29.10.2011,  16:20:41 | 0 comentarii | 591 vizualizari
Rolul lui Sergiulică, moştenitorul Grupului de firme Exclusiv, în cultura şi media locale / În loc să pună invitaţilor săi dulceaţă în galoşi, Sergiulică oferă premii plagiatorilor şi impostorilor
de Mihai BARBU

Anul trecut, printr-o scrisoare publică pe care i-am adresat-o prin intermediul Ziarului Văii Jiului, i-am atras atenţia d-lui Tiberiu Vinţan să nu-mi mai folosească numele în nominalizările făcute de el, distinsa lui soţie şi elevul Sergiulică, în numele Grupului de presă Exclusiv.

 

Pentru că ceea ce face, an de an, dl. Vinţan în nominalizările lui ţine de o şmecherie balcanică de tip Valea Morii, în care amestecă hoţii cu păgubaşii, persoane onorabile şi plagiatori ordinari, ca, în final, să facă negrul - alb iar albul - negru. Roata morii se-nvârteşte exclusiv (ţac!, ţac!, ţac!) şi pune împreună, într-o combinaţie aiuritoare, şi buni şi răi, pentru ca, într-un final fericit, Sergiulică să scoată din pălărie numele câştigătoare. 

Nu mă refer, aici, la clasamentele lui unde amestecă oameni politici de la judeţ şi de pe plan local, patroni profitabili şi conducători de unităţi de stat cu imense datorii la bugetul de stat, poliţişti capabili şi infractori onorabili, sindicalişti din fruntea sindicatelor mari şi cei care conduc sindicate simbolice ş.a.m.d. E treaba lor şi e biznisul lui şi a lui Sergiulică. Eu mă voi referi, aici şi acum, doar la nominalizările lui ce ţin de aria culturală şi de jurnalism. Totul pare făcut în funcţie de elevul Sergiulică, odrasla d-lui preşedinte al grupului de presă Exclusiv (care o mai include, desigur, şi pe distinsa sa soţie), şi de interesele lui majore. De exemplu: Vinţan mă nominalizează, deşi i-am atras atenţia public să mă uite, la categoria cel mai bun profesor al anului - alături de alţi distinşi şi onorabili dascăli din Valea Jiului - şi o declară câştigătoare pe învăţătoarea elevului Sergiulică. Cred că această premiere o putea face în cadrul restrâns al unei şedinţe cu părinţii la care să ia parte, în cadrul larg oferit de o bancă cu două locuri din clasa lui Sergiulică, tot grupul de firme Exclusiv. Adică doamna şi domnul Vinţan.

Bomboana de pe colivă a reprezentat-o oferirea premiului de excelenţă pentru întreaga activitate jurnalistică lui Åžtefan Nemecsek pentru tipărirea unei fiţuici agramate de patru pagini în care el nu scrie mai nimic. E gazeta care publică tot felul de comunicate ale poliţiei (în care piesa de rezistenţă e... Aflăm de 112), delaţiuni ordinare şi relatări nesemnate despre nişte evenimente la care ia parte în cursul săptămânii, între două procese desfăşurate  la Petroşani, Deva şi, mai nou, Alba Iulia, numitul Bubo. De ce oare, am stat noi să ne întrebăm, a fost ales, la această categorie, Åžtefan Nemecsek şi nu ziaristul Gheorghe Olteanu? Pentru că amândoi sunt din Vulcan şi amândoi au cam tot atâta vechime în presă. Dar a compara meritele jurnalistice ale lui Nemecsek Åžtefan cu ale domnului Gheorghe Olteanu e ca şi cum ai compara un şobolan cu un elefant.

 

Care, împreună, ar putea da impresia că pot tropăi foarte tare. Sigur că faimosul banc cu tropăitul e cu furnica şi cu elefantul dar, în acest caz, comparaţia ar fi total deplasată. Furnica reprezintă, totuşi, o persoană absolut stimabilă şi cu simţul umorului ceea ce, în cazul plagiatorului ordinar şi dovedit care e numitul Åžtefan Nemecsek, nu este cazul. Alegerea lui Tiberiu Vinţan, patronul grupului de firme Exclusiv (ceea ce pe înţelesul tuturor înseamnă exclusiv patronul, nevasta şi moştenitorul premiilor), în cazul lui Nemecsek are următoarea logică. Respectivul e încolţit rău de tot de justiţie, unde pierde toate procesele în care încearcă să dovedească faptul că nu e un plagiator ordinar, şi are mareeeee nevoie de un certificat exclusiv din care să reiasă, cu semnătură şi ştampilă, că e un mare jurnalist şi are o activitate ce se întinde pe mai bine de trei decenii. Adică, e o persoană onorabilă, nu ca acele persoane mizerabile care spun că împăratul e gol şi pe care le acţionează, toată ziua, bună ziua, în instanţă. Al doilea motiv pentru care Nemecsek e încununat pentru întreaga sa activitate jurnalistică ţine, aţi ghicit, tot de Sergiulică. Acesta semnează, la cei 7-8 anişori, în ultimul număr (sper să fie aşa...) al Curierului... un articol foarte documentat despre comasarea spitalelor din Valea Jiului. Sigur că factorii de decizie, inclusiv ministrul Cseke Atilla, vor ţine cont de analiza profundă şi pertinentă a lui Sergiulică, moştenitorul grupului de firme Exclusiv şi moştenitorul premiilor cu acest (prost) renume. Promovarea lui Sergiulică în calitate de reporter-pistol are şi, în acest caz, logica sa pentru că nimic nu e întâmplător în această lume. Mâine-poimâine, acest copil-minune ar putea să-i înjure pe toţi contestatarii grupului Exclusiv, iar în faţa instanţei nu va da socoteală pe motiv că e, cu acte în regulă, minor. Aţi văzut cazul şi la televizor. L-a înjunghiat adevăratul Bercea Mondialul pe nepotul său? Nici vorbă. Cel care a făcut abominabila faptă e, de fapt, fiul său care, tot întâmplător, e încă minor şi nu are cui da socoteală.  

O altă mizerie marca Exclusiv e alăturarea, la categoria Cel mai bun susţinător al culturii a numelor Marian Boboc şi Mihai Barbu cu cel al lui Nemecsek Åžtefan. Că a ieşit învingătoare dna Elisabeta Kocsik e, iarăşi, treaba patronului de presă Vinţan. Potrivit lui Vinţan, care sper că n-a gândit în stare de mangă, cei care scriu şi cel care le fură munca luptă împreună pentru susţinerea culturii. Ciudată şi perversă logică. Am fost neplăcut surprins şi de faptul că numele distinsului scriitor şi critic literar Dumitru Velea - fost director al Teatrului Dramatic Ion D. Sîrbu - nu a fost nominalizat, niciodată, la nici una din categoriile ce ţin de cultură. În schimb, plagiatorul ordinar şi dovedit Åžtefan Nemecsek nu a ratat aproape niciuna. Velea, din care Nemecsek a furat din greu - după cum vom dovedi negru pe alb în numerele următoare ale Dosarelor plagiatorului -, merita să stea şi el în compania selectă a plagiatorului său. Ar fi bine ca Sergiulică să se sesizeze şi ia măsurile ce se impun la următoarea gală a premiilor Exclusiv, secţiunea Victima şi călăul. Vom reveni.

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter