04.02.2013, 00:46:08 | 1 comentariu | 691 vizualizari
Afaceri necurate pe situri arheologice / Cum o firmă mică-mică ia potul cel mare-mare!
Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Curtea de Conturi (CC) a României a descoperit mai multe nereguli referitoare la modul în care s-a derulat o afacere, în care Ministerul Culturii a atribuit unei firme proaspăt înfiinţate, Vanderlay SRL, din municipiul Hunedoara, contracte pentru inventarierea de situri.
O coincidenţă „întâmplătoare”
Raportul pe anul 2011 al Curţii de Conturi detaliază această situaţie, făcând observaţia că, în perioada 2005-2009, au fost finanţate „proiecte de inventariere situri” fără ca acestea să fi fost aprobate prin ordin al ministrului şi fără a avea la bază metodologii/ criterii de finanţare, existând întrepătrunderi cu activitatea de finanţare a şantierelor arheologice, care aparţine altui program, respectiv Programul Naţional de CercetareArheologică.
„Serviciile de bază de date, culeg ere date topografice, inventariere situri arheologice” ar fi trebuit să fie executate prin Institutul de Memorie Culturală (CIMEC), instituţie subordonată Ministerului Culturii şi finanţată integral din venituri proprii.
Din anul 2008, Vanderlay mai preia contractual operaţiuni de verificare a obiectivelor din anii anteriori şi servicii ce ar fi trebuit susţinute de direcţii judeţene înzestrate, pe bani buni, din fonduri publice, în aceste scopuri.
Raportul CC mai arată că, pentru anul 2010, propunerea de buget de 500.000 lei înscrisă în bugetul proiectului „Inventariere situri înscrise în LMI” a fost întocmită anterior primirii notelor de fundamentare transmise de direcţiile judeţene beneficiare de fonduri şi s-a dovedit a fi exact totalul sumelor solicitate ulterior prin notele de fundamentare ale fiecăreia dintre cele zece direcţii judeţene care au primit fonduri pentru acest proiect. Desigur, o coincidenţă „întâmplătoare”…
Pentru SRL sunt bani, pentru Sarmizegetusa, ioc!
Toată povestea cu inventarierea siturilor arheologice pare doar o acoperire de bani cheltuiţi în gol, atâta timp cât, de exemplu, situl de la Sarmizegetusa Regia, deşi a fost teoretic inventariat, nu apare în inventarul Ministerului Culturii, pentru că acest minister a avut bani de aruncat aiurea, dar nu şi-a permis să treacă în inventar şi să preia cu acte în regulă un asemenea ansamblu cu o valoare patrimonială uriaşă.
Paradoxal, isteaţa firmă Vanderlay, care avea ca obiect de activitate, la vremea când intra direct în marile afaceri, lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale şi figura cu un singur angajat, a reuşit să obţină şi contractul de servicii de descărcare de sarcină arheologică la tronsoanele de autostrada Deva-Orăştie şi Orăştie-Sibiu. Bani buni, adică. Prin parafrază, vorba aceea: „Eu sunt mic, tu fă-mă mare!”,
Comentarii articol (1 )
#1
Talibanu04.02.2013, 07:24:52
Hoti de comori dacice. Nu ne meritam istoria. Mai bine sa mai ramana ingropata cateva generatii.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
