14.02.2013,  14:46:41 | 29 comentarii | 3157 vizualizari
Nefericita premoniţie a ZVJ s-a împlinit... / Pe liderii Bebe Nica & Co. i-a durut în cot. Nici măcar nu s-au prezentat la proces! Minerii – obligaţi să dea înapoi mărirea de 10% primită în perioada februarie – decembrie 2012. Nica, pensionabilule, pe unde mai scoţi cămaşa?
de Cătălin DOCEA

Decizia magistraţilor de la Alba Iulia este definitivă şi executorie, având autoritate de lucru judecat. Minerii trebuie să dea banii înapoi! Acum, liderii se agaţă cu disperare de o cale extraordinară de atac pentru a nu fi scoşi, cu şuturi în fund, din birourile de la unităţile miniere. În practica judiciară, căile extraordinare de atac de genul celei gândite de liderii sindicali ca o ultimă soluţie de a scăpa de furia populară au succes în foarte puţine cazuri şi nu suspendă executarea. Cu alte cuvinte, pentru că pe Nica & Co. i-a durut în cot, minerii dau banii înapoi şi e foarte puţin probabil să îi mai primească vreodată.

Liderul Nica, deşi îndeplineşte condiţiile de pensionare din luna septembrie 2012 şi ar putea aştepta liniştit poştaşul în faţa cabanei din masivul Straja, pe unde-şi petrece majoritatea timpului, se agaţă cu dinţii de privilegiile de sindicalist. Ne-a dovedit-o încă o dată: fiind preocupat cu treburile personale de la munte, pe Bebe îl doare în tampelă de mineri şi nu mai este motivat să le reprezinte interesele.
 
Luni, la începutul acestei săptămâni, Ziarul Văii Jiului a spus-o drept: pe Nica & Co. i-a durut în cot! Liderii sindicali nu s-au prezentat la Curtea de Apel Alba Iulia, şi nici nu au trimis măcar un consilier juridic la cele două termene la care s-a judecat recursul CNH SA şi al MECMA împotriva deciziei prin care Tribunalul Hunedoara a spus că minerii merită cei 10% în plus la salariu, majorare a veniturilor câştigată în stradă şi consfinţită prin Actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) încheiat la data de 2 februarie 2012. Instanţa a rămas în pronunţare şi, aşa cum v-am anunţat la momentul oportun, luarea unei decizii cu privire la măririle salariale acordate minerilor a fost amânată pentru 14 februarie 2013.
 
Joi, nefericita premoniţie a ZVJ s-a împlinit. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Cosmin Muntean, „Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursurile formulate de Compania Naţională a Huilei şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în litigiul de muncă cu Sindicatul Muntele Lupeni ce s-a aflat pe rolul instanţei, a modificat sentinţa atacată – nr. 1479/2012, pronunţată de Tribunalul Hunedoara - în această cauză şi a respins acţiunea în conflict de muncă formulată şi precizată de reclamantul Sindicatul Muntele Lupeni. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este irevocabilă”.
 
Ce înseamnă toate acestea pe înţelesul omului de rând? În ordine, lucrurile se traduc astfel: angajaţii din minerit şi-au câştigat, în stradă, drepturile: 10 la sută în plus, lunar, la salariu, începând cu 2 februarie 2012 şi până la 31 decembrie 2012. Ulterior, Sindicatul Muntele a cerut instanţei să oblige CNH SA să respecte CCM, în felul în care a fost modificat prin actul adiţional anterior menţionat. Iar Tribunalul Hunedoara, în 28.06.2012, a obligat CNH şi ministerul de resort, chemat în garanţie, să respecte drepturile câştigate de mineri şi să aloce fondurile necesare.
 
În noiembrie 2012, CNH SA şi MECMA au formulat recurs. Pentru că primul termen al procesului era programat în plină campanie electorală, iar o decizie nefavorabilă minerilor la acel moment ar fi dus la un rezultat dezastruos al USL în Valea Jiului, Compania Huilei a cerut amânarea judecării cauzei. Ieri însă, aşa cum am arătat, CA Alba Iulia a modificat fundamental sentinţa Tribunalului Hunedoara, respingând acţiunea în conflict de muncă a Sindicatului Muntele.
 
Pentru a linişti spiritele, atât surse din rândul conducerii mineritului cât şi sindicaliştii au spus ieri că vor comenta pe marginea subiectului abia atunci când, oficial, le va fi comunicată soluţia motivată de la Alba Iulia.
 
Câţi bani vor fi nevoiţi minerii să dea înapoi? Efortul bugetar pentru salariile mărite în perioada 2 februarie - 31 decem­brie 2012 a însemnat, de fapt, 27 de milioane de lei noi. Dacă puneţi 4 zerouri, vorbim în total de 270 de miliarde de lei vechi. În condiţiile în care salariul mediu (mărit) în minerit a fost undeva între 3100 şi 3200 de lei lunar, rezultă că pentru cele 11 luni în care au primit salariul mai mare, angajaţii vor fi nevoiţi să returneze, în medie, 3.150 de lei noi. Fiecare.
 
Liderii sindicali au mai lansat o teorie, tot cu scopul de a scăpa de furia mineri­lor. Anume că, şi dacă din motivarea soluţiei de la Alba Iulia va rezulta că minerii trebuie să returneze banii, CNH SA nu va putea efectiv să recupereze banii pentru că, în prezent, Compania Huilei a rămas cu 5-6 angajaţi, iar volumul de muncă – de a înainta peste 7.000 de acţiuni (câţi angajaţi număra CNH) de recuperare a banilor – ar fi imposibil de realizat. O tâmpenie mai mare nici că se putea! În primul rând, pentru recuperarea banilor NU este nevoie de 7.000 de acţiuni. Se face o acţiune colectivă (pe tabel) împotriva celor ce au ajuns la SNH, o alta – tot colectivă – împotriva celor ce au ajuns la societatea de închideri de mine şi, eventual, acţiuni individuale împotriva celor ce au ieşit, anul trecut, din sistem.
 
Decizia magistraţilor de la Alba Iulia este, spuneam, definitivă şi executorie, având autoritate de lucru judecat. Drept urmare, ea se va pune în aplicare. Lide­rii speră, în ultimă instanţă, la o formă extraordinară de atac împotriva deciziei magistraţilor de la Alba Iulia. Chiar dacă Sindicatul Muntele va uza de o asemenea cale de atac, ea nu va opri – repetăm – acţiunea de a obliga minerii să dea banii înapoi. În plus, o asemenea cale de atac poate avea succes pe chestiuni de ordin procedural, în eventualitatea unei erori judiciare (puţin probabilă), în niciun caz pe chestiuni ce ţin de judecarea efectivă a acţiunii în instanţă, la Alba Iulia. Lucrurile s-ar mai putea întoarce, de exemplu, dacă instanţa ar fi admis un recurs deşi era netimbrat, ori dacă l-ar fi respins ca netimbrat deşi dovada timbrării s-ar fi aflat în dosar, ori – ca un alt exemplu – dacă nu ar fi citat părţile corect, şi acestea nu s-ar fi putut apăra. Oricum, din practica judiciară, aşa cum am spus, asemenea acţiuni sunt lipsite de succes în majoritatea covârşitoare a cazurilor.
 
Curios este că, deşi CNH şi ministerul au depus recurs şi n-au fost, deci, de acord cu mărirea de 10%, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul curent a fost fundamentat pe salariile majorate. Adică anul trecut nu au fost de acord cu salariile majorate, dar în noul buget vor să le dea majorate.
 
Vizibil afectat, liderul Nica a încercat să explice seara treacută, la o televiziune locală, situaţia cu scopul de a-i linişti pe angajaţi. Nu părea nici el convins că se vor găsi soluţii (de fapt, legal, ele nici nu există) ca decizia instanţei să fie respectată iar minerii să fie obligaţi să returneze, în medie, câte 3.150 de lei fiecare. E clar că, de data asta, liderii au buctat-o. Ar fi decent ca Nica, dacă vrea să scoată pe undeva cămaşa, să o scoată – ca tânăr pensionar – la uscat pe terasa cabanei din Straja. El şi alţi pensionabili, care nu se dau plecaţi din sistem, dar pentru evacuarea cărora vom promova, în curând, o acţiunea de presă fără precedent. Vom reveni.
 
Deputatul PP-DD Monica Iacob-Ridzi a cerut ministrului de resort, încă din noiembrie 2012, să se renunţe la recurs şi să nu ia înapoi banii minerilor
 
În noiembrie 2012, cotidianul nostru a avertizat asupra faptului că – dacă recursul va fi admis – minerii vor fi nevoiţi să dea banii înapoi. Din păcate, asta s-a şi întâmplat. La acea vreme, Monica Iacob–Ridzi i-a cerut ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri să renunţe la recurs. Bineînţeles, gaşca USL-istă nu a dat curs solicitării deputatului PP-DD de Valea Jiului şi, iată, minerii s-au ales cu o sentinţă definitivă, iminent executorie, total defavorabilă lor. „Cer actualilor guvernanţi, care nu au ascultat rugămintea mea, adresată în numele Văii Jiului, să găsească urgent o soluţie. Climatul de nesiguranţă cu privire la Complexul Energetic Hunedoara şi locurile de muncă, dublat de perspectiva sumbră ca oamenii să fie nevoiţi să aducă şi banii înapoi, să lucreze o lună de zile degeaba, nu dovedeşte că USL ar fi preocupat cu adevărat de soarta Văii Jiului. Nu mai putem vorbi nici măcar de ceasul al 12-lea. Ci doar de faptul că Valea Jiului a ajuns la mila unor oameni care au venit după voturi şi, acum, ne condamnă definitiv la sărăcie”, a spus deputatul PP-DD.

Comentarii articol (29 )

#1 dan14.02.2013,  15:57:56
Si la axis se fura munca
#2 miner14.02.2013,  16:36:46
Mai are tupeu nemernicul asta sa vina pe la mina ????? Bebe iti rupem picioarele !!!
#3 G. BOGDAN14.02.2013,  17:06:14
FELICITARI ZVJ SI DOMNULUI DOCEA DATORITA DUMNEAVOASTRA MAI SUNTEM SI NOI CEI DIN VALE INFORMATI CORECT, CA RESTUL PRESEI LOCALE II RIDICA IN SLAVI PE ACESTI INDIVIZI GEN BEBE NICA NU STIU CUM MAI ARE TUPEUL SA SE IMFRUPTE DIN COTIZATIILE NOASTRE CAND EL NU E INSTARE SA NE REPREZINTE NICI MACAR CU PREZENTA ACOLO UNDE AR TREBUI SA SE BATA PT DREPTURILE NOASTRE RUSINE, RUSINE. INCA O DATA FELICITARI ZVJ CEL MAI IMPARTIAL SI CORECT ZIAR DIN VALEA JIULUI PENTRU ACEST ZIAR NIMENI NU E MAI PRESUS DE LEGE.
#4 lache14.02.2013,  17:47:37
Care e cel mai bun sindicat? Toti liderii o aburesc iar ponoasele le trag cei de la Muntele.
#5 PISI14.02.2013,  19:24:36
Foarte bine ! poate isi dau seama si minerache despre ce vor si ce fac cei din buba rosie a tarii - PSD cu tot cu lache de dragoi si papagalii lui. BINE !
#6 Lonea15.02.2013,  00:02:54
chiar acum la TV complicele lui Nica , teparul notoriu Jurca , tipa din plamani ca trebuie sa avem incredere in el si sindicatul Muntele. de incredere in el nu se mai pune problema (intrebati oamenii intepati cu sume exorbitante de acest nemernic recunoscut ) iar in sindicat am avut incredere pana a pierdut procesul !!!asta minte la fel de usor cum isi pune ochelarii . jurca asta chiar crede ca il va scapa parchetul la nesfarsit de toate tepele si nemerniciile si gainariile pe care le-o facut ????
#7 gigi15.02.2013,  06:10:34
Laslo nu iti este rusine sa nu intrii subteran ,si sa iei banii pe degeaba,iesi la pensie ,ca nu ne reprezinti.
#8 Gogu a lu PISI15.02.2013,  09:02:20
TRAIASCA PSD-ul ca ne-a tras-o de toti banii !!! Cand se vor lumina minerache ca , pentru Valea Jiului nu a existat cancer mai mare decat ILIESCU si urmasii lui ?!!!
#9 Ali15.02.2013,  10:32:44
Niste tampiti toti
#10 maier15.02.2013,  12:41:30
un ordinar ,un pupincurist a lui Resmerita.Toți s-au dat mari susținători ai mineritului ,experți ,acum se lăfăiesc în bani și îi doare undeva de noi. nu știu când îi va trăzni și pe ei .
#11 ovidiu15.02.2013,  12:49:02
dar ce buni au fost carnatii pe care i-am mancat in campanie la Gloria,ca ne-am dus cu turma la gogosi condusi de liderii de sindicat Bebe Nica,Rosu Cristian,Emil Gheorghe,Vamos,Misaros.
#12 spartakus15.02.2013,  15:01:00
Multumiti-i desteptului de Dragoi... de mai sta mult la carma SNH -ului , ne lasa pe toti şomeri şi cu buzunarele goale .Sa-l fereasca D-zeu de noi , dacă îndrăzneşte să ne ia banii greu munciţi înapoi . Expertul ăsta e paralel cu tot şi toate , dar cu mineritul ...e dezastru .
#13 anonim lupeni15.02.2013,  16:10:39
BUNA FRATILOR.EU CRED CA AR FI TIMPUL SA LE RUPEM PICOARELE LA ASTI DIN CNH SAU CUM S-OR NUMI CA ASTIA NE FURA BANI IN FRUNTE CU SINDICATELE
#14 Denis15.02.2013,  17:40:26
Bebe Nica, mare gafa ai facut ! DEMISIA scrie pe tine, sa dai TU banii inapoi nu minerii, ei n-au nici o vina, unde ti-a fost capul Bebe, cum apari in fata cotizantilor acum ? BEBE NICA =PLEACA SA NU TE DAM NOI AFARA, ASA CUM STIM NOI CAND NE SIMTIM BUZUNARUL SI FAMILIA AMENINTATA !!! R U S I N E NICA !
#15 Alalulu15.02.2013,  17:49:56
Mai Denis, nu ca ar fi mare lucru de berbecul de Nica (ca tot sindicacalist este si el), dar acum principalul vinovat sunt astia rosii de la conducere : dragoi, cristinel resmerita si sleahta...
#16 Lonea15.02.2013,  18:33:35
bai fratzilor voi nu ati priceput ca pe prostii astia i-a durut in kur nici nu au fost la processs ???? afara cu jigodiile ordinare , hotii si teparii marsavi !!!
#17 adi15.02.2013,  20:46:58
oare ce ma face sa cred ca Docea asta are la fiecare necaz ai minerilor cite un orgasm; doar ptr. simplul fapt ca nu ajunge sa-l muste de fund pe Nica?
#18 Catalin Docea15.02.2013,  20:51:51
Mintea ta creata, aia te face sa crezi asa. Pentru ca, daca ai avea minte ceva mai multa, macar cata ti-ar trebui sa judeci rational, ai cauta vinovatii exact acolo unde sunt. Brusc, in mintea ta, ziaristul e de vina ca nu s-a dus Nica la proces si ca minerii au pierdut drepturile? Stai acasa, sa nu cumva sa fie contagioasa starea de confuzie in care te afli... Iar ziaristul, afla, nu e bucuros de necazurile minerilor. Ci doar manios pe cei ce se fac ca le reprezinta interesele. Apropos, se zice: necaz al minerilor, nicidecum necaz ai minerilor.
#19 cetatean16.02.2013,  05:56:27
Ii doare la baston pe toti liderii,si-au facut plinul,sunt aproape de pensie,ales-bules praful s-a ales!care-i problema pt.ei? Prosti au fost aia care s-au uitat in gura lor,doar nu odata s-au fript!
#20 adi16.02.2013,  10:00:41
sunt analfabet!
#21 io din munte16.02.2013,  11:05:36
minerache sunteti fraieri daca lasati sa plece Nica fara sa plateasca tot ce a furat de pe spatele vostru,puneti mana pe coada de lopata si obligati-l sa plateasca tot ce a gresir in fata voastra nu inaite de a chema si controale la asa zisul sindicat condus de Nica si chica lui.
#22 Monica16.02.2013,  12:29:54
No las-o asa ca mere asa!Nu doresc sa fiu acuzata de plagiat dar "Pleaca BEBE ,nu-i bai vine Cenuse Catalin si recistiga toate drepturile minerilor ,avind in spate toata conducerea.O sa fie numai lapte si miere.
#23 miner216.02.2013,  14:47:57
mai stai NICA INCA SE MAI SUGE LA SINDICAT,NU FI PROST las-o in colo de pensie
#24 ionutz16.02.2013,  22:55:04
ca de obicei numa cand e vorba sa fure sunt prezenti cand e vorba sa apere interesu muncitorilor staua casa rusine !!!!!!!!!!
#25 Titi-Rica17.02.2013,  09:00:21
Oare cand se mai fac alegeri la sindicatul dmuntele de la Mina Lupeni?Tovarasi sindicalisti isi inmaneaza funcfia de sindicacat din mana in mana.Asa ne treduie sa platim banii inapoi daca suntem fraierici mineritului.
#26 Petrileanu17.02.2013,  23:24:33
Monica,cine este acest Cenuse si ce a facut in ultimi 5 ani?Alegeri la sindicat! HA HA HA. Titi Rica pe ce lume traiesti?Nica lidero maximo.
#27 Bebe19.02.2013,  18:37:38
Un fleac,v-am CIURUIT!
#28 john20.02.2013,  11:39:15
Cum sa plece domnul mare lider de sindicat la pensie,cand vorba aia la mina daca nu curge pica,doar nu-i prost sa plece fara o pleasca de ordonanta,pentru ei exista intodeauna o portita de aprinde ordonanta,regulile sunt doar pentru prosti.Sau poate ,desi a dat cu mucii in fasole rau de tot ,nu-l lasa constiinta sa plece si sa lase mineritul intr-o situatie grea/
#29 Cornel si Consiliul de Coordonare20.02.2013,  20:25:28
Ne-am saturat, de Simion,Butuza,Serban,Bobar& company sa ne trimita prin curtea minei sa zicem minerilor cai mai ghine la sindicatul OROZONTURI NOI altfel numai iau incadrari,mutati de la un loc de munca la altul,nu vor mai primi berea etc.Sa mai trimita si pe alti.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

Prima destinaţie: oraşul Aninoasa

Astăzi, 3 iulie, Aninoasa va primi după multă[..]

02.07.2015, 18:51   |    2 comentarii
Este posibil că gălăgia de miting antiguvernamental anunţat a se desfăşura poimâine să fie doar o răfuială personal[..]
19.05.2015, 22:27   |    12 comentarii
Într-una din aceste zile, mă trezesc la redacţie cu o doamnă în vârstă. O poftesc să ia loc. După ce se a[..]
01.04.2015, 20:01   |    7 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter