23.01.2013,  20:27:55 | 1 comentariu | 489 vizualizari
Ministerul Educaţiei Naţionale cere autorităţilor locale / Şcoli mai sigure cu orice preţ, dar care să fie suportat de bugetul local
de Alina PIPAN

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) monitorizează constant aplicarea măsurilor pentru reducerea cazurilor de violenţă înregistrate la nivel naţional în unităţile de învăţământ preuniversitar. Potrivit Legii 35/ 2007, siguranţa în şcoală este în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale, a inspectoratelor şcolare, a inspectoratelor judeţene de poliţie, a inspectoratelor judeţene de jandarmerie şi a unităţilor şcolare. Ministerul se complică, dar nu se implică decât cu sfaturi.

S-au făcut demersuri, nu s-au înregistrat rezultate
MEN consideră că se impune reevaluarea strategiei privind reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar, adoptată de minister în 2007. Strategia de care se aduce vorba are câteva obiective susţinute şi acum de minister, anume reducerea cu 10 la sută a violenţei în şcoli, creşterea gradului de informare a elevilor şi părinţilor. Crearea unui sistem de comunicare între şcoală şi autorităţi. Anii precedenţi, autorităţile, precum poliţia, au avut nenumărate cursuri de prevenire în şcoli. Unele dintre instituţiile de învăţământ din şcoală au camere de supraveghere. În Petroşani, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” a insta­lat camere de luat vederi pentru a intimida elevii care provocau distrugeri. Din păcate, acestea nu şi-au atins scopul, pentru că elevii nu au fost depistaţi şi sancţionaţi. Rezultatele sunt minime. De ce?
 
Violenţa în şcoli nu este un aspect politic, ci unul social
Actuala conducere a ministerului atrage atenţia asupra unei coordonate politice. „Le reamintim politicienilor din PDL îngrijoraţi de situaţia violenţei în mediul şcolar, că în timpul guvernării PDL numărul actelor de violenţă s-a cifrat la peste 28.000 de cazuri potrivit datelor centralizate în anii 2010, 2011 şi parţial 2012”. Violenţa în şcoli nu are un substrat politic, ci unul social. Violenţa în şcoli este determinată şi de mediul social de provenienţă şi nivelul de educaţie. Elevii proveniţi din medii sociale problematice nu au aceleaşi condiţii de educaţie  ca ale elevilor proveniţi din medii sociale stabile. Diferenţa de şansă de a reuşi în viaţă, şi de a primi o educaţie favorabilă, de asemenea, de a proiecta un comportament social acceptat porneşte de la cele mai fragede vârste. În mediile de provenienţă.
Niciodată un liceu ai cărui elevi au rezultate bune la învăţătură şi provin din medii sociale stabile nu va avea aceleaşi probleme cu violenţa în şcoli ca un liceu în care nivelul de pregătire este scăzut (deşi unele incidente petrecute la licee de renume din Capitală par a contrazice această observaţie – n.r.). Nu ţine totul de modul în care instituţia se pregăteşte pentru a combate violeţa, depinde şi de calitatea umană a elevilor cu care trebuie să lucrezi. Pe scurt, un liceu de genul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, unde numărul elevilor este moderat, iar elevii de când aderă la colegiu sunt mai bine pregătiţi, va avea mai puţină bătaie de cap cu violenţa în şcoli decât Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”.  Atunci, nu este normal şi firesc ca autorităţile locale să-şi focalizeze atenţia pentru a ajuta cu precădere unităţile de învăţământ de genul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”?
Între demersurile pe care MEN le recomandă în mod curent se numără dezbaterile publice cu participarea elevilor, părinţilor, reprezentanţilor comunităţilor locale şi ONG-urilor, respectiv introducerea în regulamentele de ordine internă ale şcolilor, în funcţie de condiţiile specifice. O recomandare de bun-simţ, care sună bine, dar pe… hârtie. După cum spuneam, în liceele rău famate, cu acte de violenţă şi comportament agresiv la ordinea zilei, cu siguranţă profesorii fac apel la implicarea părinţilor. Dar au totuşi parte de ea? Nu doar cadrele didactice trebuie instruite despre cum şi ce să facă să gestioneze violenţa în şcoli, intervenţiile trebuie să atingă şi nucleul familial. Pentru a susţine aceste transformări nu este nevoie doar de ini­ţiativa şi bugetul autorităţilor locale, trebuie să se implice statul, prin programe sociale.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 eu23.01.2013,  23:54:01
Pentru abateri grave....exmatricularea!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter