01.02.2013,  12:35:12 | 2 comentarii | 1119 vizualizari
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi: / „CS Jiul Petroşani îşi poate continua istoria numai printr-un efort comun al comunităţii”
de Ziarul Vaii Jiului

Anunţul privind retragerea din campionat a echipei de fotbal Jiul Petroşani a gene­rat un val de nemulţumire în rândul mai multor pensionari, suporteri ai acesteia, care i-au adresat un protest pe acest subiect primarului municipiului Petroşani, dl. Tiberiu Iacob-Ridzi. În protestul lor, pensionarii îi solicită primarului să preia sub administrarea Primăriei Petroşani activitatea CS Jiul, dar şi să acorde mai multă atenţie activităţilor sportive din Valea Jiului. 

Pe marginea acestui subiect, primarul municipiului Petroşani, dl. Tiberiu Iacob-Ridzi, face următoarele precizări:
- Istoria şi palmaresul CS Jiul Petroşani sunt elemente care au constituit pentru primarul municipiului Petroşani un fericit prilej pentru a marca, printr-o amplă manifestare publică, aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea acestuia. Să ne aducem aminte că, în 2009, la iniţiativa primarului municipiului Petroşani, a fost editat albumul „Jiul Petroşani – 90 de ani de istorie” şi, tot atunci, câteva din personalităţile emblematice din istoria clubului au fost distinse cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Petroşani (Mircea Pascu, Gigi Mulţescu ş.a.).

- Primăria municipiului Petroşani a pus, gratuit, la dispoziţia CS Jiul Petroşani baza sportivă, care se află în proprietatea acestei instituţii. Mai mult, în mod constant, de-a lungul anilor, la iniţiativa primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, CS Jiul Petroşani a fost sprijinit prin realizarea unor importante investiţii în întreţinerea şi modernizarea arenei sportive, a terenurilor de sport şi anexelor acestuia. În acest sens, au fost montate scaune moderne în tribunele stadionului Jiul, au fost realizate lucrări de infrastructură la vestiare, la sala de mese şi alte anexe ale complexului sportiv, a fost realizat iluminatul terenului de tenis, a fost modernizat prin aplicarea de gazon artificial unul din terenurile anexe ale complexului sportiv. În plus, a fost asigurată în repetate rânduri, cu titlu gratuit, prezenţa la meciurile echipei Jiul a Poliţiei Comunitare. 

- Din punct de vedere financiar, Primăria Petroşani a alocat, în mod constant, sume însemnate pentru susţinerea echipei de juniori Jiul Petroşani.

- Înfiinţarea CSM Petroşani reprezintă o altă iniţiativă la baza căreia a stat dorinţa primarului municipiului Petroşani de a avea un club sportiv al municipalităţii, la care au fost invitaţi să adere şi să activeze toţi acei sportivi dornici să participe la diverse competiţii, purtând însemnele acestui club sportiv şi al municipalităţii.

- În mod constant, la final de an, Primăria municipiului Petroşani şi Consiliul local, la iniţiativa d-lui primar Tiberiu Iacob-Ridzi, acordă premii tututor sportivilor din Petroşani care au obţinut rezultate notabile în cadrul competiţiilor naţionale şi internaţionale, pentru toate disciplinele sportive reprezentate.

- Dincolo de iniţiativele privind sprijinirea sportului de performanţă, primarul municipiului Petroşani a acordat o atenţie cu totul şi cu totul aparte încurajării şi susţinerii sportului de masă, creându-se în acest sens mai multe baze sportive, în special la unităţile de învăţământ, dar şi în diverse locaţii publice. Chiar şi programul „Zilelor municipiului Petroşani” cuprinde o suită de manifestări şi competiţii destinate exclusiv promovării şi încurajării sportului, în special în rândul copiilor şi tinerilor.
 
În ceea ce priveşte activitatea CS Jiul Petroşani din ultimii ani, în niciun caz lipsa de performanţă sau, în fine, decizia de retragere din campionat a echipei, luată de conducerea clubului în acest an, nu poate fi imputată Primăriei municipiului Petroşani, Consiliului local şi, cu atât mai puţin, primarului Tiberiu Iacob-Ridzi. 
Solicitarea, exprimată şi în petiţia semnatarilor protestului înaintat Primăriei municipiului Petroşani, ca Primăria şi Consiliul Local Petroşani să preia în administrare directă echipa de fotbal Jiul Petroşani nu reprezintă, din păcate, o soluţie pentru rezol­varea situaţiei în care se regăseşte aceasta.
„Am spus în repetate rânduri că bugetul local al municipiului Petroşani nu dispune de acele resurse financiare capabile să asigure susţinerea în totalitate a echipei de fotbal Jiul. Pe de altă parte, aşa cum am mai declarat, legislaţia nu ne permite să finanţăm, de la bugetul public, asociaţii sportive de interes privat, aşa cum este organizat, în acest moment, clubul Jiul. De asemenea, nu putem nici să preluăm, pur şi simplu, în actuala situaţie, de la CS Jiul echipa de fotbal şi să asigurăm finanţarea integrală a evoluţiei acesteia în campionat”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi. 

Nici exemplul altor primării din ţară (Primăria Oradea, Primăria Sibiu, Primăria Tg. Mureş) suge­rat de petiţionari şi cu atât mai puţin nostalgia momentelor de glorie ale echipei-fanion a minerilor din Valea Jiului nu sunt chestiuni în măsură să 
rezolve situaţia. Primarul municipiului Petroşani arată că nici bugetul local şi nici puterea economică a localităţii nu pot fi comparate cu cele din oraşele menţionate. „Adevărul este că simpla întreţinere a echipei de fotbal Jiul – fără să putem vorbi despre dorinţa de performanţă – ar costa administraţia locală cât toate celelalte evenimente publice pe care le organizăm într-un an (Zilele oraşului, Revelionul pensionarilor, nedeile momârlanilor, Ziua Copilului etc.). Ce să facem? Să renunţăm la tot pentru a finanţa doar echipa de fotbal ? Să ne aducem aminte că, în perioadele de glorie ale Jiului, echipa beneficia de finanţarea unui colos al industriei naţionale – Compania Huilei – de unde se pompau resurse financiare uriaşe pentru susţinerea echipei, fapt care a generat, să ne aducem aminte, nu o dată, discuţii şi controverse legate de finanţarea echipei de fotbal. Or eu, ca primar al municipiului Petroşani, nu mi-am permis şi nu-mi voi permite niciodată să dau măcar ocazia unor astfel de discuţii legate de finanţările făcute din bani publici, pentru sport sau pentru orice altceva”, precizează primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Cu toate acestea, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi este întrutotul de acord că, pentru iubitorii de fotbal din Petroşani şi din Valea Jiului, dar şi pentru prestigiul acumulat în cei aproape 100 de ani de existenţă ai echipei de fotbal Jiul Petroşani, continuitatea activităţii acesteia este una absolut justificată. În acest sens, primarul municipiului Petroşani propune şi o posibilă soluţie: „Nu privesc această problemă punând în faţă chestiunea abandonării definitive a subiectului. Dimpotrivă, propun şi sunt gata să susţin o posibilă soluţie. O soluţie care nu este însă dependentă exclusiv de Primăria Petroşani, ci de întreaga comunitate. Să ne aducem aminte că, în ultima sa perioadă de glorie (anii `90) echipa de fotbal Jiul Petroşani era susţinută nu doar de sponsori generoşi şi puternici, nu doar prin contribuţia tuturor autorităţilor locale din Valea Jiului, ci, în principal, din contribuţia suporterilor, care cotizau din propriul salariu, în fiecare lună, pentru activitatea CS Jiul, în contul unui abonament la meciurile de acasă ale echipei. Pe acest model, propun să iniţiem o subscripţie publică la care să participe, în primul rând, suporterii echipei, dar şi iubitorii de fotbal din Petroşani, din Valea Jiului şi nu numai. În plus, personal voi căuta să conving o parte din agenţii economici şi reprezentanţii celorlalte comunităţi din Valea Jiului să vină alături de noi, astfel încât, împreună, să putem asigura în primul rând finanţarea şi, mai apoi, cadrul necesar unei activităţi generatoare de performanţă în cadrul echipei de fotbal fanion a Văii Jiului. Pentru că soluţia salvării şi relansării în competiţiile de înaltă clasă  a acestei echipe nu poate fi decât una a întregii comunităţi”, a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi.
În altă ordine de idei, primarul municipiului Petroşani dă asigurări că a fost, este şi rămâne un susţinător al sportului, atât de mase cât şi de performanţă. „Consider că acuzaţia că nu mi-ar plăcea sportul, pe care mi-o aduc autorii protestului adresat primăriei, este şi nedreaptă şi nejustificată. Cred că, în ultimii ani, am demonstrat prin faptele mele că nu sunt doar un susţinător fervent al mişcării sportive din oraşul nostru, ci şi un  practicant al sportului, desigur nu la nivelul celui de performanţă, ci doar de plăcere. Doresc să vă asigur că, în ciuda oricăror obstacole pe care le-am mai întâmpinat, toate promisiunile pe care le-am făcut cetăţenilor din Petroşani se vor materializa. Inclusiv în domeniul sportului, dar nu numai”, mai precizează primarul municipiului Petroşani. 

Comentarii articol (2 )

#1 sandu02.02.2013,  17:59:42
Bun raspuns dle primar.Jos palaria !
#2 neutru - Deva 09.02.2013,  22:11:53
Trist moment... usor s-a instrainat (privatizat) Jiul, greu de readus in situatia anterioara ... Normal, ar trebui ca un grup de initiativa sa inceapa eforturile pentru asigurarea unei finantari de intretinere. Dar vad doua probleme mari : ~ readucerea fara cheltuieli a jucatorilor : ~ mobilizarea locuitorilor/simpatizantilor echipei Jiul (din toata Valea Jiului) pentru a asigura finantarea echipei. Greu de crezut ca se vor gasi suficienti sustinatori/cotizanti, mai ales pentru ca in Valea Jiului, oamenii au fost obisnuiti sa tot primeasca si NU sa dea ! Ca fost petrosanean, stiu ce spun. Dar cineva trebuie sa ia initiativa ...Decat zece mii de plangaciosi mai bine 1 - 2 oameni cu initiativa si ... la drum cu mobilizarea ! SUCCES !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

Este uimitoare patima vechilor suporteri care au rămas fideli Jiul Petroşani.

 

În orice col[..]

04.08.2015, 15:01   |    0 comentarii

Vă aducem la cunoştinţă, pe această cale, tuturor membrilor acestei filialei că, începând cu 1 iunie 2015, conducerea [..]

30.07.2015, 16:32   |    13 comentarii
Marin Tudorache, managerul echipei de fotbal CSM Jiul Petroşani, a declarat că astăzi, 13 iulie, va depune o cerere la Primăria Petroşani[..]
12.07.2015, 22:16   |    0 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter