31.01.2013,  01:25:45 | 3 comentarii | 1509 vizualizari
La şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Local Petrila / Au fost votate toate proiectele de hotărâre puse în discuţie
de Corneliu BRAN

Aşa cum v-am anunţat ieri la Petrila, de la orele 13:00 a avut loc şedinţa ordinară de consiliu local, locul de desfăşurare fiind friguroasa sală de şedinţe din Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”. Dacă în sală a fost frig (probabil pe motiv de eco­nomie la buget, altfel nu înţele­gem cum o clădire proaspăt reabilitată, cu centrală termică nouă, are astfel de săli unde trebuie să stai cu şuba pe tine), şedinţa a fost una… călduroasă. Adică, toate proiectele de pe ordinea de zi, cu excepţia unuia amânat (din motivul că cel care trebuia să beneficieze de proiect nu era în sală, o regulă mai veche a consi-liu­lui local), au trecut, aproape în unanimitate, cu doar câteva abţineri la câteva proiecte, acţiuni nesemnificative pentru îndeplinirea sau nu a exerciţiului votului.

Patru proiecte suplimentare
Peste ordinea de zi stabilită, care viza 25 de puncte, din care 20 de proiecte de hotărâre, au mai fost introduse alte 4 proiecte de hotărâre, 3 iniţiate de primarul Ilie Păducel şi unul iniţiat de consilierii locali Ilie Matei, Constantin Pădure şi Doru Ghiura. Este vorba de proiectele de hotărâre privind: „atribuirea unei suprafeţe de teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală domnului Lache Vlad” (proiect amânat cum am spus mai sus); reducerea taxei de închiriere a spaţiilor de la Târgul Săptămâna Petrila (iniţiat de cei trei consilieri amintiţi); „numirea reprezentanţilor Consiliului Local Petrila în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ”; „atribuirea în folosinţă gratuită a luciului de apă şi a zonei aferente de pe Dealul Maleii către Asociaţia Pescarilor Sportivi Pro Pescar Petroşani, în vederea amenajării unei zone pentru pescuit recreativ şi sportiv”.
Din 19 consilieri în sală au fost prezenţi 18. A absentat consilierul local PNL Doiniţa Bălănesc. Un număr relativ redus de cetăţeni care au venit să-şi susţină proiectul sau să-şi spună proble­mele, plus un număr de şase funcţionari ai Primăriei Petrila au întregit tabelul prezenţei la şedinţa ordinară din ianua­rie. Spre finalul şedinţei, în sală a apă­rut şi directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului SA, Costel Avram. Acesta a prezentat raportul de activitate al instituţiei pe care o conduce (referitor la oraşul Petrila) şi a vorbit cu consilierii locali şi primarul despre problemele curente ale Petrilei în privinţa apei şi canalizării. Înainte de şedinţă, preşedin­te de şedin­ţă a fost ales în unanimitate consilierul local Cornel Preda. Care a condus bine şi această şedinţă. Acestea fiind zise, să trecem la proiectele devenite, după şedinţa de ieri, hotărâri. Vom discuta aici câteva din ele, urmând să revenim pe marginea celorlalte în ediţiile următoare.
 
Viitoare zonă de pescuit sportiv civilizată la lacurile de pe Dealul Maleii
Vom începe cu proiectul nr. 29, ultimul de pe ordinea de zi, dar luat primul în discuţie, deoarece în sală a fost prezent şi Ion Carvaţchi, preşedintele Asociaţiei Pro Pescar Petroşani. Este vorba de proiectul suplimentar amintit în prima parte a acestui material, care viza atribuirea în folosinţă gratuită a luciului de apă şi a zonei aferente de pe Dealul Maleii către asociaţia petroşeneană, în vederea amenajării unei zone de pescuit recreativ-sportiv.
Cu excepţia lui Temneanu, Vişănescu şi Ţurcaş, consilierii locali au votat proiectul. Astfel că, pe o perioadă de 10 ani, o suprafaţă de 9 hectare, reprezentând luciul de apă şi terenul aferent, va fi folosită gratuit de această asociaţie, conform planului propus de Ion Carvaţchi. Peste un timp, petrilenii vor avea astfel posibilitatea să pescuiască în condiţii civilizate în zona respectivă. Mai precis, la lacurile de pe Dealul Maleii, de lângă actuala groapă de gunoi a oraşului. În această zonă fiind depozitat şi sterilul de la EM Petrila, mai mult ca sigur că aceasta va intra, după închiderea minei Petrila, într-un program de ecologizare. 
„Este o zonă care acum nu spune mare lucru, dar pe care noi o vom pune în valoare şi pentru turişti şi pentru membrii noştri, dar şi pentru ceilalţi locuitori ai Petrilei. Vom popula apa cu peşti, de două ori pe an, în martie-aprilie şi în octombrie. Vom face consolidări de maluri şi curăţenie. Vom monta pontoane de lemn şi vom crea acolo un spaţiu pro­pice pescuitului şi agrementului, astfel că cei care vor veni vor avea toate condiţiile să se simtă bine. Ne luăm absolut toate responsabilităţile ca orice investiţie să cadă pe umerii noştri”, le-a spus Ion Carvaţchi consilierilor locali.
Mai mulţi consilieri locali au ţinut apoi să-şi pună punctul de vedere, favorabil, în legătură cu acest proiect. Au vorbit, rând pe rând, consilierii Heljiu, Matei, Bobar, viceprimarul Jurca, care au susţinut acest proiect. Consilierul Matei a avut o intervenţie pro proiect, dar a avertizat: „Arealul de-acolo e poluat, zona va fi supusă, nu ştiu când, unor etape de ecologizare. În vecinătate este şi rampa de gunoi, care e posibil să po­lu­eze zona, deci şi apa. Plus haldele de steril de care trebuie ţinut cont. Ca ata­re, vă asumaţi toate riscurile, astfel în­cât ca mai târziu să nu spuneţi că v-am dat în folosinţă un teren cu vicii ascunse”.
Au fost şi trei intervenţii care au pus şi în alt mod problema, tot aceiaşi consili­eri abţinându-se sau votând împotrivă în momentul votului.
Primul a fost consilierul Ţurcaş, care a spus că vara copiii încă se mai relaxează la acea „baltă” adâncă (balta are între 2 şi 7 metri, după cum s-a susţinut tot în şedinţă). „După ce va fi în folosinţa dumneavoastră, probabil n-o să mai poată face baie”. Ion Carvaţchi i-a răspuns imediat, că bineînţeles că asociaţia nu-şi va asuma acest risc, interzi­când copiilor să se mai scalde acolo. Din punctul nostru de vedere, credem că e salutară această regulă, lacul respectiv fiind foarte murdar, cu riscuri grave de îmbolnăviri de toate felurile, în condiţiile în care se aude că unii din zonă şi-ar fi aruncat acolo şi ceva vite moarte. 
Consilierul Vişănescu a atras atenţia apoi ca în contractul care se va încheia să se specifice, clar, ca locuitorii Petrilei să aibă în continuare acces gratuit în zona respectivă. „Este un proiect binevenit, dar oamenii sunt mai importanţi, să se pună în contract această clauză”, a încheiat consilierul Vişănescu.
Pe de altă parte, Ion Temneanu a fost nemulţumit de faptul că nu a fost anexat la documentaţie şi contractul în alb: „Ar fi fost corect să fi avut acel contract anexat, să vedem ce e trecut şi ce nu e. Eventual să vedem ce se mai poate trece acolo la clauze”. 
Până la urmă proiectul a fost votat cu 15 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi două abţineri. 
 
Taxele de la târg mai mici
La cererea unui grup de 25 de comercianţi, Ilie Matei, Constantin Pădure şi Doru Ghiura - consilieri PP-DD - au iniţ­i­at un proiect de hotărâre care viza reducerea taxei de închiriere a spaţiilor de la Târgul Săptămânal Petrila.
„Ar fi doar în beneficiul comunităţii locale dacă aţi vota acest proiect, consi­der că este bine să se uniformizeze ta­xe­le acestea cu cele de la Uricani, Lupeni, Vulcan sau Petroşani, să nu facem discriminare între comercianţi, pentru că avem cea mai mare taxă de acest gen în momentul de faţă. De altfel, am iniţiat acest proiect la solicitarea unui număr de 25 de comercianţi, aveţi anexate semnăturile tuturor”, le-a spus consilierilor locali Ilie Matei.
Conform proiectului, devenit hotărâre după ce a fost votat în unanimitate, taxele sunt următoarele: taxă teren montare cort până la 16 mp – 12 lei/ zi; taxă teren montare masă pliantă – 5,5 lei/ masă/ zi; taxă teren ocupat de o maşină pentru expunere marfă – 1,1 lei/ mp/ zi; taxă teren pentru alte moduri de vânzare – 1 leu/ mp/ zi.
 
Consilieri locali noi în CA ale unor unităţi de învăţământ
Tot în şedinţa de miercuri au fost stabili­ţi, printr-un proiect de hotărâre, noii re­prezentanţi din cadrul Consiliului Local Petrila în consiliile de administraţie de la unele instituţii de învăţământ din localitate.
Astfel, în CA al Şcolii Gimnaziale „I.D. Sîrbu” vor face parte consilierii Doru Ghiura şi Doina Dragomir.
La Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, vor fi cooptaţi în Consiliul de Administraţie consilierii Nicolae Marius Heljiu, Zoltan Benke şi Vasile Jurca (viceprimar).
 
Asistenţi personali pentru persoane cu handicap
Şi pentru 2013 au fost aprobate de către consiliul local un număr de până la 150 de persoane angajate ca asistenţi personali pentru persoanele cu handicap grav. Acest număr, 150, este limita maxi­mă pentru acest an, 2013. Un an greu pentru bugetul local petrilean, după cum arată creionat la prima vedere bugetul local. Tot în şedinţa de ieri consilierii locali au votat în unanimitate aprobarea acordării de maxim 100 de raţii la cantina de ajutor social. Numărul este asemănător cu cel de anul trecut, iar cantitatea de hrană rămâne şi ea aproape neschimbată. 
A mai fost aprobat în unanimitate şi proiectul care viza acordarea de tichete la transportul în comun, în acest an, pentru persoanele cu handicap care au domiciliul pe raza localităţii. 
Ca şi anul trecut, se acordă un număr de 8 tichete de transport gratuit „persoanelor cu handicap grav şi accentuat, însoţitorilor acestor persoane, asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, asistenţilor personali profesionişti ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat”. Tichetele de transport se vor elibera pe bază de semnătură de către SPLAS Petrila.
Precizăm că tichetele de călătorie vor avea înscrisă ruta, „în funcţie de locul de domiciliu”, astfel: Cimpa-Petroşani, Lonea-Petroşani, Jieţ-Petroşani şi Petrila-Petroşani. Înainte de vot, consilierul Temneanu ceruse suplimentarea cu două călătorii, motivând că „şi Petroşaniul are 10 călătorii”. Deşi s-a luat în evidenţă propunerea lui Temneanu, la vot a fost votată prima variantă, cea cu 8 călătorii. Astfel că proiectul iniţiat de primarul Ilie Păducel a rămas în varianta iniţială.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 multi dar...31.01.2013,  16:33:17
Analfabetul de jurca in consiliul de administratie de la liceu'. Pai asta a absolvit liceul la seral ajutat de nasu'.Nici nu se poate o jignire mai mare pt profesorii care l-au trecut de mila (sau la telefoanele de la domn primar)!!! Pune saua pe ei jurcut ca nu te-au invatat sa scrii!!
#2 elena31.01.2013,  22:59:36
Consiliul Local Petrila nu discuta decontarea cheltuielilor de transport pentru profesorii navetişti?
#3 Maria16.02.2013,  19:12:08
Daca ar fi fost consiliera locala d-na Doinita Balanesc, ce lucruri mari s-ar fi intamplat!!!!!!!????? Asa zisa doamna este o tufa de Venetia, sa vedeti si voi oameni buni ce face o bucatica de...... cu o femeie fie ea si proasta. Bravo eu te felicit sincer. Dintr-o parasuta ai ajuns o......consiliera locala, cine ar fi zis...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Aşa cum s-a stabilit încă de săptămâna trecută la şedinţa ordinară de pe luna ianuarie, ieri, 4 februarie, &ic[..]
04.02.2015, 21:13   |    10 comentarii

În sala de şedinţe a Casei de Cultură „Ladislau Schm[..]

26.02.2013, 22:29   |    2 comentarii

Începând cu ora 13:00, astăzi, în sala de şedinţe a Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” va avea lo[..]

29.01.2013, 23:54   |    2 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter