12.02.2013,  20:25:08 | 0 comentarii | 1640 vizualizari
Deputatul PP-DD Monica Iacob-Ridzi l-a interpelat pe ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă despre / Realităţile, incertitudinile şi perspectivele mineritului Văii Jiului
de Ziarul Vaii Jiului

Stimate domnule ministru,

continuitatea industriei miniere şi dezvoltarea industriei energetice reprezintă pentru cetăţenii din colegiul pe care-l reprezint (Colegiul nr. 5 Petroşani, Petrila, Aninoasa), dar şi pentru întreaga Vale a Jiului precum şi pentru o parte însemnată a locuitorilor din această zonă, nu doar un subiect de dezbatere, ci însăşi condiţia esenţială a unei perspective economice şi sociale a regiunii.
 
În urmă cu câţiva ani, ca urmare a raţiunilor fireşti de restructurare şi eficientizare a activităţii miniere din Valea Jiului, a fost lansată soluţia constituirii Complexului Energetic Hunedoara, prin fuziunea termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni, dar şi prin absorbţia în cadrul complexului a entităţilor viabile din cadrul fostei Companii Naţionale a Huilei.
Din păcate, în ciuda calendarului întocmit de Ministerul Economiei pentru acest proces, nici până la această oră, exploatările de huilă din Valea Jiului, considerate viabile şi care s-au desprins din CNH, nu au fost cuprinse în structura Complexului Energetic Hunedoara. În condiţiile în care minele din structura Societăţii Naţionale a Huilei, văduvite în ultimii 20 de ani de investiţiile necesare şi fără posibilitatea de a mai accesa subvenţii, de a angaja personal tânăr sau de a vinde tona de cărbune la un preţ corect, nu vor fi urgent înglobate în structura CEH, acestea vor ajunge, în foarte scurt timp, în stare de faliment. 
O astfel de tristă perspectivă este în măsură să genereze îngrijorarea comunităţilor locale din colegiul meu şi din întreaga Vale a Jiului, care depind de continuitatea industriei miniere şi care şi-au pus atât de multe speranţe în soluţia dezvoltării sectorului termoenergetic. Îngrijorarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât, în ultimele zile, a fost lansată, în dezbatere, ipoteza intrării în insolvenţă chiar şi a nou înfiinţatului Complex Energetic Hunedoara.
Vă informez, stimate domnule ministru, că o astfel de posibilitate este în măsură să genereze o adevărată catastrofă, în plan economic şi social, pentru comunităţile locale din Valea Jiului şi, în bună parte, din judeţul Hunedoara. În acest sens, avem în Valea Jiului exemplul tristului deznodământ al închiderii minei Aninoasa, care a condus nu doar la marginalizarea socială a mii de oameni, ci la blocarea întregii activităţi a administraţiei locale. Declararea insolvenţei la Complexul Energetic Hunedoara şi abandonarea proiectului energetic, menit să dea o şansă şi industriei miniere din Valea Jiului riscă să aducă întreaga regiune în situaţia dramatică în care se regăseşte astăzi oraşul Aninoasa. 
 
Date fiind cele de mai sus, în intenţia de a clarifica incertitudinile şi temerile locuitorilor Văii Jiului legate de acest subiect, vă rog respectuos să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:
1. Care sunt intenţiile actualului guvern în ceea ce priveşte perspectiva Complexului Energetic Hunedoara?
2. Care sunt măsurile pe care guvernul le are în vedere pentru a asigura continuitatea activităţii miniere din Valea Jiului?
3. În ce măsură a fost analizată oportunitatea declarării huilei drept resursă energetică strategică de interes naţional, aşa cum s-a propus, după adoptarea „Strategiei Energetice naţionale 2013 - 2020”, în cadrul CSAT?
4. Care sunt soluţiile alternative pe care le aveţi pentru a asigura o perspectivă economică şi socială pentru locuitorii Văii Jiului, în condiţiile restrângerii activităţii din minerit şi energie?
Solicit răspuns scris.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Aplicând un sistem discreționar de plată a facturilor către cei ce prestează servicii ori livrează produse către Compl[..]
17.11.2014, 19:32   |    3 comentarii
Cifrele complete ale dezastrului economic de la Complexul Energetic Hunedoara SA nu sunt integral disponibile pentru simplul fapt [..]
22.10.2014, 19:32   |    4 comentarii
După ce în Valea Jiului s-a făcut public numărul de angajări ce urmează a fi făcute la unităţile miniere din cadrul [..]
09.10.2014, 20:43   |    3 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter