18.02.2013,  21:23:41 | 0 comentarii | 515 vizualizari
În atenţia proaspeţilor părinţi, / Cuantumul indemnizaţiei lunare a crescut
de Alina PIPAN

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială  Hunedoara (AJPIS) desfăşoară o campanie de informare şi consiliere a tuturor actorilor sociali implicaţi în acordarea beneficiilor sociale, căreia  ne asociem şi noi, pentru ca şi cititorii noştri să fie bine informaţi în privinţa modificărilor legislative de interes general. 

Astăzi aducem la cunoştinţă tinerilor părinţi, în special mamelor, modificările aduse la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/ 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
Cuantumul indemnizaţiei lunare a crescut de la 75% la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni cu încadrarea în aceleaşi limite maxime şi minime. Cele 12 luni de stagiu pot fi constituite integral şi din perioada în care persoanele s-au aflat în concediu şi au luat indemnizaţie lunară.
Persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului de doi ani - dacă obţin venituri supuse impozitului după ce copilul împlineşte un an - pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, pot beneficia de stimulent de inserţie. Dacă persoana îndreptăţită care a optat pentru concediul de un an, în perioada în care beneficiază de stimulentul de inserţie, solicită acordarea concediului fără plată nu mai beneficiază de stimulentul de inserţie în caz că a reluat realizarea de venituri supuse impozitului. Concediul şi indemnizaţia lunară precum şi stimulentul de inserţie se cuvin pentru fiecare dintre naşteri. 
Privitor la obligativitatea beneficiari­lor de a achita impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local se aplică doar pentru beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puţin 6 luni, dar nu şi  pentru persoanele singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau a mai multor copii. Taxele şi impozitele se plătesc indiferent pe numele cărui soţ sunt bunurile. Dacă până la 31 martie nu se plătesc se impune suspendarea dreptului timp de 5 luni şi se aplică începând cu luna aprilie.  
În situaţia în care unul dintre părinţi care a optat pentru concediu de un an se află în plata stimulentului de inserţie şi celălalt părinte se află într-o situaţie de natură a genera un nou concediu pentru creşterea copilului, stimulentul de inserţie se acordă până la împlinirea de către copilul anterior a vârstei de 2 ani. Dar dacă unul dintre părinţi a optat pentru concediu de doi ani şi celălalt părinte se află într-o situaţie de natură a genera un nou concediu pentru creşterea copilului, plata stimulentului de inserţie se suspendă şi se acordă indemnizaţia pentru creşterea copilului, majorată cu 1,2 ISR (600 RON) .
În situaţia în care părinţii copilului nu sunt căsătoriţi, dar copilul a fost recunoscut, pot beneficia de prevederile prezentei legii dacă îndeplinesc condiţiile necesare şi acestea sunt demonstrate pe baza anchetei sociale. Persoanele care la data de 14 octombrie 2012 se aflau în cele 4 luni de concediu fără plată pentru creşterea copilului, sau care au finalizat acest concediu, dar copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap, au dreptul la concediu pentru creşterea copilului şi indemnizaţia aferentă, de la data depunerii cererii.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
În cazul bebeluşilor morţi de la Spitalul „Dr. Al. Simionescu” din Hunedoara despre care am scris în edi[..]
18.09.2013, 20:56   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter