12.02.2013,  19:37:26 | 0 comentarii | 1237 vizualizari
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a anunţat ieri: / În Petroşani în acest an nu vor creşte taxele şi impozitele locale!
de Corneliu BRAN

Conferinţa de presă susţinută de primarul municipiului Petroşani ieri, 12 februarie, a adus în discuţie trei subiecte: taxele şi impozitele locale, deplasarea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi la Campionatele Mondiale Feminine de Schi Alpin  din Austria şi finanţarea spitalelor în 2013.

16% în plus la taxe pentru alţii dar nu şi pentru petroşeneni!
Majorarea de 16,05% la taxele şi impozitele locale nu va fi făcută la Petroşani, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi anunţând pe această cale, în mod oficial, că acestea vor rămâne la nivelul anului 2012.
„La Petroşani nu vor creşte în 2013 taxele şi impozitele locale pe proprietate. Aşa cum am spus de la sfârşitul anului trecut, la Petroşani am propus consiliului local să nu creştem aceste taxe şi impozite locale cu 16%. Ulterior, am avut două acte normative emise de către guvern, care condiţionau într-o oarecare măsură administraţiile publice locale pe această decizie, este vorba de autorităţile locale care au datorii şi arierate la data de 1 ianuarie. Aceste autorităţi locale care au avut datorii la începutul anului n-au putut să emită această măsură de menţinere a taxelor şi impozitelor locale, dar la Petroşani nu este cazul. De aceea putem să rămânem cu acelaşi preţ la aceste taxe şi impozite locale. Aceasta înseamnă un efort important pentru bugetul local, o creştere de 16% nefiind o creştere foarte mică, din punctul meu de vedere fiind chiar substanţială”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. 
Primarul a explicat şi care au fost motivele administraţiei publice locale pe care o conduce de a nu face această mărire: „În primul rând, am ţinut cont de situaţia economico-financiară a persoanelor din Petroşani, o situaţie incomparabilă cu ceea ce există ca venit în alte zone ale României, mai ales în oraşele mari unde există potenţial economic şi un venit pe cap de locuitor mai mare cu mult decât în Valea Jiului. Pe de altă parte, creşterile de preţuri la alimente şi la utilităţi. Prin ceea ce se preconizează şi se discută în momentul de faţă, vor fi creşteri în 2013 substanţiale şi la gaz, curent electric, dar şi la produsele alimentare, în timp ce veniturile cetăţenilor în acest an vor creşte foarte puţin, cu 4% la pensionari, iar la salariaţi se pare că nu va exista nicio creştere, ceea ce înseamnă un efort suplimentar pentru orice român în asigurarea coşului zilnic şi la plata utilităţilor”.
 
Modelul austriac de staţiune turistică mai tare decât cel bulgar  
Probabil că toată lumea încearcă la Petroşani să copieze modele, pentru staţiunea turistică Parâng. S-a tot vorbit la implementarea marelui proiect de staţiunea bulgară Bansko, în sensul că proiectul respectiv ar semăna. Ei bine, se pare că măcar primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi-a dat seama că tot ce este bulgăresc înseamnă un mare „fâs”, scuzaţi expresia, şi mai bine am căuta alte modele, în staţiuni vestite pentru competiţiile de schi, cum sunt cele din Austria, Elveţia, Franţa, Italia sau Germania. 
Primul pas primarul îl va face în Austria, la invitaţia ambasadei austriece de la Bucureşti, Tiberiu Iacob-Ridzi făcând parte dintr-o delegaţie care va urmări, la faţa locului, trei zile din competiţiile de schi desfăşurate în cadrul Campionatul Mondial de Schi Alpin. Acest CM a început în data de 5 februarie şi va ţine până pe data de 17 februarie şi se va desfăşura în staţiunea austriacă Schladming. Conform site-urilor de profil, micuţul oraş minier Schladming din regiunea Styria, districtul Liezen este un oraş cu o populaţie de aproximativ 5.000 de oameni (deci, cam cât Aninoasa noastră), care în timp şi-a dezvoltat foarte puternic turismul montan, devenind de-acum o staţiune de schi cu tradiţie, care a găzduit de-a lungul timpului numeroase evenimente sportive. 
La Campionatele Mondiale de Schi sunt aşteptaţi în jur de 400.000 de vizitatori, în joc fiind puse 33 de medalii pentru peste 450 de competitori din 70 de ţări. Anunţul că aceste campionate se vor ţine la Schladming a fost făcut de federaţia mondială de specialitate încă din 2008, deci austriecii pregătesc această mare competiţie mondială de schi de aproape 5 ani, în condiţiile în care aveau finalizată baza de schi şi atunci!
„Am primit o invitaţie din partea Ambasadei Austriei la Bucureşti pentru a participa în perioada 14-17 februarie 2013 la un eveniment important, este vorba de CM de Schi Alpin. Scopul acestei vizite este posibilitatea de a ne forma o viziune de ansamblu a pregătirii şi organizării unui astfel de eveniment sportiv, a observării instalaţiilor pe cablu, a bazei de transport, a dotărilor IT, dar şi a formării profesionale şi a promovării. Vizita va avea şi rolul de a mă întâlni cu oameni care se ocupă de promovarea acestor mari evenimente, dar şi cu oameni care se ocupă de formarea profesională în meserii care ţin de turism, este vorba de oameni care activează la Facultatea de Turism de-acolo. Plus întâlniri cu alte persoane şi vizite de alte obiective turistice, atât cât voi avea timp în cele trei zile”.Vizita nu va scoate niciun şfanţ din bugetul local, toate costurile de transport cu avionul, cazare şi masă fiind suportate de către partea austriacă.
 
SUP nu va avea probleme cu finanţarea în 2013
Ultimul punct prezentat de primarul Petroşaniului a vizat o discuţie despre finanţarea spitalelor în 2013, implicit şi a Spitalului de Urgenţă Petroşani. Veşti bune date de primar, în sensul că în 2013 SUP şi spitalul din Lupeni nu vor avea probleme cu plăţile la contractele existente, chiar dacă bani vor veni mai puţini dinspre Casa de Asigurări de Sănătate şi minister, bugetul naţional fiind „faultat” şi anul acesta la Sănătate, cum ne-am cam obişnuit. Nu la fel de liniştiţi trebuie să stea cei de la Vulcan, precum şi alte spitale din judeţ care se pare că vor avea o problemă din martie încolo.
„Ieri am avut o întâlnire la Consiliul Judeţean Hunedoara cu preşedintele Mircea Ioan Moloţ şi cu preşedinta Casei de Asigurări de Sănătate pe chestiunea legată de finanţarea spitalelor în 2013. Ni s-a prezentat o situaţie legată de modalitatea în care se vor finanţa spitalele în acest an şi în urma acestor discuţii am hotărât ca astăzi (ieri - n.r.), la 11,30, să am o întâlnire cu conducerea Consiliului de Administraţie al SUP. O să-i rog să-mi prezinte într-o săptămână un plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor şi măsuri de prevenire a situaţiilor de neplată a datoriilor pe care le are spitalul. E o problemă foarte importantă care trebuie tratată cu maximă atenţie. Dacă vă aduceţi aminte, în urmă cu doi ani de zile discutam foarte serios, tot aici, de comasarea spitalelor din Valea Jiului. Nu s-a reuşit acea comasare, din motive greu de înţeles şi iată că azi ajungem în situaţia în care dacă făceam acum doi ani ce trebuia, respectiv acea comasare, acum nu mai exista nicio problemă din punct de vedere al finanţării spitalelor noastre. La Petroşani, Deva, Hunedoara şi Lupeni situaţia nu este gravă, dar există în judeţ spitale care vor avea proble­me cu finanţarea în acest an. Problema constă că pe 2013 finanţarea va fi făcută la un nivel minim de Casa de Asigurări de Sănătate, încă nu ştim cât va fi ea pentru spitalele noastre, vom afla undeva în martie. Chiar dacă noi nu avem probleme, cred că e bine să fim prevăzători şi să luăm măsuri şi la SUP, pentru a optimiza activitatea acestei instituţii medico-sanitare. Spun că nu avem probleme deoarece în momentul acesta noi la spital nu avem arierate, asta înseamnă că suntem în termen cu plăţile pe contractele existente (…). Suntem în contract şi la plata medicamentelor şi la altele. La Oncologie există restanţe, dar e o altă problemă, programul oncologic este un program naţional, ca şi programul de HIV/SIDA, şi are o finanţare separată, deci nu ţine de contractul cu Casa de Asigurări”.
Primarul Iacob-Ridzi a vorbit şi de plata utilităţilor spitalului, dându-le celor de la SUP o veste bună, că de anul acesta primăria va trece la buget şi o sumă de bani pentru plata utilităţilor spitalului, ceea ce va face ca aceste plăţi să fie mai uşor efectuate: „Noi, ca primărie, nu plătim nimic deocamdată la utilităţile spitalului. Anul trecut le-am dat celor de la spital de la bugetul local un miliard pentru cheltuieli curente şi am asigurat cofinanţarea pentru proiectul mare, care vizează reabilitarea spitalului, pentru echipamente 5% şi pentru construcţii 3% din valoarea proiectului. Anul acesta vom asigura în bugetul local şi fonduri pe această zonă a utilităţilor”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
De câteva zile străzile Petroşaniului au fost invadate de patrupede care nu sunt din zonă. 
16.06.2015, 23:27   |    0 comentarii
Marţi, 9 iunie, la sediul UNPR Petroşani de pe strada Constructorul, primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, a organizat o[..]
09.06.2015, 22:03   |    2 comentarii
Conferinţa de presă de marţi, 2 iunie, susţinută de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi l-a avut ca invitat şi pe consilierul acestuia,[..]
02.06.2015, 18:43   |    3 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter