03.09.2008,  12:36:41 | 0 comentarii | 457 vizualizari
La EM Paroşeni / Compania Naţionalã a Huilei SA Petroşani a pus în funcţiune, ieri, staţia de epurare a apelor uzate menajere
de Ziarul Vaii Jiului

NECESITATE 

Realizarea acestei investiţii  este obligatorie pentru dezvoltarea pe viitor a unitãţii în conformitate cu prevederile Uniunii Europene. Staţia de epurare a fost impusã ca necesitate, de urmãtoarele imperative:
-  PROGRAMUL DE ETAPIZARE - program încheiat între C.N.H. Petroşani şi Agenţia Naţionalã Apele Române  Bucureşti, vizat şi de cãtre Agen­ţia Naţionalã Apele Române Craiova; 
- PROGRAMUL DE CONFORMARE - par­te integrantã a Autorizaţiei  de Mediu, în­cheiat între unitate şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, nerealizarea mãsurilor impuse de acest Program de Con­formare condiţionând menţinerea Auto­rizaţiei de Mediu. 
Pentru activitatea desfãşuratã în cadrul EM PAROŞENI, conform reglementãrilor  naţio­nale cu privire la mediu, Agenţia Naţi­onalã pentru  Protecţia Mediului  Hune­doara a emis  AUTORIZAŢIA DE  MEDIU  nr. 331/06.07.2007, valabilã pânã  la data de 16.06.2012. Aceastã autorizaţie a fost emisã cu impunerea unor condiţii, a unor mãsuri pentru reduce­rea efectelor prezente şi viitoare ale activitãţilor desfãşurate de cãtre unitatea noastrã, mãsuri incluse în PROGRAMUL  DE CONFORMARE. Programul de conformare cuprinde  pe lângã celelalte lucrãri necesare pentru reducerea nivelului de poluare a mediului şi realizarea unei staţii de epurare a apelor menajere .
EM PAROŞENI - unitate  consumatoare de apã po­ta­bilã şi care evacueazã ape uzate menajare, conform Legii apelor, 107/1996, nu poate funcţiona fãrã obţinerea AUTORIZAŢIEI DE GOSPODÃRIRE A APE­LOR, autorizaţie care se emite de cãtre Agenţia Naţionalã Apele Române. Pentru obţinerea acestei autorizaţii  trebuie realizate o serie de mãsuri pentru protecţia calitãţii apelor şi cunoaşterea debitelor prelevate, mãsuri care sunt cuprinse în PROGRAMUL DE ETAPIZARE. Conform acestui program, EM PAROŞENI trebuie sã  punã în funcţie în cursul anului   2008 o  staţie de epurare a apelor menajere, dotatã cu un apometru care va contoriza debitele evacuate din staţie.
ETAPELE  REALIZÃRII  INVESTIŢIEI 
În iulie 2007, SC HYDRO-EXPERT SRL TIMI­ŞOARA, în baza Contractului 26 ASL/25.05.2007, a predat proiectul  STAŢIE DE EPURARE APE UZATE  MENAJERE - EM PAROŞENI, proiect avizat favorabil de cãtre CTE-ul CNH-SA Petroşani în data de 01.08.2007. Având acest proiect, CNH - Petroşani a organizat  în noiembrie 2007 licitaţie pentru atribuirea lucrãrilor de execuţie a lucrãrii.
Prin Contractul 193 ASL/05.12.2007, lucrãrile de execuţie a staţiei de epurare au fost preluate de cãtre  SC CONSMIN SA PETROŞANI. Termenul de finali­zare al lucrãrii este 01.09.2008.
 
DESCRIEREA ECHIPAMENTULUI ŞI FUNCŢIONAREA STAŢIEI 
Apa uzatã din reţeaua de canalizare intrã liber 
într-un canal rectangular de beton, amplasat subteran, lângã bazinul de omogenizare, stocare şi trece 
printr-un grãtar  care reţine materialul grosier.
Grãtarul se monteazã înclinat în canal, sprijinit de fundul canalului de intrare.
Apa ajunge în bazinul de omogenizare, de unde este pompatã cu o pompã submersibilã în bazinul biologic. Sunt prevãzute douã pompe: una activã şi una de rezervã.
În bazinul de omogenizare sunt 3 senzori de nivel:
 nivel minim - opreşte pompa  activã de apã uzatã;
 nivel maxim - porneşte pompa activã de apã uzatã;
 nivel maxim de avarie - avertizeazã acustic nivelul foarte ridicat al apei din bazin şi porneşte pompa de rezervã.
Pompa de apã uzatã activã funcţioneazã în funcţie de nivelul apei din bazinul de omogenizare: porneşte la nivel maxim şi se opreşte la nivel minim. În cazul în care pompa activã este defectã sau în bazin a intrat într-o perioadã scurtã de timp o cantitate mãritã de apã uzatã, creşte nivelul apei în bazinul de omogenizare pânã la cota de avarie, porneşte pompa de re­zer­vã şi evacueazã apa uzatã pe by-pass.
Bazinul de omogenizare şi stocare apã uzatã asigu­rã acumularea şi stocarea apei uzate pe o perioadã de 2-8 h, în funcţie de debitul de intrare al apei în staţie.
Din bazinul de omogenizare, apa este pompatã în bazinul biologic unde are loc un ciclu SBR: aerare, mixare, sedimentare şi evacuare apã uzatã.
Bazinul biologic cu nãmol activat asigurã:
- omogenizarea amestecului dintre apa uzatã şi nã­molul activ;
- defosforizarea apei uzate, anaerob, cu nãmol activ;
- descompunerea compuşilor de carbon;
- nitrificare, denitrificare;
- sedimentare nãmol;
- evacuare periodicã nãmol;
- extragere apã epuratã.
Procesul de epurare cuprinde faze succesive de nitrificare şi denitrificare.
În zona aeratã, bacteriile aerobe realizeazã nitrificarea. În zona anoxicã, folosind substanţa organicã din apa uzatã, are loc procesul de denitrificare. În procesul acesta, bacteriile denitrificante descompun azotaţii şi azotiţii consumând O2 şi eliminând azotul în atmosferã.
Procesul de defosforizare se realizeazã anaerob, în bazinul biologic, unde apa uzatã se amestecã cu nãmolul activ.
Procesele de nitrificare şi denitrificare au loc simultan, în perioade de timp stabilite de tehnologia SBR.
Aerarea în zona de nitrificare se realizeazã cu panouri de aerare, cu tuburi flexibile generatoare de bule fine. Aerul este furnizat de o staţie de suflante care funcţioneazã  pe perioada de aerare, în funcţie de senzorul de oxigen montat în bazinul biologic. Sunt prevãzute douã suflante: una activã şi una de rezervã.
Apa epuratã este evacuatã spre emisar printr-o vanã electricã care se deschide la sfârşitul ciclului SBR un timp prestabilit.
În perioada de mixare, nãmolul recirculat este pompat cu o pompã submersibilã din bazinul biologic în bazinul de omogenizare. Nãmolul în exces este extras periodic, în perioada de extragere, din bazinul de tra­tare biologic prin intermediul unei pompe submersibile şi este pompat în bazinul de îngroşare cu nãmol.
Din bazinul de îngroşare cu nãmol, nãmolul îngroşat este extras cu o pompã şi pompat în instalaţia de filtrare cu saci pentru deshidratare. Pe traseul cu nãmol în exces, în conductã, se injecteazã polielectrolit pentru flocularea nãmolului şi îmbunãtãţirea deshidratãrii. Polielectrolitul este omogenizat cu ajutorul unui mixer şi apoi pompat cu o pompã cu membranã în conducta cu nãmol în exces.
Pompa de nãmol îngroşat şi instalaţia de polielectrolit  funcţioneazã numai în regim manual, o datã pe zi, un timp prestabilit, în funcţie de cantitatea de nãmol din îngroşãtor.
 
CONCLUZII.
Aceastã investiţie, STAŢIE DE EPURARE APE UZATE  MENAJERE, va permite ca în viitor apele uzate menajere sã fie colectate şi epurate înainte de a fi deversate în râul Jiu, astfel încât sã nu fie afectatã negativ sãnãtatea publicã şi a mediului. Staţia de epurare va asigura tratarea zilnicã a unei cantitãţi de 140 mc, debitul maxim admisibil fiind de 190 mc. Tehnologia de epurare prevãzutã prin acest proiect este de tip SBR şi va asigura eficienţa epurãrii apelor uzate, un randament ridicat al utilajelor şi o economie de energie electricã. Aceastã tehnologie este de ultimã generaţie, cu treaptã terţiarã care asigurã randamente ridicate de reducere a poluanţilor. Procedeele  tehnologice şi automatizarea aplicatã la aceastã staţie  de epurare   asigurã încadrarea efluentului în limitele NTPA-001/2002. Produsele secundare rezultate din procesul de epurare a apelor uzate menajere, cum ar fi reţinerile de pe grãtar, nisipul şi mai ales nãmolul rezultat  sunt neutralizate într-o mãsurã  în care sã permitã integrarea lor în mediul înconjurãtor, transformându-le în produse utile, valorificabile pe plan local.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter