21.01.2013,  22:27:47 | 0 comentarii | 469 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Birocraţia nu este de partea bătrânilor / Familia unei bătrâne ţintuite la pat umblă să-i recupereze dramul de pensie la care are dreptul
de Alina PIPAN

O femeie de 85 de ani, din Petroşani, este chinuită de gândul că nu-şi va mai primi niciodată pensia pentru că nu poate să meargă să o ridice de la poştă, să semneze pentru ea. Familia ei nu ştie cum să procedeze să intre în posesia drepturilor băneşti ale femeii. E drept că nici funcţionarii nu i-au ajutat cu nimic, nici măcar cu explicaţiile de rigoare, despre cum şi ce pot să facă să ridice pensia bătrânei imobilizată la pat.

Maria Lascău are 85 de ani. Bolile i s-au adunat odată cu anii. Este aproape prăbuşită de sănătatea precară pe care o are. Nu vede bine, nu aude, aproape că nu mai are nici păr în cap. Pentru ea toate zilele sunt la fel. Locuieşte într-o cămăruţă de casă momârlănească, întinsă în pat, lângă o sobă mică, printre pături, perne şi cârpe. De când a făcut operaţie la un picior şi are o tijă metalică, şi dacă se întoarce în pat plânge de durere. Degetele mâinilor îi sunt umflate de la încheieturi, nu şi le mai poate îndrepta de mult timp, numai câte o cârpă poate apuca, să se şteargă la ochi. Nici cana cu apă nu şi-o poate duce singură la gură. D-apoi să ţină în mână un pix cu care să semneze la poştă un formular şi să-şi ridice pensia? Să nu mai vorbim că nici nu se poate ridica în picioare să facă doi păşi prin cameră, d-apoi să coboare în oraş. Nu a mai văzut Petroşaniul de mult, şi la chinul ei nici nu mai vrea să ştie cum arată străzile Petroşaniului.
Casa unde locuieşte cu familia este pe Slătinioara, mai sus puţin de Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva”. Pentru a ajunge la ea, se trece podul de metal şi se merge pe uliţă tocmai sus pe deal. Gospodăria familiei este frumoasă. Aici stă cu fata şi cu ginerele ei, familia Neag. Poştăriţa, cum povestea ginerele Iulian Neag, şi el pensionar, vine lunar cu pensia şi se întâlneşte cu pensionarii la fosta şcoală de pe Slătinioara, unde le împarte pensiile şi le dă cupoanele. Până acum, ştiind unde stă familia Neag şi cunoscând starea femeii de 85 de ani, dădea pensia ginerelui. Numai că luna aceasta ginerele nu a fost la ziua în care s-au dat pensiile şi poştăriţa a depus banii la casierie. Lucru firesc, aşa cer normele. Oamenii au fost chemaţi la poştă ca să-şi ridice banii. S-a prezentat la poştă familia Neag, ca reprezentat al Mariei Lascău, să ridice cuponul şi pensia. Cuponul l-au luat, dar pensia ba, pentru că dirigintele a refuzat. Fami­liei i s-a pus în vedere să o aducă pe femeia de 85 de ani până la poştă, dacă vrea să scoată pensia, altfel nu se poate. Aşa prevede legea.
Până la urmă, asta este, legea este limitată, mai ales când vine vorba de ajutorul acordat pensionarilor. La noi, dacă te prăpădeşte boala şi nu ai pe nimeni alături, te mănâncă viermii la propriu până să te ajute oficialităţile cu ceva.
Iulian Neag este supărat pe funcţionarele de la Oficiul Poştal 1 Petroşani, pentru că au ţipat la el, 
s-au comportat urât şi nu i-au explicat cum să-şi rezolve problema. „Poştăriţa, nu pot să spun, este femeie cumsecade, dar acolo la poştă, şefa şi cu încă o doamnă au ţipat la mine, s-au răstit, mi-au vorbit urât, mi-era şi ruşine să le răspund că se uita toată lumea la noi. Eu atâta am explicat că eu pe soacră-mea de 85 de ani nu am cum să o aduc să semneze şi să ridice pensia. Aţi văzut şi dumnea-voastră cât de rău îi este. Nu înţeleg de ce s-au purtat aşa cu mine”, mai spune Iulian Neag. 
Nici noi nu înţelegem de ce funcţio­narii se poartă urât, de ce urlă şi de ce înjură.  Cert este că familia Neag a plecat de la poştă aproape convinsă că nu va mai recupera banii aceia. Ceea ce este greşit. Ne pare sincer rău că funcţionarele de la poştă nu au avut răbdarea şi amabilitatea să-i explice omului cum să procedeze să intre în posesia pensiei bătrânei. Interesant, chiar de la primul dialog cu noi, Iulian Neag şi soţia sa au înţeles exact ce au de făcut ca să iasă din această încurcătură. Pentru a ridica pensia femeii ţintuite la pat trebuie să obţină o împuternicire de la un birou notarial. Dar şi aici bătrâna ar trebui să se deplaseze… Dar dacă medicul de familie îi eliberează o adeverinţă cum  că nu se poate deplasa, atunci nu mai este nevoie să o coboare pe femeie de pe coclauri, pentru această formalitate.
Într-un final, familia Neag se va descurca. Dar chiar nu era nevoie de atâta umblătură şi necazuri dacă erau informaţi corect.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter