01.02.2013,  16:59:49 | 1 comentariu | 1313 vizualizari
La şedinţa CL Petrila / Costel Avram faţă-n faţă cu consilierii
de Corneliu BRAN

Directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani (ASVJ), Costel Avram, a discutat cu Consiliul Local Petrila proble­mele legate de apă. A subliniat că societa­tea de apă nu are bani de investiţii în 2013 în reţelele vechi de apă din Colonia Brătianu.

Apa nu se va mai scumpi
Avram nu a venit întâmplător la şedinţă, deoarece în ziua şedinţei, miercuri, directorul ASVJ mai purtase o discuţie cu primarul Ilie Păducel despre situaţia societăţii de apă la Petrila, despre problemele existente şi despre proiectul ADI. 
Costel Avram, după finalizarea tuturor punctelor de pe ordinea de zi a şedinţei, a început într-un ton optimist: „societatea de apă a început să meargă bine. Dar ca întotdeauna este loc şi de mai bine”. A menţionat că ASVJ a încasat cu aproximativ 30 de miliarde de lei în plus în 2012 faţă de 2011, diminuându-se totodată şi numărul restanţierilor. Apoi, s-a referit la preţul apei, considerând că preţul de 5,41 lei pe metrul cub de apă plus canalizare nu este unul mare, dar nici mic, atrăgând atenţia că apa nu se va mai scumpi atâta vreme cât dumnealui este director. Suntem curioşi s-o vedem şi pe-asta… 
 
Datorii, debranşări şi… proiecte
Ajungând la punctul dureros, creanţele, Costel Avram a informat consilierii locali din Petrila că acestea sunt încă mari, „de 172 de miliarde de lei la ora aceasta”: „Măsurile de debranşare sunt dure, dureroase, recunosc asta, dar în aceeaşi măsură sunt eficiente. Problema este şi cine sunt aceşti datornici… Mulţi dintre ei sunt profesori universitari, ingineri, jurişti, avocaţi, unii cu restanţe de 50-60 de milioane de lei. Nu e posibil aşa ceva! Sunt, e drept, şi oameni săraci, cum a fost cazul unui cetăţean chiar azi, care avea o restanţă de 90 de lei şi căruia i-am făcut un angajament de plată pe trei luni. Astea sunt cazuri cât de cât de înţeles, dar celelalte nu pot fi înţelese. Vă mai dau un exemplu, chiar acum, fostul lider de sindicat Vasile Savu a plătit 28 de milioane de lei, probabil din cauză că a fost dat în presă. De ce n-a făcut acest lucru mai repede rămâne, cum spuneam, de neînţeles…” (pentru a înţelege fenomenul, poate că Avram ar trebui să întrebe vechea conducere – n.r.). 
Referitor la creanţele Petrilei, Costel Avram a spus o cifră: 17,538 miliarde de lei vechi. Din care circa 8 miliarde de lei de la populaţie, dintr-un total de 89.383 de abonaţi casnici. Directorul ASVJ a atras atenţia consiliului local că tocmai din cauza acestor creanţe vor fi debranşate în zilele următoare, la Petrila, circa 180 de familii.
Apoi, directorul general Costel Avram a vorbit de proiectul de 40 de milioane de euro, care se derulează şi la Petrila. A menţionat că la Petrila acest proiect a reuşit în proporţie de 100%: „Trebuie spus că prin acest proiect la Petrila se va reuşi, până la finalul lucrărilor, montarea a 4,5 km de conducte de apă şi a nu mai puţin de 14,396 km de canali­zare, cele mai avansate lucrări din proiectul de 40 de miliarde de euro fiind la Petrila şi Aninoasa”.
Referitor la problemele din Brătianu, acolo unde este nevoie de conducte noi, toată reţeaua de conducte vechi din fier şi plumb fiind praf, Costel Avram i-a informat pe cei prezenţi că în acest cartier este nevoie de 6,5 milioane de lei noi de investit. Bani pe care SC ASVJ nu-i are. „Se vor rezolva toate problemele în Brătianu, dar în etapa a II-a a proiectului care se va derula în intervalul 2014-2019”.
Avram a spus că problema de la Moliviş, construirea unei staţii de pompare, s-ar rezolva dar tot cu bani, circa 2 miliarde de lei, bani care nu sunt disponibili la societatea de apă („poate cu sprijinul consiliului local, dacă ne ajutaţi financiar vom putea face lucrarea”), deoarece societatea a avut şi are multe plăţi de făcut, dar mai ales la societatea Nova Serv, de unde au fost închiriate maşinile. „Am plătit azi 7 miliarde de lei, ne-au mai lăsat trei luni, am avut 15 miliarde de plată, vom da câte două miliarde pe lună şi scăpăm de această datorie”, a mai spus Costel Avram.
Încheind informarea, directorul şi-a exprimat dorinţa ca pe viitor să existe o relaţie mai bună, mai apropiată între Apa Serv Valea Jiului şi consiliile locale, inclusiv cel din Petrila, „în fond acţionari cu toţii la această societate”.
 
Ping-pong cu primarul
După Avram primul care a luat cuvântul a fost primarul Ilie Păducel.  Calm în exprimare, dar vizibil apăsat că ASVJ nu va face lucrarea din Colonia Brătianu, acesta a spus: „Nu cred că vom găsi soluţii pentru schimbarea reţelei de apă. Nu avem aceşti bani, nici chiar mai puţini. În Brătianu avem acum reţea de canalizare. Vrem să asfaltăm, dar dacă nu se schimbă reţelele de apă nu facem bine. Pe timpul lucrărilor la canalizare au fost cel puţin 25 de avarii la conductele de apă. Dacă la Moviliş sau la Moşici, să zicem că mai suportă oarece amânare, la Brătianu e importantă această lucrare. Brătianu are prioritate zero”.
Costel Avram i-a pasat imediat mingea primarului Păducel, repetând cele spuse înainte: „Domnule primar, SC Apa Serv Valea Jiului SA nu are bani de investiţii la această lucrare, singura soluţie ar fi să se aştepte etapa a doua a proiectului… Dar bani de investit nu avem, îmi pare rău, asta-i situaţia”.
„Bun, o să încercăm să apelăm la cetăţeni, poate vor cumpăra dumnealor conducte, ţevi, iar noi, împreună cu dumneavoastră, măcar să le instalăm. Să vedem… Lumea e săracă, are probleme, dar poate reuşim”, a spus Păducel.
După acest schimb de replici, primarul Păducel i-a mai servit una directorului Avram: „Eu nu zic că nu este bună măsura de debranşare, dar, vă rog, pe cât posibil aş dori să-i debranşăm doar pe cei rău platnici sau pe cei care fură!”. După care l-a rugat pe Costel Avram să rezolve funcţionarea sistemului pluvial de pe strada Republicii, unde sunt „mari probleme în zona centrală a oraşului, domnul Benke ştie de ce vorbesc”. Tot primarul l-a mai rugat pe Avram să păstreze acest sistem de eşalonare a datoriilor la apă, „deoarece sunt mulţi oameni cu pensii şi salarii mici, care nu pot plăti la timp, trebuie să-i înţelegem”.
Directorul general a dat de înţeles că problema de pe Republicii se va rezolva rapid, ca şi cea de pe 22 Decembrie, unde este vorba de o decolmatare, dându-i ca sarcină consilierului Benke, angajat al ASVJ, să se ocupe de aceste probleme cât mai repede. În privin­ţa eşalonării datorii­lor, Costel Avram a spus că sistemul se păstrează, dar i-a reamintit primarului că  are o datorie din 2012 de 100 de mili­oane de lei. „Aveţi datorii de 100 de mili­oane de lei, cota aceea de 12 %, ca să avem garanţia să mai investim la Petrila, aceşti bani trebuie plătiţi”.
Primarul s-a apărat: „O vom plăti, chiar o să văd de ce până la această oră n-au fost plătiţi aceşti bani”.
La un moment dat, în discuţii a intervenit şi consilierul Gheorghe Bobar. Care a dat de înţeles că nu Petrila e „buba” creanţelor.
Una peste alta, o mini-şedinţă în cadrul şedinţei de consiliu local, bună ca şi informare şi dialog. Din păcate, nu poate fi trasă nicio concluzie, pe motiv că marile probleme încă n-au soluţii financiare.
Măcar de-ar rezolva consilierul Benke cele două sarcini trasate de directorul Avram şi tot ar fi ceva…


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 gigel01.02.2013,  17:21:38
Faceti verificari, pentru a depista hotii de apa.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Conducerea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. a luat decizia de a mai efectua trei lucrări de investiţii, de reabilitare de reţele[..]
29.06.2015, 20:39   |    7 comentarii
►Şi tot de la distanţă pot fi prinşi şi cei care „aranjează” noile contoarele de apă montate la case[..]
24.06.2015, 19:43   |    6 comentarii
După cum v-am informat la timpul potrivit, Petroşaniul s-a confruntat cu o serie de furturi de capace de canal, 26 de capace dis[..]
11.05.2015, 21:01   |    2 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter