03.09.2008,  12:45:10 | 0 comentarii | 312 vizualizari
10.000 de facturi anulate şi circa un miliard lei pierderi – o parte a erorilor sistemului informatic de la Apa Serv
de Cristian ANGHEL

Dat în exploatare încã din anul 2002, sistemul informatic integrat pentru managementul activitãţii Regiei Autonome a Apei Valea Jiului, acum denumitã SC Apa Serv Valea Jiului, creeazã mari probleme şi la nivelul anului 2008.

Toatã lumea tace, deşi pier­derile firmei sunt considerabile, iar consumatorii au de suferit fiind victimele erorilor date de program. Doar în luna august au fost anulate circa 10.000 de facturi pentru cã au fost calculate greşit.
Proiectul informatic pilot al SC Apa Serv Valea Jiului a fãcut parte din programul re­gio­nal de apã şi mediu fi­nanţat de BERD (Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dez­vol­tare), Guvernul României, Comunitatea Europeanã şi Consiliul Judeţean Hunedoara.
Contractul pentru implementarea sistemului a fost câştigat de Siveco România în urma unei licitaţii interna­ţionale, organizate în conformitate cu procedurile BERD. Be­ne­ficiarul, Regia Autonomã a Apei Valea Jiului, cum era de­nu­mitã Apa Serv, nu a comunicat care a fost valoarea totalã a proiectului realizat de Siveco România. Un milion de dolari a fost suma vehiculatã, dar niciodatã confirmatã de conducerea societãţii. Pentru partea de hardware şi comunicaţii din ca­drul acestui proiect s-a apelat la doi subcontractori - firma General Com Trust din Petro­şani şi Bull România. 
 „Pentru RAAVJ, sistemul informatic implementat de SIVECO România asigurã evidenţa financiar-contabilã a stocurilor şi aprovizionãrilor, precum şi facturarea şi înca­sã­rile de la consumatorii casnici (de exemplu, peste 60.0000 de facturi pe lunã, în 2004). De asemenea, sistemul asigurã şi integrare GIS, ce permite lo­ca­lizarea tuturor echipamen­telor si componentelor pe hãrţi ce se genereazã din sistem” - de­clara în anul 2004 un repre­zentant al firmei care a im­plementat proiectul. 
Doar cã la fosta RAAVJ, actuala SC Apa Serv Valea Jiului, în ceea ce priveşte evidenţa financiaar-contabi­lã, adicã facturarea şi încasa­rea, este o totalã bulibãşealã scãpatã de sub control. Numai luna trecutã - august 2008 - au fost anulate circa 10.000 de facturi chiar înainte de a ajunge la clienţi pentru cã respectivul program a dat eroare la calcularea TVA. Mai mult, veşnicul scandal cu privire la „încãrcarea” clienţilor cu consumuri atât de mari,  încât au stârnit scandaluri uriaşe şi îndelungate, tot de la acest program se trage. Erorile date, uneori, au dus la situaţia în care un consumator bun platnic, fãrã datorii, avea penalitãţi calculate pe lungi perioade, iar cel cu datorii apãrea „curat” cu plata la zi. 
Ca dovadã a acestor erori stau şi cele peste 50 de dosare pierdute în instanţele de judecatã de Apa Serv, în care consumatorii au fost încãrcaţi cu sume şi penalitãţi aferente ce se apropie de un miliard de lei vechi. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter