02.09.2008,  10:47:11 | 0 comentarii | 291 vizualizari
La Alba-Iulia / Mare consfãtuire (şi) pentru salvarea CNH
de Cristian ANGHEL

Comisia pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, Ministerul Inter­nelor şi Reformei Administrative, Agen­ţia Naţionalã pentru Resurse Minerale şi Confederaţia Sindicalã „Meridian” au organizat, la sfârşitul sãptãmânii, la Alba-Iulia, consfãtuirea cu tema „Mine­ritul - Dezvoltare localã, regionalã şi europeanã durabilã”. Cu aceastã oca­zie, s-a prezentat sinteza Strategiei Indus­triei Miniere pentru perioada 2008-2020, respectiv analiza evoluţiei industriei miniere şi starea actualã a acesteia. Astfel, s-a concluzionat cã prima mãsurã - pe lângã alte acte normative - este revizuirea cadrului legislativ, adicã modi­ficarea şi completarea Legii Minelor 85/2003, şi elaborarea şi promovarea actului normativ privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Minie­re. Acest lucru ar permite reorganizarea sectorului minier, dar mai ales a Com­paniei Naţionale a Huilei.

CNH, care se afla în executare silitã pentru datoriile istorice, deşi i se apro­base ştergerea acestor datorii, a mai fost pãsuitã şase luni tocmai datoritã golurilor legislative. Anunţul fãcut de Guvern, de iniţiere a unei Legi de înfiinţare a Autoritãţii Miniere din România şi de reorganizare a CNH, presupune obţinerea acordul Consiliului Con­cu­ren­ţei de pe lângã Uniunea Europeanã, deoarece este vorba de un ajutor de stat. Or, într-o asemenea situaţie, potri­vit legislaţiei europene, numai Consiliul Concurenţei de pe lângã UE poate aproba asemenea ajutoare de stat.
„Acest acord va fi dat mai mult ca sigur, deoarece nu existã altã soluţie pentru a reorganiza CNH. De cinci ani, cei de la CNH nu au mai acumulat datorii noi. Ei au rãmas cu datoriile istorice, neplãtite de dinainte de 2003, şi care, în acest moment, e imposibil sã mai fie recuperate”, a declarat Lucian Heiuş - directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara.
 
Victime colaterale ale restructurãrii
Consfãtuirea de la Alba-Iulia a scos la ivealã numãrul localitãţilor şi persoa­nelor afectate de aceastã restructurare a sectorului minier la nivel naţional. Astfel, 155 de localitãţi din regiunile mi­ni­ere depindeau la data încetãrii activi­tãţii miniere în proporţie mai mare de 50% de veniturile asigurate din acest sector economic.
Situaţia socialã şi materialã a circa 32.000 persoane angajate în activitatea minierã, precum şi a peste 150.000 persoane din ramuri conexe şi colaterale, depinde direct sau indirect de evoluţia activitãţii în acest sector de activitate.
Şi situaţia socialã a peste 50.000 de tineri din zonele miniere este afectatã de recesiunea economicã a regiunilor mini­e­re ca rezultat al restructurãrii.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter