02.09.2008,  10:56:02 | 0 comentarii | 302 vizualizari
Intermediarii din agriculturã / Nişte paraziţi
de Alina PIPAN

Camere Agricole în teritoriu

În data de 22 august a avut loc la Arad o întâlnire a agricultorilor din ţarã, care s-a transformat într-o conferinţã. Au participat 56 de invitaţi din mai multe judeţe ale ţãrii, printre care Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin.
Tema principalã a conferinţei a fost “Rolul Camerelor Agricole în dezvoltarea şi modernizarea agriculturii româneşti”. Repre­zentanţii Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România l-au avut alãturi pe consilierul personal al ministrului Agriculturii - Ciprian Alic. Camerele Agricole sunt organizaţii neguvernamentale, de utilitate publicã create cu scopul de a  reprezenta şi promova interesele socio-economice ale populaţiei care de­ruleazã activitãţi în domeniul producţiei agricole. În mare mãsurã, Camerele Agricole vor avea rolul unui intermediar consultativ şi de dialog între autoritãţile publice centrale şi celelalte autoritãţi ale administraţiei publice locale. Aceste Camere Agricole se vor consti­tui în urma alegerilor organizate la nivelul fiecãrei unitãţi administrativ teritoriale. Ceea ce în­seam­nã cã vor fi pre­zente atât la nivel ju­deţean,  cât şi la ni­vel de oraş şi mu­nicipiu. Agricultorii nu sunt mulţumiţi însã. Doresc formarea acestor organizaţii şi la nivel comunal, acolo unde se desfã­şoarã cu precãdere activitatea productiv-agricolã.
 
Intermediarii din agriculturã - acuzaţi de practici neloiale
Discuţiile s-au aprins atunci când a fost abordat subiectul intermediarilor în agriculturã. De obicei, persoanele care trãiesc din aceastã afacere, nu depun mult efort, dar au foarte mult profit. Practica este simplã. Intermediarii contacteazã producãtorii din teritoriu, negociazã preţul produselor agricole la sânge şi, apoi, transportã marfa în pieţele profitabile. Aici preţul de vânzare al mãrfii creşte mai mult de sutã la sutã. Astfel, intermediarul opereazã doar transportul şi scoate profituri uriaşe. Este, de fapt, singurul care are un profit real. Producãtorul nu ajunge sã câştige decât atât cât sã-şi acopere cheltuielile de producţie, iar consumatorului îi este vândut un produs mult mai scump. Astfel, el alege produsele strãine, în detrimentul producãtorilor autohtoni, doar pentru a câştiga la preţ câţiva lei. Producãtorii din domeniul agricol doresc reglementarea acestei situaţii care le saboteazã activitatea şi profitul. Situaţia s-a agravat având în vedere cã „bãieţii deştepţi”, pe lângã faptul cã-şi pluseazã veniturile, au şi control asupra pieţei, reglând preţurile de vânzare-cumpãrare mai bine decât o fac instituţiile competente.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter