01.09.2008,  10:25:24 | 0 comentarii | 401 vizualizari
Crucea Roşie Filiala Lupeni a participat cu 6 voluntari la o tabãrã de pregãtire în Braşov
de Alina PIPAN

Parteneriat Crucea Roşie - Inspectoratul de Jandarmerie

Crucea Roşie şi Inspecto­ra­tul de Jandarmi din Hunedoara au participat printr-o acţiune de parteneriat şi voluntariat la o tabãrã de pregãtire pentru intervenţia în caz de dezastre şi calamitãţi. Tabãra a durat 10 zile şi a fost organizatã de Cru­cea Roşie Românã la Braşov.
„Halatele albe” ale Vãii Jiului au fost reprezentate de 6 vo­lun­tari ai Subfilialei de Cruce Roşie Lupeni, dintre care un voluntar este angajat al IJJ Hunedoara. În tabãra organizatã la Braşov au participat 80 de voluntari din toatã ţara. Aceştia au locuit în corturi. În fiecare zi s-au format echipe care asigurau cele necesare „supravie­ţuirii”.
În ultimii ani, inundaţiile au reprezentat o realã problemã pentru populaţia din România, atât din mediul rural cât şi urban. De multe ori, autoritãţile au fost depãşite de situaţiile de crizã şi au constatat cã pre­gã­tirea şi dotãrile pentru trecerea acestor probleme din teren trebuie reglementatã. Astfel, s-au înmulţit aceste exerciţii de pregãtire şi simulare.
„Cele douã instituţii au responsabilitãţi şi atribuţii în cazul producerii unor situaţii reale de urgenţã, iar antrenamentele, pregãtirea şi simu­lãrile în cadrul unor exerciţii practice reprezintã o necesitate permanentã”, declarã Nicolae Rãducu, purtãtor de cuvânt al IJJ Hunedoara. 
 
Pregãtire şi exerciţii de simulare pentru eventualele situaţii de urgenţã 
Voluntarilor Crucii Roşii li s-au simulat condiţiile de su­pra­vieţuire ca într-o situaţie şi zonã „calamitatã”. Exerciţiile cuprinse în programul de pre­gãtire au fost: organizarea unei tabere de supravieţuire, intervenţia în zone calamitate, acordarea primului ajutor şi asistenţã umanitarã sunt doar câteva din activitãţile desfã­şurate de voluntari în tabãra de pre­gãtire pentru intervenţii în caz de dezastre. Au fost organiza­te, tot în cuprinsul aceluiaşi pro­gram, excursii în munţi, marşuri forţate, pe distanţe de peste 30 km, în teren accidentat, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, pentru a testa rezistenţa fizicã la efort prelungit a participanţilor. 
Dacã în asemenea cazuri, voluntarii de la Crucea Roşie au obligaţia de a acorda primul ajutor persoanelor ce au suferit diferite afecţiuni, intervenţia jandarmilor în zonele calamitate se defineşte în perierea zonei, gãsirea şi evacuarea sinistraţilor şi asigurarea zonei pentru intervenţia celorlalte forţe de sprijin, inclusiv a Crucii Roşii pentru acordarea primului ajutor posibilelor victime. 
Punctul culminant al taberei de pregãtire l-a reprezentat simularea intervenţiei în cazul producerii unui dezastru natu­ral. Tema: inundaţie într-o localitate. „Alarma de produce­re a inundaţiilor a durat douã zile şi douã nopţi, timp în care la orice orã se putea produce dezastrul. La ora douã noaptea a  început o ploaie torenţialã şi s-a dat alarmã de inundaţie. Astfel, jandarmii şi reprezen­tan­ţii Crucii Roşii s-au vãzut nevoiţi sã intervinã real, în propria tabãrã de corturi” - ne in­formeazã purtãtorul de cuvânt IJJ Hunedoara. 
Un alt exerciţiu simulat a fost acela în care existau 6 victime ce necesitau asistenţã medi­calã de urgenţã şi evacuarea altor 12 sinistraţi aflaţi într-o zonã nesigurã. Voluntarii participanţi la tabãrã au avut posibilitatea de a revitaliza cu­noş­tinţele deprinse deja în ceea ce priveşte salvarea semenilor lor şi au realizat cã, în situaţii reale, fãrã pregãtire, situaţia poate scãpa de sub control şi eficienţa este minimã. În schimb, în urma acestor tabere de perfecţionare, voluntarii nu vor fi luaţi prin surprindere de natura impredictibilã.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter