10.02.2013,  21:02:35 | 14 comentarii | 3224 vizualizari
De pe vremea romanilor, deontologic ar fi aşa: / Să ascultăm şi cealaltă parte!
de Mihai BARBU

Recent, în „Gazeta de dimineaţă”, a apărut, sub semnătura ziaristei Rodica Muntoi Mârza, un articol denigrator la adresa d-nei director Cecilia Mitran, de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Petrila, care „este acuzat de mai mulţi profesori de abuz în serviciu”.

Ceea ce este deranjant în respectivul articol (Catedrele mişcătoare de la „Constantin Brâncuşi”) este că acei „mai mulţi profesori” nu au nici nume, nici chip, dar critică, de zor, o persoană care are, în mod explicit, nume, prenume şi funcţie. Nu ni se pare nici cinstit, nici deontologic. Acest mod şchiop de a prezenta realitatea ni se pare asemănător celor care acţionează, în mod interlop, pe străzi lăturalnice şi sub protecţia întunericului. Pentru că metoda ne pare extrem de cunoscută încă de pe vremea inspectorului general de tristă amintire, d. Alexandru Lăutaru, am decis să luăm, în mod hotărât, atitudine şi să dăm o replică respectivei practici „jurnalistice”. Repetiţia, spune latinul, e mama învăţăturii. E adevărat doar dacă această repetiţie e pusă în slujba unui ideal înalt. Când această repetiţie se referă la practici condamnabile, ea trebuie să primească o reacţie pe măsură. 
Cea care o reclamă, prima, la ziar pe d-na director Cecilia Mitran  este profesoara Marcela Ioniţă pe motiv că nu a fost titularizată la Colegiul „Constantin Brâncuşi” din Petrila. Adresa Inspectoratului Şcolar al judeţului Hunedoara nr. 12035 din 3.05.2012 este lămuritoare şi nu mai lasă loc de interpretări suplimentare („Cele 14 ore de mecanică sunt fracţiune a catedrei directorului unităţii, în funcţie la data constituirii proiectului, în persoana doamnei Cecilia Mitran” iar „vacantarea a cel puţin 18 ore de mecanică pentru anul şcolar 2012-2013, la care faceţi referire în petiţie nu se confirmă, în condiţiile în care, conform legislaţiei în vigoare, cadrul didactic Heljiu Ileana, titular pe catedra de mecanică, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă începând cu luna mai 2013, ca atare doamna ocupând catedra, până la finele anului şcolar”). Simplu ca bună ziua. 
A doua chestiune ridicată de d-na prof. Ioniţă Marcela se referă la prezenţa (sau, mai precis, la absenţa) colegilor la susţinerea lucrării sale de grad şi că acest lucru ar fi fost cauzat de presiuni ale directorului. Pentru că am fost în şcoală în acea perioadă putem depune mărturie că acuzaţia petentei nu se susţine. Nimeni nu a fost împiedicat să participe la eveniment, iar absenţa colegilor a fost, pentru fiecare, o opţiune personală. Ţinem minte că d-na profesoară se lăuda că, la susţinerea sa, va veni şi toată floarea primăriei de peste drum de liceu (în care delegaţie era menţionat, cu insistenţă, pentru a impresiona definitiv asistenţa şi numele unui personaj, „Mânuţă”, care şi-a transformat porecla în renume!). Dar, ca să respectăm adevărul istoric, niciun domn din conducerea primăriei nu a asistat-o pe d-na profesoară la eveniment. Prin urmare, cifra de 25 de profesori care ar fi luat parte la susţinerea respectivă pare, oarecum, fantasmagorică.
A doua persoană despre care se vorbeşte în articol, fără a fi numită, e d-na profesoară  Cîndea Nicoleta. Profesoara Cîndea e una dintre cele mai active persoane din lumea organizaţiilor neguvernamentale. E păcat că Nicoleta Cândea nu e o persoană publică şi că lumea nu cunoaşte, aşa cum se cuvine, activitatea sa pe plan internaţional în acest domeniu. Ea a bătut lumea în lung şi lat, a văzut multe, a înţeles multe şi încearcă să împace, cum poate mai bine, statutul său de profesoară cu prezenţa sa la reuniunile internaţionale la care este invitată. Durerea Nicoletei Cîndea este faptul că i s-a făcut poprire pe salariu la solicitarea SC EOS KSI România SRL. Profesoara a contestat la Judecătoria Petroşani acţiunea intimatei având ca obiect „contestaţia la executare”. Colegiul din Petrila a cerut Judecătoriei precizări suplimentare privind legalitatea reţinerii salariale. Prin adresa nr. 961 din 5.02.2013, Judecătoria Petroşani menţionează că „întrucât nu s-a formulat cerere de suspendare a executării silite până la soluţionarea contestaţiei la executare” nu s-a dispus suspendarea. Termenul următor al procesului e 15 februarie a.c. şi soluţionarea pare aproape. În mod cert, lucrurile pot fi îndreptate doar de instanţă şi nicidecum de conducerea Colegiului. Logic, nu-i aşa?
Finalul articolului mai face o probă de maximă deontologie profesională: „Cadre didactice care au vorbit pentru GDD spun că alţi profesori au plecat de la această unitate din cauza…”. Bănuiţi, nu-i aşa?, din cauza cui. Dar o afirmaţie, ca să fie credibilă, ar trebui să fie însoţită şi de identitatea celor care afirmă şi susţin ceva. În caz contrar e vorba doar de o calomnie scrisă pe principiul „Calomniaţi, calomniaţi că tot se va prinde ceva… “
 
P.S. Aş fi putut foarte bine să mă fac că articolul, la care ne-am referit mai sus, nu există. Dar a nu observa un lucru nu înseamnă că acel lucru nu există. Cu câţiva ani în urmă, am avut şi eu parte, din belşug, de astfel de articole „deontologice” deversate, săptămânal, într-o fiţuică din vestul Văii Jiului. S-au dovedit, în ceea ce-i priveşte pe „semnatari”, a fi fost extrem de eficiente. Nu aş vrea ca astfel de lucruri să se mai petreacă în învăţământul românesc. Şi, mai cu seamă, în învăţământul hunedorean…
Apoi, am scris această punere la punct mai mult din pricini sentimentale. Am urmat liceul din Petrila şi păstrez dascălilor mei de atunci cea mai frumoasă amintire. Predau acum, acolo, doar pentru că îi ţin locul unei colege, care şi-a luat un concediu de studii pentru definitivarea unei teze de doctorat. Prin urmare, fiind doar un dascăl trecător prin acest colegiu, nu am un interes manifest în problema dezbătută mai sus. E, doar, o chestiune de principiu… (Iar dacă îi ascultaţi şi pe ceilalţi dascăli, care nu au vorbit pentru GDD, vă confirm faptul că în cancelarie e o atmosferă plăcută şi dascălii nu par a fi deloc stresaţi. De aceea vin, cu mare plăcere, să-mi ţin respectivele ore…).
În altă ordine de idei, i-am povestit bunului meu prieten, profesorul Gheorghe BOANTĂ, despre intenţia noastră de a nu fi indiferent la atacarea imaginii liceului unde, amândoi, am învăţat carte. Mi-a zis că e de total acord cu intenţia noastră şi să-l semnez şi pe el. Ceea ce consideraţi că am şi făcut.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (14 )

#1 nicoleta cindea 11.02.2013,  01:00:00
e pacat ca acest domn Barbu Mihai stie caci Judecatoria Petrosani a gasit o szuca asa cum face din 2009 in ceea ce priveste cazul meu ,solutiile dansilor fiind in atentia CEDO si UE ceea ce stia acest domn Barbu MIhai . Danusl poate scrie ce doreste pantru caci pentru dansul s-a rezolvat plecarea cu invoire semanta de inspectorat . Daca tot nu a predat de la inceput a acest liceu ma intreb ce interese il fac sa scrie ceva despre aceasta clan unde toti sunt nasi si fini . De ce nu scrie adevarul acest domn profesor sua are ceva interese sa ascunda denigrerile facute la adresa mea decatre domna Mitran .......... atunci cand nici nu stia caci nu facusem reclamie la presa ....... Oare din cauza solutiilor corecte date de justitia romana este cazul meu la CEDO . De fapt da , orice lucrator de la banca care va spune caci av eti lipsa iun cont facut de catre dansul poate fi promovat intro funtie superioara . Sa nu uitam caci alti care au placat in proiectele mele ua plecat cu suplinire de ore asa cum este normal , Liceul nu dispuen de nici un proiect international desi se lupta sa castige asa ceva , Sau cafea facuta cu atat gratie de sefa catedrei tehnice l-a induplecat sa ascunda devarul a ceea ce se intampla in liceu la adresa mea ...de atatia ani de zile . Sa vedem ce iti tine asa legati pe toti acesti sutinatori ......... Domnul Bonta cae ural sa fiu data afaa atunic la acel consiliu facut ad hoc pentu eliminarea mea ............ si trimterile mele repetate la psihiatrie prin abuz de putere ............... pentru ce o sustineti pe doamna Mitran pentru ca ne lectiicum sa ajungi din sudorita doctor inginer despartind familii .
#2 Lorelei11.02.2013,  08:08:59
Acuzele sunt facute de catre persoane frustrate... D-na director si echipa sa sunt competente si corecte.
#3 un cititor11.02.2013,  10:37:12
Buna ziua. Nu cunosc speta doamnei Candea, dar ce am remarcat sunt greselile de ortografie si gramaticale ale doamnei, care sunt de neiertat pentru un cadru didactic. Numai bine.
#4 alt cititor11.02.2013,  12:58:18
Ai dreptate.Modul in care d-na scrie o caracterizeaza cu siguranta....
#5 un petrilean11.02.2013,  14:16:50
inspira compasiune
#6 Livia14.02.2013,  23:06:34
Dupa cum am mai spus intr-un comentariu, d-na jurnalist trebuia sa vada mai intai adevarul, stand de vorba cu mai multe persoane de la Colegiul Constantin Brancusi si abia apoi in cunostinta de cauza sa faca un articol bazat pe realitate si nu unul denigrator fara nici un fundament real.
#7 ionutz16.02.2013,  23:23:34
candea prima data sa mearga sa mai bea o tuica si la urma sa se apuce de invatat limba romana , nu e in stare sa tina o ora de curs dar din pacate doamna Mitran poate nu ia ami tolerat ei lipsurile ei de la cursuri sau cursurile pe care zicea ca le tine dar ea nu era in institutia respectiva si era cine stie pe unde la o baute sau......... candea dute si culcate si mai invata sa scrii!! si al CEDO tot asa ai scris plangerea :))))
#8 wind17.02.2013,  06:10:02
@1 "cum sa ajungi din sudorita doctor inginer! " Bă,a scris încriminata, cu greșeli de ortografie(la început am crezut că se exprimă în italiană și-mi ziceam că uite ,bă,ce ușoară-i italiana)dar ultima frază e magistrală, face toți banii !Bravo,Nicoleta ! Și nu te impacienta cu orele de curs, sunt catastrofe mai mari ca tine și le merge bine merci !
#9 gigel17.02.2013,  11:28:26
E pacat ca se discuta despre cadre didactice in acest mod.
#10 Pentru ionutz - cel analfabet22.02.2013,  20:50:56
...sa se apuce de invatat limba romana... candea dute si culcate... DU-TE... CULCA-TE... Rade harb de oala sparta.
#11 lia23.02.2013,  11:11:08
D-nei dir.: Pe cine nu lași să ... nu te lasă să...Am dreptate?
#12 ptr.wind23.02.2013,  15:29:37
TU cu cine votezi ???....
#13 nicoleta cindea20.09.2013,  20:47:13
greselile de ortografie se datoreaza diabetului capatat din cuaza stresului in care traiesc .........cat despre lectiile mele nu voi aveti dreptul sa vorbiti au fost altii autorizati care au caracterizat lectiile mele ............. cei care ma trimit sa invat carte sa reusesca sa realizeze ce am facut eu si apoi sa vorbeasca ....... cand vor duce numele Romaniei acolo unde l-am dus sa vorbeasca .............. nu este usor sa supravietuiesti intre dusmani care nu le place sa se creada culti dar care musamlizeaza adevarul ..........de ce nu castiga cei care stiu carte proiectele mele, dar e usor sa acuzi, fara sa fi capabil sa poti fi nominalizat in revistele internationale pentru rezultatele obtinute cu elvii la clase ........... asa ca ionut numai fi frustat de cartea pe care o sti ..............


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a premiat astăzi, &nbs[..]

16.06.2015, 14:34   |    0 comentarii
Ieri, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara a avut loc o întâlnire cu o delegaţie a reprezentanţilor unită[..]
05.05.2015, 20:53   |    0 comentarii
Numai bine s-a potrivit încă un val de bani către o categorie socială, e drept, batjocorită la greu de Funeriu, chiar &i[..]
06.11.2014, 20:54   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter