11.02.2013,  21:07:28 | 0 comentarii | 916 vizualizari
Ieri, la Primăria Petroşani / 9 patroni din centrul civic au discutat regulamentul de funcţionare a teraselor
de Corneliu BRAN

 În 5 capitole sunt cuprinse 27 de articole redactate cu gândul la cetăţenii urbei

Noul aspect al zonei pietonale din partea de nord a Petroşaniului va aduce de la sine, începând din aprilie, mai mulţi clienţi proprietarilor de terase decât până acum. 
Din experienţa anilor anteriori Primăria Petroşani a învăţat că nu toate sunt bune şi frumoase în zonele unde există terase. Seara, mai ales după orele 21:00, mai există terase unde boxele plasmelor duduie, deranjându-i pe petroşenenii care locuiesc în zonă. Apoi, mai există probleme de curăţenie a zonei, sau care ţin de aspectul estetic, dar şi elemente care ţin de îngreunarea deplasării pietonilor la magazine din cauza aranjării haotice a meselor şi a scaunelor.
 
Piatra cubică – supărarea cârciumarilor
Încercând să facă ordine în zona pietonală nou-nouţă a municipiului, Primăria Petroşani propune un „Regulament privind condiţiile de amplasare şi funcţionare a teraselor sezoniere în zona pietonală”. În momentul de faţă regulamentul se află în faza de dezbatere publică, timp de o lună. Apoi, printr-un proiect de hotărâre, acest regulament va deveni funcţional, în această lună de discuţii el putând fi îmbunătăţit dacă e cazul.
Primii care au văzut cum arată acest regulament sunt cei 13 deţinători de terase din zona pietonală. Vinerea trecută regulamentul a fost înmânat fiecărui patron de unitate, cu rugămintea ca luni, 11 februarie, fiecare să fie prezent la o întâlnire publică la primărie cu viceprimarul Dorina Niţă.
Ieri, la primărie au ajuns 9 din cei 13 patroni sau directori de unităţi, semn că acţiunea primăriei a fost constructivă.
„Singurul lucru sesizat de dumnealor a fost faptul că este greu de aşezat mesele şi scaunele pe piatra cubică, aşa cum am dorit noi, la propunerea cetăţenilor, care ne rugau ca aceste mese să fie puse pe zona de mijloc, deoarece e greu pentru oameni să circule pe acea piatră. În rest, n-au fost obiecţiuni legate de regulament. Ceea ce ne face să credem că acest regulament e bine primit de toată lumea. Oricum, o lună se va afla în dezbatere publică şi mai poate suferi modificări”, ne-a declarat viceprimarul Dorina Niţă.
 
Gata cu muzica tare noaptea!
Dar să vedem împreună câte ceva din acest regulament, o acţiune inedită întreprinsă de primărie, dar salutară, care ar fi bine să se aplice şi prin alte zone din Petroşani. Acest exemplu de civilizaţie edilitară ar putea fi „importat” şi de alte oraşe din Vale (zona „Braia” din Lupeni, de exemplu, unde vara e un vacarm continuu, la doi paşi de poliţie, fără ca cineva dintre autorităţile locale să se sesizeze; deşi locatarii au făcut apel în nenumărate rânduri, inclusiv şi prin ziarul nostru, problema s-a rezolvat parţial).
Regulamentul are 5 capitole şi 27 de articole şi este valabil, conform articolului 3, pentru zona pietonală situată pe strada 1 Decembrie 1918 între Hotelul „Onix” şi bl. 57.
La capitolul 3, intitulat „norme de amplasare şi funcţionare a teraselor sezoniere pe zona pietonală” avem articolele 4-23. Dintre aceste norme amintim câteva mai importante: terase amplasate conform planului de amplasament întocmit de Biroul Cadastru-Registru Agricol din cadrul primăriei, neacceptându-se, conform art. 5, modificări de amplasament fără avizul acestui birou; este interzisă amplasarea teraselor fără un contract de închiriere, durata închirierii fiind, conform art. 8, de „maxim şapte luni, între lunile aprilie-octombrie”; nu se vor încheia contracte, conform art. 11, agenţilor economici care au debite sau amenzi contravenţionale şi/ sau care nu au avizată autorizaţia de funcţionare”; art. 13 ne spune că este permisă „doar aşezarea de mese, scaune şi umbrele cu picior” în timp ce art. 14 interzice „ancorarea meselor, scaunelor, băncilor şi umbrelelor în pavaj – acestea vor avea amprentă cauciucată pentru a nu afecta suprafaţa pavată”; la articolul 15 scrie negru pe alb: „este interzisă amplasarea în spaţiul public a mobilierului pentru servire, inclusiv a automatelor de vânzare, a instalaţiilor frigorifice sau de spălare”; la fel, se interzice aşezarea covoarelor, amplasarea de folii sau paravane şi împrejmuirea teraselor (conform art. 16, 17, 18); la art. 19 se specifică că alimentarea cu energie electrică se va face aerian, din spaţiul propriu, „la o înălţime de minim 2,5 metri”; se interzice de asemenea amplasarea pe aceste terase de mobilier din material plastic şi depozitarea ambalajelor şi deşeurilor colectate în perimetrul teraselor, proprietarii fiind obligaţi „să asigure curăţenia şi igiena pe toată suprafaţa terasei” (art. 20, 21 şi 22); nu în ultimul rând, la art. 23 se specifică: „nivelul sunetului la aparatura muzicală, televizoare, videoproiectoare trebuie să se încadreze în limite legale”.
Capitolul 4 prevede şi 6 obligaţii explicite pentru comercianţi. Dintre acestea amintim două mai relevante: „să respecte ordinea, liniştea publică în perimetrul amplasamentului şi să nu creeze disconfort riveranilor” şi „să respecte orarul de funcţionare aprobat de primărie la locul de desfăşurare a activităţii de comerţ stradal”.
 
Adio pleaşcă de 1 leu/ mp!
Încheiem acest material prin a spune că încă nu s-a stabilit cât va fi chiria la aceste terase din centrul civic pe anul în curs. „Anul trecut am pus un preţ promoţional, de 1 leu/ mp, deoarece au fost lucrările de reabilitare şi a fost o situaţie mai specială. Dar i-am atenţionat că preţul va fi mai mare şi va exista un proiect de hotărâre, care va fi supus aprobării Consiliului Local Petroşani. Până în aprilie toate acestea vor fi reglementate, inclusiv sancţiunile şi amenzile”, ne-a mai declarat viceprimarul Dorina Niţă.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter