06.02.2013,  13:55:14 | 0 comentarii | 1160 vizualizari
Dacă guvernul va aloca 15 miliarde de lei, / Blocul social din Petrila - finalizat în acest an
de Corneliu BRAN

La Petrila sunt depuse anual sute de cereri pentru obţinerea unei locuinţe sociale din fondul locativ de stat. Anual, cu ajutorul comisiei de specialitate, primăria şi consiliul local încearcă să rezolve măcar câteva zeci, mai multe soluţionări nefiind posibile în momentul de faţă din cauza numărului mic de locuinţe.

Finalizarea blocului din Lonea - întârziată 
După ce se vor finaliza blocurile de locuinţe sociale din Lonea, primarul Ilie Păducel speră să rezolve în acest an mai multe cereri decât în anul trecut. Blocurile sociale vor avea în total 76 de locuinţe nou-nouţe. Dacă adunăm şi alte câteva zeci de locuinţe goale care aparţin de fondul locativ de stat, din blocurile turn de la Cap de Linie, rezultă că în acest an ar putea fi disponibile circa 100 de locuinţe, în care să fie găzduite, în chirie, familii şi persoane care în acest moment nu-şi pot permite achiziţionarea unei locuinţe de pe piaţa imobiliară.
Proiectul care vizează cele 76 de locuinţe sociale noi de la Lonea se derulează prin MDRT, fiind obţinut pe vremea când în fruntea ministerului era Elena Udrea.
Din lipsă de fonduri, finalizarea investiţiei, care avea termen de predare anul 2012, s-a prelungit până în 2013.
„Ar mai fi vorba pentru restul de execuţie de 15 miliarde de lei, iar din partea noastră, pentru introducerea utilităţilor, de 3 miliarde de lei. Aceste apartamente  trebuia să le punem în funcţiune în 2012. Nu s-a putut. Sperăm ca în 2013 să se poată. Totuşi, e vorba de nişte locuinţe sociale. Nimeni nu-şi poate permite să se joace cu vieţile oamenilor şi aşa complicate din cauza atâtor greutăţi şi probleme de tot felul. De aceea sper că se vor găsi 15 miliarde de lei la Ministerul Dezvoltării pentru finalizarea investiţiei”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel.
 
Atenţie la criterii!
În altă ordine de idei, dar foarte important pentru cetăţenii din Petrila, este că la ultima şedinţă de consiliu local printr-un proiect de hotărâre, votat în unanimitate, devenit astfel hotărâre de consiliu local, criteriile privind stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe şi a criteriilor de repartizare pentru locuinţe sociale de la primărie, din fondul locativ de stat s-au schimbat.
 
Criteriile de acces la locuinţa socială
Pe baza unei cereri de locuinţă, aceasta poate fi depusă numai în nume propriu doar dacă titularul cererii de locuinţă şi soţul sau soţia acestuia nu deţine sau nu a deţinut altă locuinţă după anul 1990. Apoi, titularul cererii trebuie neapărat să aibă domiciliul în Petrila sau în locali­tăţile aparţinătoare. De asemenea, titularul sau soţia/soţul să nu deţină un teren proprietate personală mai mare de 250 mp. Şi nu în ultimul rând, titularul cererii trebuie să facă dovada unui venit permanent, care să acopere achitarea chiriei lunare şi a cheltuielilor aferente locuinţei.
 
Greva de la Lupeni din 1977  cam „uitată”…
Criteriile de prioritate a cererilor prevăd, în primul rând, că prioritatea principală o au tinerii căsătoriţi – fiecare cu vârsta până în 35 de ani. Pe locul doi la prioritate se situează tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială care au împlinit vârsta de 18 ani, urmaţi pe locurile trei şi patru de invalizii de gradul I şi II şi de persoanele cu handicap. La a cincia poziţie se situează pensionarii, în timp ce pe a şasea poziţie se află veteranii şi văduvele de război. Lo­cu­rile 7 şi 8 sunt alocate revoluţionari­lor din 1989 şi celor care s-au revoltat la Braşov în 1987, precum şi deţinuţilor politici persecutaţi de regimul comunist. Interesant, despre revolta minerilor de la Lupeni, Valea Jiului, din 2-3 august 1977, când Ceauşescu s-a clătinat pentru prima dată şi când, după aceea, mulţi ortaci sau familiile lor au avut numai de suferit, nu se suflă nimic în aceste criterii… Halal patriotism local şi respect faţă de adevărul istoric, stimaţi consilieri! Aşa cum s-a amintit de Braşov se putea aminti aici şi de Lupeni! O fi doar o simplă scăpare, sau ce?
În fine, la poziţia nouă sunt amintite cadrele sanitare, cadrele didactice, personalul bugetar cât şi persoanele care au un loc de muncă stabil în Petrila sau în localităţile aparţinătoare.
 
Punctajul de la analiza dosarului
După depunerea dosarului, în urma ana­-li­zei acesta va fi punctat. Criteriul unu la acest capitol va fi situaţia locativă. Astfel, un chiriaş din fondul locativ privat primeşte 10 puncte, faţă de un cetăţean „tolerat în spaţiu”, care primeşte doar 7 puncte.
Suprafaţa locuibilă deţinută este un al doilea mare criteriu. Aici punctele sunt următoarele: mai mare de 15 mp – 5 puncte, între 12-15 mp – 7 puncte, între 8-12 mp – 9 puncte şi mai mic de 8 mp – 10 puncte.
Starea civilă este al treilea criteriu: cel căsătorit primeşte 10 puncte, celibatarul - 8 puncte.
Al patrulea criteriu major se referă la numărul de copii. Pentru un copil se obţin 2 puncte, pentru doi - 3 puncte, pentru trei copii - 4 puncte, pentru 4 copii - 5 puncte şi pentru mai mult de 4 copii - 10 puncte.
Starea de sănătate a solicitantului/ soţului/ soţiei/ copiilor care locuiesc cu solicitantul este al cincilea mare criteriu. Astfel, persoanele cu handicap grad I primesc 10 puncte, în timp ce persoanele cu handicap grad II şi III primesc 7, respectiv 4 puncte.
Contează foarte mult şi vechimea cererii, care este al şaselea mare criteriu. Până la un an vechime se primeşte doar un punct, între 1-2 ani se primesc 3 puncte, între 2-3 ani se primesc 6 puncte, între 3-4 ani vechime se acordă 9 puncte şi la peste 4 ani se acordă punctajul maxim, adică 10 puncte.
Locul de muncă are şi el valoare, fiind al şaptelea mare criteriu. Un loc de muncă la o instituţie bugetară are valoarea maximă, 10 puncte, un loc de muncă în cadrul unei regii autonome are valoarea de 7 puncte, un loc de muncă la societăţi comerciale sau în cadrul unei asociaţii familiale are 6 puncte, în timp ce o persoană care nu are loc de muncă primeşte doar un punct.
Ei bine, pentru a avea un punctaj mare şi a primi o locuinţă de la primărie contează şi venitul mediu net/membru de familie. Un venit mai mic decât venitul net minim pe economie face 20 de puncte, în timp ce acelea cu un venit cuprins între venitul net minim şi venitul net mediu pe economie face doar 10 puncte.
Cel de-al nouălea criteriu şi ultimul ţine de studii. Pentru studii universitare de lungă sau scurtă durată cu examen de licenţă sau doctorat echivalent, pentru doctorat sau masterat se alocă 40 de puncte. Pentru şcolile tehnice, post-liceale, şcolile de maiştri, colegii şi subingineri se alocă 35 de puncte, iar pentru studii medii – liceu se alocă 30 de puncte. În fine, cei cu studii generale vor primi 10 puncte, iar cei fără studii vor primi 5 puncte.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Veşti tragi-comice ne sosesc din cea mai estică mină a Văii Jiului: Mina Lonea. Ne facem datoria faţă de angajaţii greu &ic[..]
20.11.2014, 20:54   |    32 comentarii
La limită, cu doar 50,37 la sută din voturi, Victor Ponta a reuşit să fie pe primul loc în judeţul Hunedoara, conform d[..]
17.11.2014, 20:05   |    0 comentarii
Premierul Victor Ponta se va afla astăzi în judeţul Hunedoara. Fiind campanie electorală, acest lucru nu pare senzaţional, social-de[..]
29.10.2014, 20:35   |    2 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter