”.
Celelalte proiecte şi iniţiative ale senatorului Vochiţoiu, nu puţine, le veţi putea afla dintr-o ediţie viitoare a cotidianului nostru. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter