29.01.2013,  23:26:52 | 2 comentarii | 1441 vizualizari
Pentru spitalele din Vale, finanţări ciobite / Managerii spitalelor trebuie să ajungă la performanţa de a nu avea datorii. Este coplata un ajutor real pentru spitalele din Valea Jiului?
de Alina PIPAN

Spitalele au fost trecute în admini­s­trarea primăriilor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate face contractele cu spitalele în funcţie de directivele Direcţiilor de Sănătate Publică, de obicei în dezavantajul spitalelor. Sursele de venit ale spitalelor scad, iar ajutorul nu vine de la bugetul de stat. Din contră, soluţia este introducerea coplăţii la externare pentru pacient. Mai mult, managerii spitalelor cu datorii sunt supuşi la evaluări şi destituiţi dacă nu rezolvă deficitul. Este aceasta soluţia însănătoşirii sistemului sanitar? Vă prezentăm mai jos ce spun managerii de spitale din Valea Jiului.

Dr. Mariana Mateescu
„Oricât ar schimba managerii, situaţia datoriilor unui spital nu se schimbă. Sunt spitale care au contracte favorabile cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi sunt spitale, de obicei spitalele mai mici, cu care CAS încheie contracte dezavantajoase, pe un număr de paturi mai mic decât cel real. De exemplu, spitalul din Vulcan are 120 de paturi, iar contactul este realizat pentru un număr mult mai mic. Aşadar, apare în permanenţă un deficit de 30 de miliarde (lei vechi - n.r.) care nu poate fi recuperat. Am făcut nenumărate memorii referitoare la acest contract dezavantajos, prin care am arătat că nevoia este mai mare şi că ar trebui contractat un număr mai mare de paturi, dar, din păcate, nu am rezolvat nimic. Niciodată nu se ştie cine impune numărul mai mic de paturi. Există aceste verigi, CAS - Direcţie (Direcţia de Sănătate Publică - n.r.) – spital, care stabilesc criteriile pentru încheierea contractelor. Când se fac, evaluările se fac pe baza indicatorilor de performanţă, la acest capitol spitalul stând foarte bine. Dar contractele nu ţin cont de aceste criterii”, explică Mariana Mateescu, managerul Spitalului Municipal Vulcan.
Care a mai precizat că această coplată impusă de FMI este binevenită, dar ar fi mai bine dacă s-ar aplica la inter­nare. Mulţi dintre pacienţi ignoră mediul de familie, medicul specialist din ambulatoriu şi ajung direct pacienţi internaţi. Este o caracteristică a felului pacienţilor de a-şi rezolva problemele medicale. Este simplu, pacientul internat beneficiază de analize gratuite şi tratament gratuit, în funcţie de dotările spitalului. Este mai ieftin şi mai simplu pentru ei aşa. Unii dintre pacienţi nici nu aşteaptă externarea, pleacă din spital şi fără acordul medicului.
„Pentru spital ar fi un ajutor, dar nu este o soluţie pentru remedierea deficitului. Se vor strânge bani puţini în contul spitalului, o dată pentru că unii pleacă fără externare şi, mai ales, mulţi dintre pacienţii noştri fac parte din categoria celor scutiţi de la coplată. 
Potrivit legii, coplata nu se aplică pentru copiii cu vârste de până la 18 ani, pentru tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi ori absolvenţi de liceu. De asemenea, sunt scutiţi de la coplată şi ucenicii sau studenţii fără loc de muncă, dar şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, dar cu condiţia să nu realizeze venituri din muncă sau pensie. Dintre pensionari, vor fi scutiţi de coplată doar cei cu venituri numai din pensii care nu depăşesc 740 de lei pe lună.
 
Dr. Alin Vasilescu
Managerul Spitalului de Urgenţă  Petroşani (SUP), dr. Alin Vasilescu, face, în mare,aceleaşi observaţii, ca şi managerul de la Vulcan. Finanţarea spitalului se face în funcţie de numărul de paturi cuprins în contractul cu CAS, nu în funcţie de indicele de performanţă. Soluţia nu este schimbarea managerului o dată la trei luni, ci finanţare spitalului în mod corect, aşa cum se face în restul sectorului bugetar. Practic, unii sunt mai bugetari decât alţii. În unele domenii se finanţează mai mult, iar sănătatea staţionează. Banii pentru reintegrarea salarială sunt aşteptaţi şi acum. Spitalul de Urgenţă Petroşani ar trebui să primească undeva la 300.000 (3 mili­arde  lei vechi), pentru completarea acestora. Oare banii aceştia vor fi luaţi în calcul când evaluatorii vor da iama peste managerii de spitale care au contracte de finanţare nefavorabile? Sunt contractate mereu mai puţine paturi decât cele existente şi folosite, şi, implicit, se creează un deficit.
Poate că şansa cea mare a SUP a fost, totuşi, trecerea în administrarea autorităţilor locale, pentru că primăria a reuşit atragerea fondurilor europene pentru reabilitarea ambulatoriului şi dotarea cu aparatură medicală. Deci, eficientizarea actului medical. Însă susţinerea financiară de la guvern este timidă. Introducerea coplăţii la externare ar aduce SUP aproximativ 200.000 de lei pe an, asta dacă ar plăti toată lumea coplata. O sumă ridicolă faţă de necesităţile spitalului.  Aşadar, unde este ajutorul?
 
Dr. Doru Neamţu
Managerul Spitalului Municipal Lupeni, dr. Doru Neamţu, spune, scurt şi la obiect, că atunci când spitalele sunt subfinanţate se acumulează datorii. O finanţare realistă ar însemna lipsa datoriilor şi un act medical normal. „Noi în 2012 nu am avut datorii. Dar în 2013 se pot acumula. Acest lucru nu se ştie niciodată. Problema este mereu subfinanţarea. Nu se finanţează în funcţie de serviciile oferite. Finanţarea vine de la CAS, în funcţie de contractul care este încheiat pe un număr de paturi, nu în funcţie de internările realizate, număr de pacienţi şi aşa mai departe. Normal ar fi să se ia în calcul indicatorul de perfomanţă. Când vorbim de subfinanţare, orice manager ar fi, nu poate să nu acumuleze datorii.  Nu managerul este problema când vorbim de subfinan­ţare. Anul acesta sănătatea are bani mai mulţi, care toţi se duc la firme, nu către spitale”, spune managerul SML. 
În ceea ce priveşte coplata la exter­nare nu este un lucru rău, pentru că bani se folosesc tot în scopul de a îmbunătăţii activitatea spitalului, mai spune managerul spitalului lupenean, care vede aceste fonduri ca fiind folosite pentru achiziţionarea de medicamente, poate ceva aparatură, sau în alte scopuri, în funcţie de necesităţi. Practic, sunt bani în plus, chiar dacă nu sunt mulţi. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 gogu30.01.2013,  21:18:43
LA STAT MANAGEMENTUL ESTE DEFICITAR. N-AU AUZIT DE EFICIENTA,CONCURENTA SI PERFORMANTA. NUMAI VAICAREALA CACI NU SUNT BANI...ESTI JN ECONOMIA DE PIATA SI GASESTE SOLUTII.ANGAJAREA PE POSTURI S-A FACUT PRIN CONCURS????? SAU .....POLITIC....
#2 una21.02.2013,  17:23:56
Doamna manager de ce nu spuneti lucrurilor pe nume!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter