11.09.2008,  10:08:45 | 0 comentarii | 428 vizualizari
Şut în vinclu. / Kopex vs. Gerom - 1-0
de Cristian ANGHEL

Toate informaţiile acuzatoare despre achiziţiile Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, respectiv a celor douã comple­xe mecanizate de la E.M. Lupeni şi respectiv E.M. Paro­şeni, au o mare carenţã. Nu existã nicãieri punctul de vedere oficial al celor acuzaţi, CNH, pe documente şi studii comparative. Am aflat cã directorul general, alãturi de alţi responsabili din cadrul CNH au fost cercetaţi pentru „posibile infracţiuni conexe faptelor de corupţie” sau  “nereguli, dintre care douã ar fi putut fi de naturã penalã”. Verificând rezultatul acestor cercetãri am aflat cã instituţiile abilitate nu au gãsit elemente pentru începerea urmãririi penale.

Ca urmare, am cerut punctul de vedere oficial al Companiei Naţionale a Huilei şi sã ni se probeze fiecare afirmaţie fãcutã (plãţi, situaţii productivitate/producţie, cheltuieli, venituri etc.) cu privire la favorizarea firmei producãtoare de utilaj minier Kopex din Polonia şi cea care se considerã nedreptãţitã - Gerom SA Petroşani.
 
Cea mai bunã apãrare e atacul
Societãţile româneşti de construcţie utilaj minier, respectiv de complexe mecanizate, au arãtat cu degetul cãtre Com­pa­nia Naţionalã a Huilei cã achizi­ţioneazã aceste utilaje la preţ dublu, deşi nu sunt bune pentru minele din zonã, fãcându-se referire la mina Lupeni.
Societatea care a fost supã­ratã rãu cã CNH ar fi protejat furnizorul Kopex din Polonia este Gerom Petroşani. Aceasta a susţinut cã “reprezentanţii C.N.H. s-au dovedit extrem de generoşi cu polonezii în acest contract. Pe lângã facilitãţile pe care le-au oferit partenerilor strãini, au fost de acord sã plãteascã polonezilor aproape un milion de euro pentru piese de schimb pentru perioada în care complexul mecanizat este în garanţie, chiar dacã este nou. Surulescu a motivat necesitatea pieselor de schimb prin faptul cã “ar putea exista o defecţiune în perioada de ga­ranţie, iar pânã ar veni piesele nu se poate opri echipamentul”.
Din documentarea noastrã, am aflat cã este vorba de complexul mecanizat de tãiere şi susţinere de la E.M. Paro­şeni, care cuprinde tot “tacâmul” necesar (circa 20 de po­zi­ţii de componente). Valoa­rea totalã achitatã de CNH este de 255.209.818.818 Rol, echivalentul la 8.299.793 USD, la cursul de la data facturãrii. De menţionat cã metalo-construcţia secţiilor de sus­ţinere mecanizate tip SMA 5H, a cãrei greutate este de circa 16 tone pentru o secţie, existã la E.M. Paroşeni. Adicã 50 de secţii, din care 10 au necesitat reparaţii executate la SC Gerom SA pentru o valoare de 4.700.000.000 Rol. Din cele 50 de secţii, 32 au fost cumpãrate chiar de la SC Gerom cu suma de 42.900.000.000 Rol. Deci, valoarea pentru care a fost acu­zatã CNH a fost de fapt plãtitã Gerom-ului pentru “calitatea” pieselor livrate chiar de Gerom. Citãm din documentul Compa­niei: “Valoarea reparaţiilor şi a metalo-construcţiei a fost plãtitã suplimentar faţã de valoarea utilajelor noi (?! - n.n.) livrate de firma Kopex”. Dar, cum se spune, cea mai bunã apãrare e atacul.
 
Preţuri eronate şi incompatibilitãţi
Cât priveşte achiziţia com­ple­xului de la E.M. Lupeni, tot Gerom, prin reprezentanţii sãi, susţine cã “o secţie mecanizatã SMA 2 produsã în România de firma Gerom costã 23.000 de euro. CNH Petroşani a plãtit firmei poloneze 39.500 de euro pentru aceeaşi secţie mecani­zatã, conform datelor din contractul de modernizare a minei. La 72 de secţii, rezultã 1,2 mili­oane euro, diferenţa de preţ. Produsele interne nu sunt însã cu nimic mai slabe decât cele poloneze”.
Conform documentelor, va­loa­rea totalã a complexului de la mina Lupeni a fost de 25.440.191,37 Ron.
“Vã informãm cã o secţie (numai partea de metalo-construcţie) pentru complexul de la E.M. Paroşeni a costat 50.684 euro, în timp ce o secţie complet echipatã pentru complexul de la E.M.Lupeni - 39.478 euro”. Deci, nici vorbã de pre­ţuri „aproape duble”. În plus, în ceea ce priveşte calitatea, complexul mecanizat de la Lupeni, chiar înaintea livrãrii acestuia de cãtre producãtor, s-a efectuat un test de compati­bilitate a componentelor - respectiv combinã, transportor şi susţinere mecanizatã. Pentru Paroşeni acest test nu a avut loc, astfel cã au existat probleme de compatibilitate cu grinzile de la Gerom. „Grinda culisantã a secţiilor de susţinere mecanizatã nu acoperã în totalitate su­pra­faţa dezvelitã din acoperiş, în faţa frontului rãmânând tot timpul o fâşie de circa 0,35 m nesusţinutã. Acest aspect, com­binat cu existenţa accidentelor tectonice (falii) în frontal abatajului, a condus la produ­ce­rea a numeroase surpãri, care au influenţat atât viteza de avansare cât şi calitatea cãrbunelui extras” - se precizeazã în documentele remise de CNH. În plus, utilajul de la Lupeni are o garanţie a diver­selor sale componente care acoperã perioade între 2 şi 5 ani, pe când metalo-construcţia secţiilor de la Gerom este ga­rantatã pentru 20.000 m de a­van­sare. Dupã 22 de luni de funcţionare a complexului de la Paroşeni cu componente Gerom, la momentul montãrii aces­tuia în alt panou, “a fost ne­cesarã înlocuirea totalã a hi­draulicii de comandã, şi în proporţie de 50% a hidraulicii de forţã, fapt ce a generat cheltuieli suplimentare pentru CNH” - se precizeazã în analiza CNH. Dar, de multe ori este bine sã te victimizezi. În cazul Gerom s-a dovedit cã merge.
Ca o concluzie, având în vedere documentele care au rãzbãtut în presã de-a lungul timpului cu privire la calitatea proastã a utilajelor, la scanda­lurile cu aşa zişi “cãpuşari” din cauza cãrora s-au pierdut mulţi bani dar şi vieţi omeneşti, ajunge! Şi minerii meritã condiţii bune de muncã, utilaje de calitate.
Sperãm  ca  “brânza sã nu se împutã” pe viitor, pentru cã orice lucru are un preţ pe lume. Adicã responsabilii în drept sã vegheze, chiar dacã sunt pârâţi la Parchet, DNA etc. de cei care au fost scoşi de pe piaţã! Dacã nu pot face faţã acestor lucruri normale într-o perioadã tulbure, atunci sã se apuce de tricotat.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter